ŞEHRİVAN GÜNCEL: VEYSEL İZGİ - Ak Parti’de Van Milletvekili aday adayı olan İlhami Çakırtaş basın mensuplarıyla bir araya geldi.

 

24 Haziran’da yapılacak olan seçimlerde Ak Parti’de Van Milletvekili aday adayı olan İlhami Çakırtaş, seçim çalışmaları kapsamında basın mensuplarıyla bir araya geldi. Bak Hele Bak Kahvaltı salonunda basın mensuplarıyla bir araya gelen Çakırtaş, 1970 Özalp doğumlu olduğunu söyledi. Çakırtaş konuşmasını şu ifadelerle sürdürdü: “Eczacılık Fakültesi mezunuyum. 1987’den beri aktif siyasetin içindeyim. En son AK Parti İpekyolu Teşkilat Başkanlığı görevinde bulundum. Şimdi ise mensubu olduğum partimin milletvekili aday adayıyım. Aday gösterilir ve seçilirsem eğer Van’ın kalkınması, insanımızın refah ve huzura kavuşması için 5 T adını verdiğimiz 5 temel gerçeğimiz ve geleceğimiz olan projeler üzerinde duracağım.”

 

Çakırtaş 5 temel gerçeği şu şekilde anlattı: “Tarım ve Hayvancılık, Turizm, Ticaret, Trafik ve Teknoloji. Bana göre Van bu 5 başlık altında büyümeyi ve gelişmeyi hedeflemelidir. Bu başlıkların altını dolduracak çalışmalar yapmalıdır.” Çakırtaş, Van için üzerinde çalışacakları 5 T projelerini başlıklar halinde anlattı. İşte o projeler…

 

 

TARIM VE HAYVANCILIK

 

Tarım ve hayvancılık şehri olan Van, Türkiye’de küçükbaş hayvancılığının başkentidir. Van dünyada eşi ve benzeri olmayan verimli yayla, mera ve arazilere sahiptir. Van’ın lokomotif sektörü olan tarım ve hayvancılık için birçok projemiz hazır. Tarım – Hayvancılık ve Gıda Bakanlığımızın hayata geçirdiği Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi (TDİOSB) Projesi tarım ve hayvancılığın farklı alanlarında uygulanabilir. Bu kapsamda nerede hangi proje uygulanabilir? Bu sorunun cevabını çok iyi biliyoruz. Ayrıca tarım ve hayvancılık ekipmanlarının Van’da üretilmesi için de gerekli altyapı çalışmalarını hazırladık.

 

TURİZM

 

Van tarihi geçmişi, kültürel birikimi ve doğal güzellikleriyle Türkiye’nin sayılı turizm şehirlerindendir. Van’ın 2023 turizm hedefi 1 milyonu yabancı olmak üzere yılda 4 milyon turist ağırlamaktır. Van bu potansiyele fazlasıyla sahiptir. Van’ın geleceği geçmişinde yatıyor. Benim turizmde 1’inci önceliğim Eski Van Şehri’ni yeniden ayağa kaldırmak olacak. Çarpanak ve Adır Adaları da turizme kazandırılacak. Gelen turistin en az 3 gün konaklamasını sağlamak için yeni destinasyonlar üretilecek. Turizmde yapılacak çalışmalar Vangölü Havzası’nı kapsayacak şekilde olacak. Gelen turist Bitlis’te tarihi eserleri ve Nemrut Krater gölünü göreceği gibi Hakkari’de de buzul gölleri ve yaylaları görecek. Turizm perspektifimiz geniş olacak.

 

 

TİCARET

 

Tarihi İpekyolu’nun önemli duraklarından biri olan Van, bölgenin ticaret merkezi konumundadır. 100 yıl öncesine kadar İngiliz, Rus ve İran Konsolosluklarının, fahri konsoloslukların ve yabancı misyon şefliklerinin olması Van’da ticaretin geçmişte de canlı olduğunu gösteriyor. Van’da ticareti canlı tutmak için Saray’da bulunan Kapıköy’ün geliştirilmesi, Başkale’de bulunan Gelincik ve Çaldıran’da bulunan Çilli Sınır Kapılarının açılması gerekir. Bu 3 kapı da tam anlamıyla işlerse Van, Türkiye’nin sayılı ticaret merkezlerinden biri olur. Van’da yeniden konsolosluklar açılır, ihracatçı birliği merkezlerinden biri Van olur. Bankaların bölge müdürlükleri kurulur. Türk Eximbank şube açar. Aday gösterilir ve seçilirsem tüm mesaimi bu 2 sınır kapısının açılması için harcayacağıma söz veriyorum.

 

TRAFİK

 

Van; Hava, Kara ve Demiryolu trafiğinde Türkiye’nin en uç noktalarından biridir. Bu durum bizler için bir yönüyle de avantajdır. Van; hava ve kara ulaşımında Orta Asya ve Ortadoğu’ya en yakın illerden biridir. Kuzey Vangölü Demir Yolu Projesi’yle Asya’yı Avrupa’ya, Van – Şırnak Karayolu Projesi’yle de Orta Asya’yı Ortadoğu’ya bağlayacağız. Van ile Erbil, Tahran, Tebriz, Bakü, Erivan, Tiflis ve bazı Avrupa şehirleri arasında hava köprüsü kuracağız. Hava köprüsünü kuracak yatırımcılar hazır. Bize düşen o kişilerin önünü açmak. Van’da şehiriçi trafiğinin rahatlaması için 2 şeye ihtiyaç var. Bir, şehri genişletmek, iki, tramvay projesini harekete geçirmek… Bu aynı zamanda bakanlıkların da konusudur. Bu 2 konuda ne yapılması gerektiğini gayet iyi biliyorum. Teknik detaylar konusunda yeterince bilgi sahibiyim. Bu 2 projeyi hayata geçireceğime söz veriyorum.

 

TEKNOLOJİ

 

2023 hedefi 1 milyar dolar ihracat olan Van bunu ancak katma değeri yüksek ürünler üreterek sağlayabilir. Yükte hafif pahada ağır ürünler üretmeliyiz. Bunun için ihracat odaklı sanayi bölgelerine ihtiyaç var. Bu alanda muhakkak nitelik gerektiren bir İhtisas OSB kuracağız. Van’da 2’inci bir üniversite kurulmasının şart olduğuna inanıyorum. Benim hayalim Van’da bilişim ve teknoloji üniversitesinin kurulmasıdır. Gaziantep’te yakın zamanda kuruldu, Van’da niye kurulmasın? Yabancı öğrencilerin de ilgisini çekecek böyle bir üniversite, Van’da nitelikli ürünlerin üretilmesini sağlayacak ve ihracata doğrudan katkısı olacaktır. Ayrıca güneş, rüzgar ve jeotermal potansiyeli bakımından Türkiye’nin sayılı illerinden biri olan Van, bu alanda üretilecek ekipmanların da adresi olmalıdır.

 

 

 

Editör: TE Bilisim