Van’ın büyükşehir olmasından sonra sınırları çizilen iki yeni ilçe olan İpekyolu ve Tuşba sınırları ve hizmetleri tartışılmaya devam ederken İpekyolu Belediye Eşbaşkanı Veysel Keser’den gecikmeli sınır cevabı geldi. Tuşba’nın sınırlarının yeniden çizilmesi gerektiğini belirten bir demece yer veren Tuşba Belediye Başkanı Fevzi Özgökçe’ye gecikmeli cevap veren Başkan Keser; “Hizmet binasının olduğu yer bile bize ait. Tapumuzu aldılar şimdi kalemize mi göz diktiler?” şeklinde cevap verdi. Keser, AK Parti Van Milletvekili Fatih Çiftçi’ye de yüklenerek “Çarpık kentleşme AKP’nin mirasıdır” dedi.

İpekyolu Belediyesi Eş Başkanı Veysel Keser kentteki yerel ve ulusal medya kuruluşlarının temsilcileriyle kahvaltıda bir araya geldi. İpekyolu Belediyesi Eş Başkanı Veysel Keser, İpekyolu Belediyesi Eş Başkan Yardımcıları Nermin Unat, Halis Çakır ve belediye meclis üyeleri “10 Ocak Gazeteciler Günü” münasebetiyle kentteki basın mensuplarıyla kahvaltıda bir araya geldi. Burada basın mensuplarının “10 Ocak Gazeteciler Günü’nü” kutlayan Başkan Keser, gazetecilerin gündeme dair sorularını cevaplandırdı.

KESER: GAZETECİLİK KUTSAL BİR MESLEKTİR

Gazetecilerin her daim özgür olması gerektiğini ifade eden Keser, “Gazetecilik görevinde öldürülen, katledilen arkadaşlarımızı saygıyla anıyoruz. Gazetecilik çok değerli bir meslek olmanın yanı sıra aynı zamanda da en zor mesleklerden biridir. Bu görevde hala tutuklu birçok gazeteci var. Fransa’da geçtiğimiz günlerde 12 gazeteci katledildi. Bu katliamı da kınıyoruz. Ayrıca biz kalemin gücüne inanıyoruz. Gazetecilik kutsal bir meslektir. Çalışmalarınızı selamlıyorum. Sizle bir araya gelmek anlamlıdır. Her zaman size ihtiyacımız var. Mesleğinizin önünde saygıyla eğiliyorum” dedi.

“YIPRATMA ADINA HER ŞEYİ SÖYLÜYORLAR”

DBP belediyelerinin yıpratılması için her türlü yalan dolana başvurulduğu belirten Keser, “BDP Belediyesi döneminde ve AKP belediyesi döneminde kaç ruhsat verilmişse hepsini çıkardık. Denizli Büyükşehir Belediyesi tarafından 10 bin ruhsat verildiği iddia ediliyor. Bunlar hala büyükşehir belediyesinin ruhsat verip vermeme yetkisinin olup olmadığını bile bilmiyor. Büyükşehir Belediyesinin ruhsat verme yetkisi yok ki versin. Bu yetki artık İlçe belediyelerine geçti. Ama bizi yıpratma adına her şeyi söylüyorlar. Örneğin AKP belediyesi döneminde bir yılda verilen ruhsat sayısı 54’tür. İpekyolu Belediyesi ise göreve geldiği günden bu yana verdiği ruhsat sayısı 103’tür. Onların bir yıl verdiği ruhsat sayısı 54 iken bizim bir yıl dolmadan verdiğimiz ruhsat sayısı 103 tanedir” ifadelerini kullandı.

KESER: ÇARPIK KENTLEŞME ONLARIN MİRASIDIR

AK Parti Van Milletvekili Fatih Çiftçi’yi de eleştiren Keser, şunları söyledi: “Çiftçi’nin Erciş’teki belediyeciliğini de gördük. 2011 depreminde Erciş’te o kadar insanın ölmesi ve binaların yıkılması oradaki belediyecilikten kaynaklanıyordu. Çünkü o dönemde insanlar ruhsatsız binalar yapıyordu. AKP belediyesi tarafından 5 katlı binaya 7 kat ruhsatı veriliyordu. Ayrıca ciddi bir zemin etüt çalışması yapılmıyordu. Çünkü kendilerini bu kentte kalıcı görmüyorlardı. Hangi binaya ruhsat verildi ya da nasıl verildi bunları hepsini çok iyi biliyoruz. AKP belediyesi döneminde Erciş’te bir seçim döneminde iki kat, diğer bir seçim döneminde iki kat yapılmıştır. Buna bizzat ben şahidim. Ruhsatlar seçim malzemesi yapılıyor. Yandaş, oy ve siyaset hesabı bu kenti de Erciş’i de bozmuştur. Bu nedenle bizim bu konuda akla ihtiyacımız yok. DBP belediyeleri yerel yönetim anlamında Van’da önceki belediyelere göre çok daha iyidir. Onların iyi belediyeleri yok mu? Elbette var. Ama Van’da hiçbir şey yapmamışlar. Keşke AKP belediyeleri de bu kente bir şeyler yapsaydılar. Buradaki çarpık kentleşme onların mirasıdır.”

“POLEMİKLERİNİ DOĞRU BULMUYORUZ”

Çevre Şehircilik Bakanlığı’nın belirlediği imara göre ruhsat verdiklerini vurgulayan Keser, “Çevre Şehircilik Bakanlığı’nın belirlediği imarın dışına çıkmamızı istiyorlarsa biz çıkmayız. Çevre Şehircilik ve İl Müdürlüğü bu tür yapılara ruhsat verecekse versin, bakalım nasıl veriyor bizde görelim. 5 kat ruhsatlandırmanın olduğu yere 7 kat ruhsatı veremeyiz. Bu nedenle bilip bilmeden DBP belediyeleri ruhsat vermiyor polemiklerini doğru bulmuyoruz. Van Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Bekir Kaya bu tür polemiklere girmek istemediği için cevap bile vermiyor. Ama ben bundan üzüntü duyuyorum. Eğer böyle bir polemik varsa gelsinler konuşalım tartışalım. Bakalım nasıl ruhsat veriliyor.” Dedi.

“HAK HAKKANİYET NE İSE O UYGULANMALIDIR”

Tuşba Belediye Başkanı Fevzi Özgökçe’ye de yüklenen Keser, “Tuşba Belediyesinin bulunduğu alan İpekyolu Belediyesi’nin tapulu malıdır. 13 dönümlük bir alandır. Orada 3 dönüm 117 metrekaresi bizim mülkiyetimizdir. İpekyolu Belediyesi sınırları içinde ve belediyemize ait olan araziyi AKP belediyesine tahsis edeceksiniz. Biz açıkta sokakta bırakılırken Tuşba Belediyesine bizim tapulu malımızı peşkeş çekeceksiniz. Yasal hakkımızı kullanarak onları oradan tahliye ettirip hizmet binamızı oraya yapacağız. Bunu Vali Aydın Nezih Doğan ile de görüşeceğiz. Eğer çok başarılı bir belediye ise kendi sınırına çekilir hizmet binasını yapar. Tuşba Belediyesi’nin çöpünü bile biz topluyoruz. Yandaş mantığı üzerinde böyle bir şey geliştirilmiş. Hak hakkaniyet ne ise o uygulanmalıdır” şeklinde konuştu.

KESER: KALEMİZE Mİ GÖZ DİKTİLER?

Tuşba Belediye Başkanı Fevzi Özgökçe’nin, Tuşba ve İpekyolu sınırlarının yeniden çizilmesi teklifini de değerlendiren Keser, şunları kaydetti: “Yaptıkları sınırlar seçim hesaplarına göre yapıldı. Özalp’a yakın bir mahalle bile İpekyolu sınırları içine dâhil edildi. Bunun da nedeni önceki seçimlerde AKP’ye oradan fazla oy çıkmasıdır. Sandıktaki oylara göre sınırlar çizildi. İpekyolu’nda 8 bin oy önde şeklinde sınırlar çizildi. Hacı Bekir Mahallesinin bir kısmı Edremit’e bağlandı. Çünkü oylarımızın büyük kısmı bu mahalleden geliyordu. Büyükşehri kaybetmesini kabullenmişlerdi ama merkez ilçeleri alma hesabındaydılar. Kendi planları tutmayınca yeniden sınırların çizilmesini talep ediyorlar. Ama şunu belirteyim. Sınırlar yeniden çizilirse bunlar Tuşba’yı da kaybedecek. Keşke insanlar hizmetleri ile basının karşısına çıksa bir yerleri isteyerek değil. Tapulu malımızı aldılar şimdi de kalemize mi göz diktiler.”


ŞEHRİVAN

Editör: TE Bilisim