AK Parti Van Milletvekili Fatih Çiftci Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM)’de 2014 Merkezi Bütçe Kanunu 8. maddesi üzerine aldığı söz hakkıyla değerlendirmelerde bulundu.

 

AK Parti’nin bugüne kadar yapmış olduğu çalışmaları değerlendiren Çiftci ayrıca 2014 bütçesinin herkese hayırlar getirmesi temennisinde bulundu.  Çiftci: “AK Parti dönemi boyunda ülkemiz her zaman büyümüştür. Dünya krizde iken ülkemiz yine kalkınmış ve büyük yollar kat etmiştir. AK Parti ile birlikte üretim rekor seviyeye çıkmıştır. Milli gelir 3 binden 10 bin dolara yükselmiştir. Kentsel dönüşüm anlamında da ülkemizde önemli yol alınmıştır.” Dedi.

 

“YÜZDE 5 BÜYÜME SAĞLANDI”

 

Öte yandan Çiftçi, konuşmasında ayrıca şu ifadelere yer verdi; “Bütçe yapma hakkı demokrasilerin olmazsa olmazıdır. İktidarların topladığı vergileri ve kamu kaynaklarını nerede harcadığını ve nasıl kullandığını toplumun ve temsilcilerinin bilmesi demokrasinin gereğidir. 2014 bütçesi Ak Partinin 12. Bütçesidir. Ak Parti Hükümetleri bu bağlamda yaptıkları disiplinli, popülizmden uzak şeffaf, insan odaklı, yatırım ve istihdamı destekleyen bütçelerle bugüne kadar hizmet etmiş ve halkımızı kalkındırmıştır. Uygulanan disiplinli mali politikalar sayesinde istikrar sağlanmıştır. 2014 bütçesinde de bu görülmektedir. Ayrıca bu ekonomik gelişmeye paralel olarak, ülkemizin demokratikleşmesi ve ileri demokrasiye ulaşması için reformlar yapılmış ve yapılmaya devam etmektedir. Temel hak ve hürriyetlerin korunması, yasakların kaldırılması ve özgürlükler ortamının doğması için anayasal ve yasal reformlar yapılmıştır. Ak Parti Hükümetleri döneminde yapılan reformlar ve politikalar sonucunda ekonomimiz istikrar kazanmış sürekli büyümüştür. Dünyadaki ekonomik krize rağmen iktidarımız süresince ortalama % 5.1 büyüme sağlanmıştır. Ülkemizde hükümetlerimizin yaptığı bütçeler ve aldığı kararlarla vergi yükü azalmıştır. Türkiye OECD ülkeleri arasında en düşük vergi yüküne sahip altıncı ülkedir. Aynı şekilde İstihdam üzerindeki vergi yükü de azalmıştır.” 

 

“TOKİ ÖNEMLİ YATIRIMLAR YAPTI”

 

“Ak Parti hükümetlerinin bütçeleri ülkemizin her köşesine ihtiyaç duyduğu yatırımı götüren, reel kesimi destekleyen, ekonomik ve sosyal kalkınmaya odaklanmış, toplumsal refahı, ekonomik idari mali istikrarı gözeten bütçelerdir. Ak Partiyle birlikte makro dengeler çok iyi bir konuma gelmiş, ihracat rekor seviyeye ulaşarak 2012 de 152,5 milyar dolar olmuştur. Faiz oranları çok yüksek seviyelerden tek haneli rakamlara düşmüş, milli gelir 3500 dolardan 10.700 dolara ulaşmıştır. Hükümetlerimiz döneminde yapılan bütçelerle milletimizin vergileri ve kamu kaynakları yatırıma dönüştürülmüştür. Alt yapı, üst yapı ve istihdamı artıran yatırımlar yapılmış ve desteklenmiştir. Başta eğitim, sağlık, ulaşım, tarım, enerji, kentsel dönüşüm ve TOKİ yatırımlarıyla ülkemizde çok önemli yatırımlar yapılmıştır. 2014 bütçesinde yatırımlar için 44,3 milyar TL yatırım ödeneği ayrılmıştır.”

 

“AK PARTİ DÖNEMİNDE YAPILANLARI ANLATTI”

 

“Hükümetlerimizin yaptığı bazı hizmetleri anlatmak gerekirse; En büyük pay eğitime ayrılmış, eğitim kurumlarında fiziki şartlar ve derslik sayısı, eskisiyle kıyaslanmayacak derece de arttırılmış, ücretsiz kitap verilmeye başlanmış, her İl’e bir üniversite, yükseköğrenim yurtları yapılmış, üniversitelerde harç paralarının kaldırılmasıyla eğitim alanında çok büyük reform yapılmıştır. Sağlıkta çok önemli yatırımlar yapılmış. SSK ve Devlet hastaneleri birleştirilmiş, her ilde yeni hastaneler oluşturulmuş, şimdi ise şehir hastaneleri yapılmaktadır. 2014 bütçesinde en büyük ikinci pay sağlık harcamalarına ayrılmıştır.

- Ulaşımda, Karayolları, denizyolları, havayolları ve demiryollarında yapılan yatırımlarla adeta çağ atlatılmıştır. Sadece karayollarından bir kıyaslama yaparsak 6.101 km olan bölünmüş yol 22.845 km. ulaşmıştır.

 - Bölgelerarası gelişmişlik farkı azaltılarak gelişmemiş bölgeleri kalkındırmak için hükümetlerimizce önemli yatırımlar yapılmıştır. GAP, DAP, DOKAP ve KOP illerinde yatırım ödenekleri 11 yılda 6 kat arttırılmıştır.

 - Hükümetlerimizin uygulamaya koyduğu yatırım teşvik sistemi ile yatırımcıların hiçbir dönemde olmadığı kadar destek verilmektedir. Bu bağlamda 5 inci ve 6 ıncı Bölgedeki doğu ve güneydoğu illerine destek sağlanmıştır.

Yeni teşvik sistemiyle vergi, sosyal güvenlik primi, faiz indirimi, yatırım için arazi tahsisi gibi destekler de sağlanmıştır.

- Engelli ve özürlüler için çok önemli yatırımlar yapılmış ve kaynaklar aktarılmıştır.

- Kamu çalışanları ve emeklileri enflasyona karşı ezdirilmedi. 2014 bütçesinde bu konuda iyileşmeler sağlanacaktır.

- Çiftçilerimizde hükümetlerimizce desteklenmiştir.  2014 bütçesinde de bu destekler devam etmektedir. 2014 bütçesinde çiftçilerimize 13.2 milyar TL destek ayrılmıştır.

- 2002 de 23 milyar dolar olan GSYH 2012 yılında 62 milyar dolara ulaşmıştır. Böylece tarımsal büyüklükte Avrupa’nın 1 inci, dünyanın 7 inci Ülkesi konumuna ulaşmıştır.” 


Önder ALTINAL – ŞEHRİVAN ÖZEL

Editör: TE Bilisim