Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van Milletvekili Özdal Üçer’den TBMM’ye soru önergesi. Üçer Erciş ilçesine bağlı köylerde yaşanan sulama ihtiyacını meclise taşıyarak Bakan Eker’in cevaplaması için soru önergesi verdi. Milletvekili Üçer verdiği soru önergesinde daha önce DSİ tarafından belirlenen su fiyatının dönüm başına 10 TL olduğunu ancak bu fiyatın birlik tarafından 25 TL’ye çıkarıldığını belirtti. HDP Van Milletvekili Özdal Üçer’den TBMM’ye soru önergesi. Üçer verdiği soru önergesinde Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker’e Koçköprü Barajı, Van İli Erciş İlçe Merkezi de dahil olmak üzere 18 yerleşim alanının sulama ihtiyacıyla ilgili sorunları sordu.

 

ÜÇER: MÜRACAATLAR SONUÇSUZ KALMIŞTIR

 

Üçer verdiği soru önergesinde şu ifadelere yer verdi: “Barajın sulama işi 2013 yılında Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından Erciş Ovası Sulama Birliğine ihale edilmiş ve birlik; yeni su tarifesini taban fiyatın çok üstünde belirlemiştir. Daha önce DSİ tarafından belirlenen su fiyatı dönüm başına 10 TL iken, birlik tarafından 25 TL’ye çıkarılmıştır. Köylüler başta Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı olmak üzere birçok ilgili kuruluşa dilekçelerle müracaatlar da bulunmuş ancak hiçbir sonuç alamamıştır. Bunun üzerine; Akbaş, Bucakönü, Çobandüzü, Çubuklu, Derimevi, Ekiciler, Gözütok, Kocapınar, Yukarı ve Aşağı Işıklı Köylerinden 5 bine yakın çiftçi, Birliğe kendilerinden para talep edilmemesi konusunda noterden ihtarname çekmiş; aksi takdirde ekin ekmeyeceklerini bildirmiştir.”

 

MAĞDURİYET YAŞANIYOR

 

Köylülerin mağdur olduğunu söyleyen Üçer, “Ne yapacağını şaşıran köylülerin büyük bir kısmı (tarlalarını ekmemek bir yana) göç etmeyi bile düşünmektedir. Çiftçilerin Birlik tarafından belirlenen fiyat üzerinden ödeme yapmaları mümkün değildir. Birlik Yöneticileri ise; Bakanlığın sadece taban fiyatını belirleme yetkisi olduğunu; tavan fiyata hiçbir şekilde karışamayacağını iddia ederek, çözümsüzlüğü dayatmakta; çiftçilerin ödeme güçlerini hiçbir şekilde dikkate almamaktadır. Birlik tarafından geliştirilen bu tavır; (aileleri de hesaba katılırsa) on binlerce kişinin mağdur olmasına ve ciddi ekonomik yaşamsal sorunlarla karşı karşıya kalmasına yol açacaktır.” Dedi.

 

ÜÇER: ÜRETİCİNİN HAKKINI KİM KORUYACAK

 

Milletvekili Üçer, Bakan Mehdi Eker’in cevaplamasını istediği soruları ise şu şekilde sıraladı:

1-Sulama işinde taban ve tavan fiyatlar kim tarafından ve nasıl belirlenmektedir? Ekilen ürünün cinsi bu fiyatın değişmesinde etkili midir?

2-Birlik yetkililerinin ifade ettiği üzere; ‘‘Bakanlığın sadece taban fiyatı belirlediği, bunun dışında bütün inisiyatifin Birlik Meclisi’nde olduğu’’ savı, ne derece doğruyu yansıtmaktadır? Böyle bir hukuksuzluk mümkün müdür?

3-Bakanlığın belirlenen fiyatlara müdahale yetkisi yok mudur? Birlik tarafından belirlenen fiyatın (bu olayda gerçekleştiği gibi) üreticiyi zarara uğratacak derecede yüksek olması durumunda, üreticinin hakkını kim ve nasıl koruyacaktır?

4-Bakanlık, fahiş fiyat istediği saptana birliklere ne tür yaptırımlar uygulamaktadır?

5-DSİ tarafından belirlenen taban fiyatın dışında; ayrıca önerilen fiyat var mıdır? Varsa, birliklerin bu fiyata uyma zorunlulukları nedir?

6-Halihazırda özelleştirilmeyen sulama alanlarında DSİ tarafından istenen fiyat ne düzeydedir? DSİ, bu yerlerde çiftçilerde belirlemiş olduğu taban fiyat üzerinden mi su vermektedir?

7-Özelleştirilen diğer sulama alanlarında, belirlenen (istenen) ortalama fiyat ne kadardır? Bu fiyatlar belirlenirken, o alanlarda çiftçiler tarafından üretilen ürünün verim oranı da dikkate alınmakta mıdır?

8-2011 yılında yaşanan depremler nedeniyle önemli kayıplar yaşayan ve yoksullaşan Erciş’li çiftçilerin bu durumunun hiçbir şekilde dikkate alınmaması hangi mantıkla açıklanabilir?

9-Konu ile ilgili girişimde bulunmayı ve mağduriyetleri gidermeyi düşünmekte misiniz? 

Editör: TE Bilisim