Cumhurbaşkanı Erdoğan, MİT Müsteşarlığı'na yeniden atanan Hakan Fidan konusunda hukuki bir sorun bulunmadığını söyledi. Fidan ile herhangi bir sorun olup olmadığı sorusuna ise "Bizim derdimiz ve sıkıntımız yoktur, sorunu olanlar düşünsün" diye konuşan Erdoğan, istifa kararını ise "isabetli bir karar olmuştur" sözleriyle yorumladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, davetlisi olarak Türkiye’ye gelen Macaristan Cumhurbaşkanı Janos Ader’i ile basın açıklaması yaptı. Erdoğan yaptığı konuşmada şunları söyledi; 

"Bu iadei ziyaret Türkiye Macaristan ilişkilerinin ne tür sıklıkla devam ettiğinin en güzel ifadesidir. 2014 sonu itibari ile özellikle ekonomik ilişkilerde yaklaşık 2 milyon dolarlık bir ticaret hacmine sahibiz. Hedefimiz en kısa zamanda bunu 5 milyon dolara ulaştırmak. 

Bunun dışında bizim siyasi işbirliğimiz çok büyük anlam ifade ediyor. Özellikle AB sürecinde Macaristan'ı her zaman yanımızda gördük, desteklerini Türkiye'den esirgemediler. Devletlerin devamlılığı esasını yönetimlerin değişmesine rağmen Macaristan'da gördük. 12 Yıllık başbakanlık dönemimde değişen Başbakanlar hiç bir zaman Türkiye'yi AB sürecinde yalnız bırakmadılar. Bundan dolayı da şahsım ve milletim adına ayrıca teşekkür ediyorum. Tabi AB süreci aynı kararlılıkla devam ediyor.
 
TERÖRLE MÜCADELEDE ORTAK HAREKET EDİYORUZ
 
Terörle mücadelede aynı birlikteliği savunuyor, aynı şekilde birlikteliğimizi devam ettirme gayretindeyiz. Kültürel noktada ortak yanlarımız var, tarihi noktada ortak zenginliklerimiz var. Kendileri de Türkiye'deki Macaristan'a ait buradaki eserlerin ziyaret edilecek olması bu ziyaretle birlikte adeta tarihten bugüne yarına bir seyir bu da bizler için bir şükran vesilesidir. Aynı şeyi bizler Macaristan Ziyaretlerimizde yapıyoruz. Bunlar da tabi bu işin kadim dostluk noktasında önemli ayağını oluşturuyor. Aramızda Macaristan ile yüksek düzeyli stratejik konsey anlaşması var. Bunun birincisini Başbakanlığım dönemimde Sayın Orban ile yapmıştık. İkincisini Sayın Davutoğlu ile gerçekleştirdiler. Bu da kararlılıkla devam etmesinin bir ifadesi.
 
MACARİSTAN'IN DENEYİMLERİNDEN FAYDALANMAK İSTERİZ
 
Bir diğer konu bizim enerji ile ilgili bulunduğumuz nokta. Bir transit geçiş noktasında oluşumuzun bize yüklediği sorumluluklar var. Şu anda bir tarafta TANAP olayı var, şimdi Sayın Putin'in de ifadesi ile Türk Akımı süreci var. Biz burada da Avrupa'da, özellikle Avrupa'ya açılan bir kapı olarak dostlarla doğalgaz ve nükleer konuda ki Macaristan'ın deneyimi var. Biz de kendilerinden istifade etmek isteriz. 

Bir diğer konu AB'de görüşmelerde şuanda 17 nolu fasıl ki bu da parasal fasıldır. Letonya'nın dönem başkanlığında bunun artık çıkarılmasını istiyoruz. Bu konuda Macaristan'ın desteğini de ciddi manada önemsediğimi özellikle ifade etmek istiyorum. Bütün bunların yanında Türkiye doğu ile batıyı bağlayan bir köprü ve bu görevimizi hassasiyetle sürdürmenin gayreti içerisindeyiz. Özellikle de Macaristanlı dostlarımız 2020 yılına kadar AB fonlarından alacakları destekle önemli otoyol projeleriyle ciddi adımlar atmanın planlamaları içindeler. Dünyada müteahhitlik sektöründe ikinci sırada yer alan Türk müteahhitlerin Macaristan'da önemli iş çıkaracaklarına inanıyorum.
 
HAKAN FİDAN'IN GERİ DÖNÜŞÜ
 
Özellikle ben çok teşekkür ediyorum. Hakan Fidan Bey'in bu görevden istifasıyla ilgili kanaatlerimi söylemiştim. Neden doğru bulmadığımı da açıklamıştım. Ben inanıyorum bu kararı isabetli bir karar olmuştur. İstifa sonrası Sayın Başbakan ile bu konuyu değerlendirdik. Özellikle hukuken bu konuda gerekli çalışmaları yaptık ve herhangi bir sorun olmadığını tespit ettik. Bir kere bu üçlü bir kararname değil. Bunu ben atamadım Sayan Başbakan atadı. 

"ATANAMAZ DİYENLER HUKUKU BİLMİYOR"

Seçim öncesi veya seçim sonrası, eğer görevi kazanamassa aynı göreve veyahut özlük haklarının müdaili bir göreve atanmasını gerektiriyor. Bu konuda hukuki bir boşluk var diyenler maalesef hukuku bilmiyorlar. Nasıl yıpratırız diye düşünüyorlar. Bunlar boş işler. Sayın MİT Müsteşarı görevine dönmüştür ve bu çalışmayı yürütecektir. Bizim derdimiz ve sıkıntımız yoktur. Sorunu olanlar düşünsün. 
Editör: TE Bilisim