Cumhuriyet Caddesi üzerinde toplanan aralarında HDP Van Milletvekilleri Nazmi Gür ve Özdal Üçer'in de bulunduğu yaklaşık 500 kişi adına DBP İl Başkanı Miraz Çallı açıklama yaptı. Halen uygulanan politikalarla 1990'lı yılları aratmayan katliamların görüldüğünü belirten Başkan Çallı, son günlerde Cizre'de yaşananların provokasyon olduğunu söyledi.

‘ANALAR AĞLAMAYA DEVAM EDİYOR’

AK Partinin bunun için her dönem kendisine yeni yeni gerekçeler bulmayı, bulamazsa yaratmayı esas aldığına dikkat çeken Çallı, “Süreç başladığından bugüne değin, ‘analar artık ağlamıyor’ diye kendi propagandasını yapan çevreler ne yazık ki gerçekliklere gözlerini yummuş durumdadırlar. Süreç başladığından bu yana KCK adı altında 2009’dan bu yana yapılan operasyonları aratmayacak düzeyde bir tutuklanma furyası yaşanmıştır, yaşanmaya da devam etmektedir. Sadece tutuklanmalarla yetinmeyen devlet aklı, savaşın olduğu süreçten çok daha fazla sayıda sivil halkı katletmiştir. Bu boyutuyla Kürdistan’daki analar da ağlamaya devam etmektedir.” Dedi.

‘KATLİAMLAR 90’LI YILARI HATIRLATIYOR’

Yine yürütülen politikalar sonucunda Türkiye tarafından giden destekler sayesinde IŞİD çetelerinin bugüne kadar varlığını devam ettirdiğini vurgulayan Çallı, “Bu boyutuyla da Kürdistan’a gelen cenazelerin varlığı halen söz konusudur. Bütün bunlar hükümetin Kürtlere karşı geliştirdiği politikalardan bağımsız bir biçimde ele alınamaz. Hükümet şimdiye kadar uyguladığı katliam politikalarına halen devam etmektedir. Hem de bu defa daha da inceltilmiş biçimiyle uygulamaktadır. Yollarda sokaklarda insanlar apansız bir kurşunla öldürülmektedir. Üstelik bu defa bu yapılırken sadece kolluk kuvvetleri aracılığıyla bunu gerçekleştirmemiş, paramiliter güçleri de bu politikalar çerçevesinde devreye koymuştur. Sokak ortasında gerçekleştirilen yargısız infazlar, hedef gözeterek katletmeler 90’lı süreçleri hatırlatmaktadır. Hatta yaşanan son bir kaç aylık süreçte 90’ları geride bırakan katliamlar gerçekleştirilmiştir. 90'larda halk tarafından hizbulkontra diye tabir edilen derin güçler eliyle Çiller hükümeti öncülüğünde devlet tarafından ortaya konan politikalar, bugün de benzer biçimi ile AKP hükümeti öncülüğünde yine aynı güçler eliyle devreye konulmaya çalışılmaktadır. Algı olarak ise dindar bir kesimle Kürt Halkı çatışıyor izlenimi ve algısı yaratılmaya çalışılmış, bu konuda yandaş medya da bu politikaların bir tarafı haline getirilmiştir.” Şeklinde konuştu.

‘CİZRE OLAYLARI DAHA ÖNCE PLANLANMIŞ’

En son Cizre’de açığa çıkan ve günlerdir süren olayların bu durumun durduk yere ortaya çıkan olaylar olmadığını, bir politika sonucu açığa çıktığını gösterdiğini söyleyen Çallı, “Olayların gelişim seyri bunun somut kanıtıdır. Mesele HÜDA-PAR’la çatışma meselesinden çok daha öte bir hükümet politikasıdır. Algıda yaratılmak istenen her ne kadar durduk yere çıkan HÜDA-PAR’la çatışma gibi olsa da mesele bundan çok daha öte planlanmış, kurgulanmış ve hedefi olan bir provokasyon olayıdır. Bu, bizler açısından çok açık ve nettir. Böylesi bir manipülasyona izin vermeyeceğiz. Bir kez daha hükümeti bu kirli oyunlardan, paramiliter güçleri sokaklara, halkın arasına dökme tavrından vazgeçmeye çağırıyoruz. Yürütülen bu tarz kirli politikalar 90’lı yıllarda nasıl sonuçsuz kaldıysa bugün de aynı şekilde sonuçsuz kalacaktır. Halkımızı da bu tarz kirli oyunlara alet olmama konusunda daha dikkatli olmaya çağırıyoruz.” Şeklinde konuştu.


Orhan AŞAN - Şehrivan

Editör: TE Bilisim