DBP Van İl Başkanlığı geçtiğimiz hafta gerçekleştirilen Kobanî protestolarının ardından yapılan eleştiri ve değerlendirmeler üzerine bir açıklama yaptı. Bölgede meydana gelen olayların hükümet ve Van Valisi gibi isimler tarafından Vandalizm olarak değerlendirilmesi üzerine konuşan İl Başkanı İtah; “Orada canlar gidiyor, burada bazıları kırılan camlardan söz ediyor. Bu nasıl bir vicdandır.” Dedi.

DBP, PKK lideri Abdullah Öcalan’a yönelik uluslar arası komplo ve Kobanê eylemlerine yönelik devlet saldırılarını protesto başlığı ile Van’da kitlesel basın açıklaması düzenledi. Açıklamada eylemlerdeki polis müdahalesi protesto edilirken, yaşananlardan sonra gelen eleştirilere de cevap verildi. Basın açıklamasına DBP PM Üyesi Ulaş Koparan, DBP Van İl Başkanı Musa İtah, HDP Van İl Başkanı Harun Okay ve kalabalık bir grup katıldı. DBP İpekyolu İlçe binasının önünde yapılan basın açıklaması nedeniyle geniş güvenlik önlemleri alan polis caddenin tüm giriş çıkışlarını kapattı. Açıklama sırasında Kobanê eylemleri sırasında Van’da öldürülen Hamit Caner ve Yunus Aktaş’ın fotoğrafları ile ‘AKP yol veriyor, IŞİD öldürüyor ve dünya seyrediyor’, ‘Her der Kobanê, her der berxwudan’ yazılı pankartlar açıldı.

İTAH’DAN VALİ’YE TEPKİ

Daha sonra basın açıklamasını yapan DBP Van İl Başkanı Musa İtah, Kürt halkının Kobanê direnişine sahip çıkmak için gerçekleştirdiği demokratik eylemleri Vandalizm olarak tanımlayan AKP hükümeti ve Van Valisinin vicdansız olduğunu söyledi. Kobanê’de bir halkın dünyanın göz önünde katledildiğini ve Kürt halkının buna tepki gösterdiği için ağır suçlamalara maruz kaldığını ifade eden İtah, “Orada canlar gidiyor, burada bazıları kırılan camlardan söz ediyor. Bu nasıl bir vicdandır. Sizin hiç mi vicdanınız yok. Halkımızın demokratik eylemlerini yağma ve talan olarak değerlendirecek kadar vicdansızlaştınız. Asıl Vandallık bu kadar polisi buraya yığıp halka saldırtanlardır. Daha 7 Ekim’den başlayarak üzerimize saldıran ve bize ateş eden bir polis şefi adeta katliam yapacağını haber veriyordu.”

“HANGİSİ VANDALLIK?”

“Yetkilileri bu konuda defalarca uyarmamıza rağmen bu polis müdürüne karşı gerekli önlemleri almadılar. Hamit Caner’in cenazesi sırasında herhangi bir güvenlik sorunu yokken halkımıza polis saldırmıştır. Milletvekilimize ateş edilmiştir. Askeri cunta dönemlerinde bile sergilenmeyen şiddet olayları kameralar önünde sokak ortasında polis tarafından yurttaşlar darp edildi. Halkı darp eden ve yüzlerce kişiyi gözaltına alan zihniyet mi Vandallık yok da yoksa insanların demokratik insanı tepkisini göstermesini mi vicdansızlık. Kobanê, Afrin, Tahran, Van ve İzmir bizim için aynıdır. Devlet yetkilileri ‘güvenlik güçleri ne gerekiyorsa yapacaklar’ diyerek katliam fermanını imzalamıştır. 2011 yılında aynı fetfayı Tayip Erdoğan’ın vermesinden sonra 8 çocuk katledildi. 2014 yılındayız ve hala değişen bir şey yok.” Dedi.

Editör: TE Bilisim