Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, partisinin Van il kongresine katılmak üzere Van'a geldi. Bütün ezilenlerin birlik olması gerektiğini belirten Demirtaş, “Türkiye'nin kaynakları herkese yeter. Üretilen bütün malların paranın ülkeye adil dağılımı sağlansa tek bir yoksul kalmaz. Türkiye’nin yükselen yıldızıyız, engellemeye çalışıyorlar. Bizi seviyormuş gibi seçimlere bağımsız girin diyorlar. Onu söyleyenlere, ‘Bize akıl vereceğinize, gelin bize oy verin’ diyoruz. Ne yapacağımızı biz biliyoruz.” Dedi.

Partisinin Van İl Başkanlığı birinci olağan genel kurul toplantısına katılmak üzere Van’a gelen HDP lideri Selahattin Demirtaş, Gevaş ilçesi çıkışında partililer tarafından karşılandı. Buradan kalabalık araç konvoyu eşliğinde yaklaşık 5 saatlik gecikmeyle Van Organize Sanayi Bölgesi’ndeki Van EXPO Fuar ve Kongre Merkezine gelen Demirtaş, Başbakan ve Sağlık Bakanı’nı eleştirdi. HDP İl Kongresinde mevcut başkan Harun Okay’ın yerine Derya Hayva ve Mehmet Veysi Dilekçi seçildi.

‘HDP HALKIN UMUDU OLDU’

Konuşmasında HDP'nin Türkiye'nin yeni yükselen partisi olduğu görüşünü savunan Demirtaş, yıllardır sürdürdükleri mücadelenin siyasi olarak doruk noktasına sıçrama şansı yakaladıklarını belirtti. Demirtaş, “Sadece bölgede değil, Tekirdağ'da da, Trabzon, Artvin'de, Aydın'da, İzmir'de de halkın umudu HDP üzerinde yoğunlaştı. Bizler yıllardır sürdürdüğümüz mücadelenin, yarattığımız değerlerin ve gücün şimdi bütün halklar ve emekçiler için bir umut haline geldiğini görüyoruz. Artık Türkiye'de AKP zulmü tekçiliği karşısında bir tek umut var. Diğer partiler ne heyecan ne de umut yaratabiliyorlar. Bütün ezilenler, gözünü bize dikmiş durumda. Bu nedenle tarihi bir sorumluluk altındayız. Bu umudu çoğaltan bu günlere taşıyan sizlersiniz.” Dedi.

BAKAN MÜEZZİNOĞLU'NU ELEŞTİRDİ

İradelerini Türkiye'yi yönetmek üzerine kurduklarını belirten Demirtaş, ezilenin kimliğini ön planda tuttuklarını ifade etti. Demirtaş, sadece sünnilerin veya sadece alevilerin partisi olmadıklarını hepsinin ortak partisi olduklarını belirtirken, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu'nun kadınların en büyük kariyeri anneliktir sözlerini de eleştirdi. Demirtaş, şöyle konuştu: “Biz devleti ele geçirmek için iktidara yürümüyoruz, devleti ele geçirenlerden devleti kurtarmak için iktidara yürüyoruz. Kadının da erkeğin de ortak eşit partisi ve yaşamı inşa edilecek. Bu mücadeleyi kadınlar zaten fedakarca yürütüyorlar. Sağlık Bakanının açıklamasına bakın. Kadının tek ve en önemli kariyeri annelik olmalı dedi. Annelik en ayrıcalıklı konumdur. Ama sen kadına başka bir sorumluluk yüklemezsen orta çağ zihniyetine sahipsin demektir. Hiç merak etme bir kadın senden daha iyi sağlık bakanlığı da yapar. Senden daha iyi ebeveynlik de yapar. Kadını süs gibi gören, kadını sadece çocuk yapsın anlayışını yıkmak için HDP'nin büyümesi lazım.”

‘ÖCALAN DOĞMADAN DA BURALAR YOKSULDU’

HDP'nin herkesin partisi olduğunu belirten Demirtaş, “HDP'nin her yerde savunması gerektiği konu, yoksulluk meselesidir. Bütün inançların ortak partisiysek, bütün esnaflın işverenlerin ve işçilerin de partisiyiz. Hırsızlık yapmayan evinde para sayma makinesi olmayanların da partisiyiz. Onların hakkını hukukunu her yerde savunmak hepimizin görevidir. Bu salonda bulunanlardan 10 kişiden 6'sı işsiz. Yoksulluk ve işsizlik buranın yaşam tarzı olmuş. Bölgenin tamamı böyle. Türkiye'nin en yoksul kentleri. En işsiz şehirleri. Diyorlar burada PKK savaş başlattığı için geri kaldı buralar. 1927 rakamlarına göre de buralar geri, sonraki dönemlerde de bu böyle. Sayın Öcalan anasından doğmadan da buralar yoksuldu, işsizdi, perişandı. Dilimiz, kültürümüz, kimliğimiz, aşımız, ekmeğimiz toprağımız bir bütün olarak onurumuz elimizden alınmak istendi. Bunun böyle gitmeyeceğini biliyoruz. Değiştirmek için dönüştürmek için birlik olmak lazım. Bütün ezilenler kendi içinde birlik olmalı. Türkiye’nin kaynakları herkese yeter.” Dedi.

‘BAŞBAKAN BİLE CUMHURBAŞKANI'NA BOYUN EĞMİŞ’

AK Parti'nin tek adamlık sistemi yaratığını ve kimsenin eleştirilerde bulunamadığını belirten Demirtaş, “Bir gazeteci onu eleştiren twit attı. Anında yakaladılar. TÜSİAD başkanını gördünüz. “Bir ülkede iş verenin muhatabı Başbakandır” diyor. Sen misin bunu diyen. Hep birlikte linç etmeye başladılar” dedi. Ülkede kimsenin Recep Tayyip Erdoğan'ı eleştiremeyeceği psikolojisinin yayılmak istendiğini söyleyen Selahattin Demirtaş, sözlerini şöyle sürdürdü: “Başbakan bile Cumhurbaşkanı’na boyun eğmiş durumda. Bakanlar Kurulu'nu toplayacakmış. Gerekli gördüğü hallerde toplayabilir. Davutoğlu'na soruyorum. Sen Başbakan'sın Bakanlar Kurulu'nun başkanısın. Cumhurbaşkanı senin kabineni saraya neden davet etti, neden topladı? Neden gerekli gördü bunu bilmek istiyoruz. Cumhurbaşkanı, Bakanlar Kurulu'nu kendi başkanlığında toplamayı neden gerekli gördü? Bunun açıklanması lazım. Ama Başbakan da bunu soracak cesaret yok ki. Cumhurbaşkanı istediğim zaman hükümeti toplarım diyor, Başbakan buna itiraz bile etmiyor. Ülkeyi hala saraydan Recep Tayyip Erdoğan yönetiyor. Değişen bir şey olmadı. Bizler böylesine bir sistemi demokrasiye aykırı bir sistem olarak görüyor ve bunu değiştireceğiz. Biz iktidara gelirsek tek adamlı bir sistem olmayacak. Yetkilerimizi yerele devredeceğiz, saraylarda oturmayacağız.”

BARAJ KORKUMUZ YOK

Barajı rahatlıkla aşacaklarını ve baraj sorunlarının olmadığını söyleyen Demirtaş, amaçlarının yüzde 15'i aşmak olduğunu söyledi. Demirtaş, Yüzde 10'nun zihinlerdeki baraj olduğunu belirterek, “Türkiye’nin yükselen yıldızıyız, engellemeye çalışıyorlar. Bizi seviyormuş gibi bağımsız girin diyorlar. Onu söyleyenlere, ‘Bize akıl vereceğinize, gelin bize oy verin’ diyoruz. Ne yapacağımızı biz biliyoruz. Türkiye'deki gerçek demokratik yaşamı birlikte inşa edelim. İzmir'de de aynı şeyleri söylüyoruz, Türkiye'nin her yerinde de aynı şeyleri söylüyoruz” diye konuştu.

YENİ BAŞKANLAR HAYVA VE DİLEKÇİ

Demirtaş'ın konuşmasının ardından tek liste ile girilen seçimlerde Mehmet Veysi Dilekçi ve Derya Hayva Van İl Başkanlığına seçilirken, Bazi Aslan, Şükran Şen, Hamit Kıvanç, Aycan Ergün, Fudeil Canbey, Asuman Sakallı, Reşit Karakaya, Yasemin Yalvaç, Sıddık Abi, Ümran Kurt, Sitiye Kaval, Baha Soyyiğit, Herdem Acar, Addurrahim Yaşar, Perihan Dostgül, Necmi Kalçık, Zahide Gülal ve Serkan Arslan yönetime seçildi. Yeni eş başkanları kongre sonunda yaptıkları konuşmada, çalışmalarını Van halkıyla birlikte yapacaklarını söyledi.


Orhan AŞAN-Şehrivan

Editör: TE Bilisim