2009'dan Özalp'ten Belediye Başkanı seçilen ve 5 yıllık görev süresi içerisinde kısa bir dönem KCK'dan tutuklanmasına rağmen büyük işler başaran Murat Durmaz seçim sonrası ile ilgili önemli değerlendirmelerde bulundu. Özalp'te halkın yeniden aday olması için binlerce imza topladığı buna rağmen partinin görev vermediği Durmaz çarpıcı ifadelerde bulunarak, "Benim için asıl siyaset yeni başlıyor" dedi. İşte Van Bülten'e konuşan Murat Durmaz'ın o söyleşisi:

Bölgede seçimler nasıl geçti Özellikle Başkanı olduğunuz Özalp’te nasıl bir tablo ortaya çıktı?

Bölgemizde BDP partimizin 2014 yerel seçimlerinde başarı sağladığını aldığımız belediyeleri ile gösterebiliriz. Özalp ve Saray bölgemiz ile ilgili diyeceklerim bundan ibarettir. 2009 da seçmen sayımız düşük, 2014 de seçmen sayımızın çoğalmasına rağmen oy sayımız aynıdır. Ve kullanılmayan oy sayımız da yükselmiştir. Bu durumda anlatmak istediğim şu peki o kadar hizmet yapıldı ve eylem ve etkinlikler yapıldı. Biz neden oylarımızı yükseltemedik? Açıkçası oylarımızı 5 yılda yükseltemedik ben şahsım adına bunun öz eleştirisini yapıyorum.

PARTİMİZİN KARARLARI BENİM İÇİN ESASTIR, PARTİME KIRGIN DEĞİLİM

2014 yerel seçimlerinde aday gösterilmediniz, bu birazda toplumda merak oldu, Partinize bu konuda kırgın mısınız?

Öncelikle sorunuzu düzelterek cevap vermek istiyorum. 2014 yerel seçimlerinde seçim öncesi bütün herkesin sorduğu aynı soruyu sizde bana sordunuz. Ama unutmayalım ki seçimden 6 ay öncesinde Kadın kotası ilçemize konulduğunu Genel merkezimizce açıklandı. Bu durumda bunu belirtmek istiyorum. Kadın kotası olamasaydı adaylık başvurusu yapacak mıydım yada yapmayacak mıydım?. Bunu sorabilirsiniz, kadın kotası olmasaydı aday olur muydunuz? Bende size şu cevabı verebilirim Encümen arkadaşlarım ve yakın çevremdeki arkadaşlarım aday adayı olmayacağımı biliyordular. Ancak partimizin ve genel merkezimizin vereceği karar benim için esas olacaktı. Aday adayı olsaydım partimizce bana adaylık verilmeseydi inanınki partimize kırgınlık söz konusu olamazdı.

Peki adaylık verilmediğine göre farklı bir konum veya görev verildi mi?

Sorunuzda Adaylık için zaten gerekli açıklamayı yaptım. görev konusunu derseniz partim bana 2014 yerel seçimlerinde çalışmalara katılma görevini verdi. Bende gereğini elimden geldiği kadarıyla yaptım ama gereken başarıyı aldığımız oylar ile yapamadık diyebilirim. Evet, kazanmış olabiliriz, ama önümüzdeki genel seçimlerde bu oy oranlarıyla bir ders çıkarmamız lazım ve gerekli çalışmalarımızı daha fazla yapmamız kanaatindeyim.

Van’ın Büyükşehir olması ile birlikte anladığım kadarı ile 16 Daire Başkanlığı oluşturulacak söz konusu size böyşe bir teklif gelebilir mi? Gelirse kabul eder misiniz?

Açık söylemek gerekirse, benim derdim mevki ve makam değildir olmadı olmayacakta… Özalp halkı bunu çok iyi biliyor. Ben mevki ve makam için orada bulunmadım ve o makamda hiç oturmadım. Sadece hizmet aşkıyla gecemi gündüzüme katarak halkımıza hizmet ettim. Halkın dili ve rengi olmak için elimden gelenini yaptım. Ama ihtiyaç duyulduğu zaman gereken yardımı ve görevi imkânlarım doğrultusunda yapacağımdan emin olabilirsiniz.

BAĞIMSIZ ADAY OLMAM İÇİN İMZA KAMPANYALARI YAPILDI ANCAK…

Seçim Öncesi sizin tekrardan aday gösterilmeniz için binlerce imza toplandı. Ve sanırım bu imzalardan bir sonuç elde edilmedi Parti kararı kesindi. Bu karara karşı ilçe halkının bağımsız aday olmanız yönünde baskılar vardı sizi bu taleplere nasıl karşılık verdiniz?

Evet seçim öncesi imzalar halkımız tarafından toplandı. Ancak ben bu durumdan rahatsız oldum. İmza toplama işlemlerinin biran önce son bulması için gerekli çalışmaları yaptım ve imza toplayan halkımıza sevgilerinden dolayı rahatsız olmadığımı ancak partimizce alınan bir kararın böylesi dayatılma konusu olduğu için rahatsızlığımı dile getirdim. Bu konuda imza toplama işlemlerini ikna ederek sonlandırdım. Hemen akabinde Bağımsız aday ol baskıları yapıldı ve sizde çok iyi biliyorsunuz ki 40 yıl boyunca bu uğurda binlerce kişi öldü. 

Birçok bedeller verildi, birçok insanımız kefen bile giymeden toprağa verildi. Birçoğunun mezar taşı bile yok, köyler boşaltıldı asit kuyularına atılan insanlarımız oldu. Kendi ana dilimizle konuşamadık kısacası azınlıklar kadar hak sahibi olamadık ezildik hor görüldük. Buna benzer birçok örnek var. Yıllardır bu mücadeleyi veren partimizdir şimdi kalkıp partimize karşı bağımsız aday olmak ne kadar doğru ve tutarlı bir davranış olacak siz söyleyin? Bunu aynısını farklı örnekler ile halkımıza anlatırken onlarda anlayışla karşıladı ve bu baskılarda sonlandırıldı.

ALNIMIZ AÇIK, BAŞIMIZ DİKTİR VEREMEYECEĞİMİZ HESAP YOKTUR

Peki Başkanı olduğunuz Özalp Belediyesini Parti arkadaşlarınıza devretmeden önce 5 yıllık bilançonuzu açıkladınız Gelir giderlerinizi halkla paylaştınız buna neden gerek duydunuz?

Biz gelir ve giderimizi 3 ayda bir belediyemizin web sitesine zaten veriyorduk. 6 ayda bir esnafımızı toplantı salonuna davet ederek, yüzlerce esnafımıza açıklıyorduk. Mahallelerimizde yaptığımız halk evlerinde ise halkımızla yaptığımız toplantılarda bu gelir ve giderlerimizi açıklıyorduk. Zaten partimizin tutum belgesi ve tüzüğü gereği olması gerekende buydu. Olması gerekende budur. 

Evet belediyede görevimin bitimine bir hafta kala bütün gelir gider ve her yıl yapılan ihaleler ve yapılan hizmetlere öden miktar ve en önemlisi, 2009 da seçildiğim ilk aydan itibaren 60 ay boyunca Mart 2009’dan başlayarak, Mart 2014 tarihine kadar bize gelen para belediye emekçilerine ödenen para ihalelerde yapılan iş ve ödeneği alınan araçlar gibi çok kapsamlı bir çalışma yaparak basına verdik. Ve bu çalışmayı broşür haline getirerek, halkımıza dağıttık. O konuda alnımız açık başımız dik bir şekilde görevimizi bitirdik. Bu konuda veremeyeceğimiz hesap yoktur. 5 yıl boyunca 17 milyon küsur belediyemizin kasasına girmiştir bunun 4 milyonuna yakın iller bankası AKP’nin eski borçlarına istinaden kesmiştir. 

8 milyon gibi bir ödenek belediye emekçilerimizin maaşlarına verilmiştir,5 yıl boyunca akar yakıt giderimiz 2 milyon civarındadır. Anlatmak istediğim belediyemize anlatıldığı gibi bir para gelmemiştir. Bütün yapılan hizmetler bizim kendi çabalarımızla elde ettiğimiz gelirlerle yapılmıştır. Zaten gelen gelir personel giderine yetmiyordu. İnanınki hükümetten gelen gelir ile hizmet yapmayı bekleseydik. Şuan ilçemizde su olmayacaktı, alt yapı olmayacaktı, on binlerce parke taşı döşenmeyecekti, halk evlerimiz, ışıklandırma sistemimiz. Ağaçlandırma işlemimiz parklarımız gibi bir çok hizmetten mahrum kalacaktık.

AKP’NİN BORÇLARI OLMASAYDI KASAMIZI 3 MİLYON KARLA DEVREDECEKTİK

Peki, kamuoyunda hakkınızda 7-8 milyon borç bıraktı iddiasına ne diyorsunuz? Belediyenin 7-8 milyon gibi bir borcu var mı?

Zaten seçimlere 8 ay kala bu tür yıpratıcı söylemlerle karşı karşıya geldik. Birileri bizim yaptığımız hizmetleri çekemedi. Halka karşı olan saygımızı çekemedi, halkın içine girerek kararları doğrudan halktan almamızı ve başarıyı bu şekil yakalamamızı çekemedi. Kısacası halkın belediyemize olan sevgisini hazmedemedi. Bu durumda arkamızdan atıp tuttular. 

Biz zaten gelir ve giderlerimizi açıkladık ve broşür halinde halka dağıttık ve orada not geçtik. Merak edeni varsa, resmi evrakları belediyemizden görebilirler diye yazdık. Bizim borcumuz 3 milyon iki yüz küsüdür. Sağmalı beldesi kapandığı için o beldenin vergi borçları da belediyemize seçim sonrası devredilmiştir. Sağmalı Beldemizin vergi borçları yaklaşık iki milyondur Buda demek oluyor ki birileri sağmalı beldesinin bize devrettiği borcu ve üzerine de kafasına göre 3 milyon ekleyerek, 8 milyon deyip arkamızdan yine konuşuyor olmuş. Bakınız biz AKP’den 6 milyon beş gibi bir borçla devraldık. Yani AKP’nin borçları olmamış olsaydı biz belediyemizi 3 milyon karla devredecektik.

SAMER anket şirketinin Özalp ilçesinde ve Van genelinde yaptığı anket çalışmalarında yüzde 93’lük halk kesimi sizin yeniden aday olmanız yönünde fikir beyanında bulunmuştu. Bu muazzam bir rakam ve Bölgede bulunan birçok belediye başkanını da geride bırakmıştınız. Neden anket sonuçları baz alınmadı Yani kısaca halkın isteği görmezden gelinmedi mi burada?

Halkımıza teşekkür ederim. Anket sonuçları ne olursa olsun bu durumda halkın kaybedeceği bir şey yoktur. Partimizin aldığı karar benim için bağlayıcı ve esastır. Halkımıza kucak dolusu saygı ve selamlarımı gönderiyorum…

BENİM İÇİN SİYASET ASIL ŞİMDİ BAŞLIYOR

Siyaseti bırakmayı düşünüyor musunuz?

Siyaset bir insanın hayatında olmazsa olmazlarından olmalıdır. Çünkü toplumun değişim ve dönüşümünü sağlayan temel unsurdur. 5 yıl boyunca aldığım siyaset bilinci, tecrübelerim ve yaşımın halen genç olmasıyla birlikte Benim için siyaset asıl şimdi başlamıştır!

Kendinizi Özalp halkına mahcup hissediyor musunuz? Netice de aday gösterilmediniz ve en çok siz talep ediliyordunuz?

Ben bu sorunuzu Özalp’te yaşayan 7 den 70 şe bütün herkese sormanızı isterdim. İnanınki o zaman bu soruyu bana söyleme gereği duymazdınız. Dediğim gibi kıt imkanlar ile 60 yılda yapılamayanı yaptık eksikler var mı var. Ama bu imkansızlıklar içinde temel sorunları çöze bildiyseniz ne mutlu ki size, kim ne derse desin, toplumun taktiri benim için geçerlidir. İki kilo ceviz alırsınız, içinde üç beş çürük çıkar oda gayet normaldir bırakalım da çürümeye devam etsinler.

RÖPORTAJIN TAMAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN!

Editör: TE Bilisim