Dün akşam Ankara'da hareketli saatler yaşandı. İçişleri Bakanı Efkan Ala 3 yıldır sürdürdüğü görevinden istifa etti. Başbakan Binali Yıldırım, Efkan Ala'nın istifasıyla yerine, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na da AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Bursa Milletvekili Mehmet Müezzinoğlu'nun atandığını bildirdi. Kabinedeki değişiklik Resmi Gazete'de yayınlandı... Öte yandan, İstifaya ilişkin kulislerde farklı yorumlarda bulunuluyor.

 

Gizli görüme trafiği

Bu sürpriz görev değişikliği öncesinde gizli bir görüşme trafiği yaşandığı ortaya çıktı. Erdoğan dün öğleden sonra Soylu ve Müezzinoğlu ile ayrı ayrı görüştü. Ala’nın da bu görüşmelerin hemen sonrasında Milli Eğitim Bakanlığı’nda üst düzey bürokrat olan kardeşi Atıf Ala ile görevden ayrılacağı bilgisini paylaştığı öğrenildi. Bu gelişmeler ise kulislerde, görev değişikliğine ilişkin talebin Erdoğan’dan geldiği ve bu akşam başlayacak Çin ve ardından da çıkacağı ABD ziyaretleri öncesinde de düğmeye bastığı yorumları yapıldı.

 
Yıldırım'ın bilgisi dahilinde

Yıldırım’ın da bilgisi dahilinde sürdüğü belirtilen bu süreçten bakan ve parti yöneticilerinin büyük bölümünün de kamuoyuyla birlikte, Yıldırım’ın Erdoğan ile görüşmesinin ardından yaptığı açıklamayla haberdar olduğu öğrenildi. Cumhurbaşkanlığı, Erdoğan ile Yıldırım’ın bu program dışı görüşmesini saat 18.52’de duyurdu. Erdoğan, Avrupa Dış İlişkiler Konseyi Üyesi ve eski İsveç Başbakanı Carl Bildt ile 19.10’da biten görüşmesinin ardından Cumhurbaşkanlığı Sarayı’na gelen Yıldırım’ı kabul etti.

 
1 dakikalık açıklama

Yaklaşık 25 dakika süren görüşme sonrasında Yıldırım’ın açıklama yapacağı duyuruldu. Saat 20.00’de kameraların karşısına geçen Yıldırım, 1 dakika süren konuşmasında şu açıklamayı yaptı:

“İçişleri Bakanımız Bursa Milletvekili Efkan Ala’nın istifasıyla boşalan bakanlığa Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Trabzon Milletvekili Süleyman Soylu, boşalan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na da Genel Başkan Yardımcısı ve Bursa Milletvekili Dr. Mehmet Müezzinoğlu atanmıştır. Kamuoyuna bu bilgileri sunuyorum. İçişleri Bakanlığı’nı bırakan Efkan Ala bakanımıza yaptığı hizmetlerden dolayı teşekkür ediyorum. Görevlerine atanan bakanlarımıza başarılar diliyorum.”

Editör: TE Bilisim