DİSK’e bağlı Birleşik Metal-iş Sendikası’nda örgütlü işçiler, toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde çıkan anlaşmazlık nedeniyle grev başlattı. Bu greve destek olmak amacıyla Van Emek Partisi (EMEP) Basın açıklamasında yaptı.

Parti adına açıklamayı okuyan Van Emek Partisi İl Başkanı Hayrettin Alan” 29 Ocak ‘ta Türkiye’nin 10 ayrı noktasındaki binlerce metal işçisi 22 fabrika da “MESS dayatmalarına karşı insanca çalışmak, insanca yaşamak ve çocuklarının geleceği için”sloganıyla greve gitti. Diske bağlı Birleşik Metal İş Sendikasının örgütlü olduğu 22 iş yerinde önceki gün başlayan grevin Bakanlar Kurulu kararıyla yasaklanması kabul edilemez bir gelişme olduğunu belirterek Hükümetin daha önce de Hava İş’te örgütlü hava işçilerinin, Tek Gıda İş’te örgütlü çay işçilerinin grevini ve Kristal İş’te örgütlü cam işçilerinin grevini yine “ulusal güvenlik” gerekçesini öne sürerek yasaklanıyor” dedi.

ALAN: GREV ANAYASAL HAKTIR

Alan açıklamada şu ifadelere yer verdi: “Hükümet toplumun her kesimi üzerinde terör uyguluyor. Hak arayan, protesto eden, fikrini ifade eden ve yazan herkes bu terörün kapsama alanı içinde. Buna işçi grevleri de eklenmiştir. Hükümet MESS patronlarıyla işbirliğinin bir ifadesi olan bu tutum işçi ve halk düşmanı bir tutumdur. Antidemokratik ve despotik uygulamaların hangi boyutlara kadar ulaşabileceğini gösteren yasaklama tekrar ediyoruz, kabul edilemez. Sanayi ve ekonomiyi sırtlayan metal sektörünün işçileri Osmaniye, Hatay, Mersin, Konya, Kocaeli, Bursa, İzmir, Bilecik, İstanbul ve Gebze'de grev başlatmasının anayasal haktır. Grev hakkının kullanılması patronlar teklifiyle ve hükümet kararıyla gasp ediliyor. Metal işçisinin grevi hepimizin grevidir ve demokratik bir Türkiye mücadelesinin parçasıdır. Metal işçilerinin grev hakkına dokunulamaz. Metal grev hepimizin grevi demiştik, bu grev yasağını boşa çıkarma mücadelesi de hepimizin deme zamanıdır. Bu nedenle bütün emek ve demokrasi güçlerini bu ertelemeye karşı çıkmaya çağırıyor; Metal işçilerinin mücadelesinde başarılar diliyoruz.”


Şehrivan – Önder ALTINAL

Editör: TE Bilisim