Habertürk’te yayınlanan Türkiye’nin Nabzı programına katılan Ensarioğlu, Kandil’den gelen ‘Ya özerklik ya ayrılık’ açıklamasına ‘Özerklik olur ama yöntem bu değil’ dedi.

PKK’nin demokratik özerklik ve öz yönetim gibi talepleri için “Bunlar olabilir, tartışılabilir de. Ama yöntemi bu değil. Biz yüzde 49.5 oy aldık, başkanlık sistemi dediğimiz zaman kıyamet kopuyor. Bunun yöntemi sokakları kazmak değil”diyerek Ak Parti’nin ‘demokratik özerklik’ ve ‘özyönetim’ taleplerini tartışabileceğini açıkladı.

 

Ensarioğlu şöyle konuştu:

Bizim büyükşehir yasası bile özyönetimi güçlendiren bir modeldi. Bu sınırlı bulunabilir. Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartı’na şerh koyduğumuz birçok nokta var. Onları bile kaldıralım. Veyahut dünyadan farklı örnekler birlikte olabilir. Rastgele arzu doğrudur evet de karşılanacak diye niteleyerek ayrımsız şey yok. Ama demokratik özerklik birlikte tartışılmalı, başkanlık sistemi de tartışılmalı, özyönetim -eğer birilerinin böyle bire bir talebi varsa- demokratik zeminde tartışılmalı. 

Ensarioğlu, Ak Parti’nin %49,5 görüş almasına karşın başkanlık sistemi dediğinde “kıyametin koptuğunu”ancak AKP’nin halkı ikna etmeden, parlamentoyu es geçerek başkanlık sistemini dayatmadığını söyledi.

Editör: TE Bilisim