Türkiye’nin anamuhalefeti CHP’nin İstanbul milletvekili Barış Yarkadaş, eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün bir parti çalışması içinde olduğunu ve 2 ismin tartışıldığını iddia etti.

 

Özgür Düşünce gazetesine konuşan Yarkadaş, Gül’ün yeniden cumhurbaşkanı olmak istediğini ileri sürerek, şunları söyledi:

 

“Gül'ün Cumhurbaşkanı olabilmesinin yolu, kendisine yakın bir partinin kurulması ve bu partinin de parlamentoda olmasından geçiyor. Mevcut AKP yapısının kendisine cumhurbaşkanlığı kapısını açmayacağını biliyor artık. Bu yüzden içerideki çelişkilerden de faydalanarak yeni bir partinin kendisine destek olmasını bekliyor, istiyor.

 

Bunun için Bülent Arınç'la, Sadullah Ergin'le, Hüseyin Çelik'le sıkı ilişki içinde olduğunu biliyorum. Hatta, partinin ismi üzerine bile konuşuldu. Bu isimlerden bir tanesi Milli Parti, bir diğeri Yeniden Atılım Partisi. Yeniden Atılım Partisi, AKP'nin ilk adıydı aslında. Ama bu isimden vazgeçip, AKP ismi üzerinde uzlaşıldı.

 

Abdullah Gül, cumhurbaşkanının yeniden Meclis tarafından seçilmesi gerektiğini ve kendisinin de bu yolla cumhurbaşkanı olabileceğini düşünüyor. Gül'ün temel problemi çekingen ve ürkek olması.”

 

Abdullah Gül'ün hızlıca harekete geçmesinin önündeki en temel engelin, AK Parti içindeki ayrılıkların henüz yeterince derinleşmemiş olmadığını düşünmesi olduğunu dile getiren CHP’li vekil, şunları ekledi:

 

“Gül gibi deneyimli siyasetçiler, şartların iyice olgunlaşmasını bekler. Arınç'ın yeni bir partinin genel başkanlığına hazır olduğunu biliyoruz. Davutoğlu da bu oyunun içinde yer alıyor. Başbakanlığını muhafaza etmek için, milletvekilleriyle ilişkilerini sıklaştırıyor. Şu anda Davutoğlu ile hareket edecek 58 milletvekili var. Davutoğlu bunu 100'ün üzerine çıkarmak istiyor.”

 

Barış Yarkadaş, “Bu parti kurulursa şansı ne olur?” sorusuna şu cevabı verdi:

 

Yüzde 15'in üzerinde oy aldığını Cumhurbaşkanı'nın önüne giden anketlerden de görüyoruz. AKP içinde de Erdoğan ve Davutoğlu'nun uygulamalarından rahatsız olan belli bir kesim var. Bu kesim, AKP çizgisinde bir parti kurulursa geçmeye hazırlar.

 

Zaten Boydak'lara ve Naksan'a aşırı bir şekilde yüklenilmesinin sebeplerinden biri de budur. Zaman gazetesine el konulmasının temel sebeplerinden biri de budur. Çünkü böyle bir parti kurulursa, Zaman okurlarının da bu partiye destek verebileceği düşünülüyor.” (Rudaw)

Editör: TE Bilisim