HDP Van Milletvekili Nadir Yıldırım, 16 Nsan günü yapılan referandumda Kürt illerinden çıkan "evet" ve "hayır" oranlarını değerlendirdiği açıklamasında  7 Haziran ve 1 Kasım seçimlerine bakıldığında "evet" oyları lehine bir tablonun ortaya çıktığını ama ciddi bir düşüşün söz konusu olmadığını ifade ederek,  “Çok sayıda insan bölgede yerinden edildiği için oy kullanamamıştır” dedi.

Kürt seçmenin oylarındaki düşüşü Zafer Arapkirli ile Seyr-ü Sabah'a değerlendiren HDP Van Milletvekili Nadir Yıldırım, "Ciddi bir düşüş söz konusu değil. Ama Şırnak'ın üçte ikisi yok şu an. Kent olarak yıkılmış ve yoğun bir nüfus göçü var. Diyarbakır'ın Sur ilçesinin de üçte ikisi yok şu an. Bir milyona yakın insan bölgede yerinden edilmiştir. Bunun seçmen oranı 400 bin oranındadır. Bunların büyük bir kesimi kentlerinin dışında yaşamak zorunda bırakılmış ve seçimde oy kullanamamıştır. Bu kentlerde 1 Kasım'dan bu yana polis ve asker sayılarının tespiti yapıldığında on kat artmıştır" dedi.

 

‘KIRSAL KESİM, NAMLULARIN UCUNDA OY KULLANMIŞ'

Bunların yanında sandıklarda yaşanan hilelerin tespitini yapmakla uğraştıklarını belirten Nadir Yıldırım, doğu ve güneydoğu anadolu bölgelerinde çok yoğun şekilde manipülasyon, hile ve sandıklara müdahale olduğunun altını çizdi: "Neredeyse bölgenin yarısı özellikle kırsal kesim, silahların, namluların ucunda sandık başında oy kullanmış. Muhtarlar, valiler, kaymakamlar ile jandarma ve polis tarafından tehdit söz konusu. Bunların eliyle aktif seçmen ve bizim sandık görevlilerimiz üzerinde hileler ve manipülasyonlar ile ciddi baskılar uygulanıp seçim günü etkisiz kılındığına dair belgeler ve bilgiler var elimizde."

HDP Van Milletvekili Yıldırım, bine yakın muhtar ve sandık görevlisi hakkında suç duyurusunda bulunma hazırlığı yaptıklarını söyledi:

"Örneğin Urfa'nın Ceylanpınar, Suruç, Viranşehir ve Siverek ilçelerinde açık ve blok oy kullanılmış. Seçmenlerin gidip sandıkta oy kullanması yerine, muhtar, sandık görevlileri, jandarma yetkilileri oturmuş seçmenlerin oylarını kullanmışlar. Bununla ilgili belgeler var elimizde. Ağrı, Muş, Bitlis ağırlıklı olmak üzere sandıkların yüzde 100'ünde evet oyları çıkmış. Tekrar bu kentlerde Muğla'da oturan seçmenlerin yerine Urfa'da 5 bine yakın oy kullanılmış. İtirazlarımızı dün itibarıyla ilçe seçim kurullarına yaptık. Fakat biz bugün YSK'ya direkt seçimlerin iptali için başvuru yapacağız ve YSK Başkanı hakkında suç duyurusunda bulunacağız."


Kaynak: Sputnik

Editör: TE Bilisim