HDP Merkez Yürütme Kurulu, MYK toplantısı ardından yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, ’Bugün Kobani’ye yönelik saldırılar da Rojava Devrimi’ni boğma hevesinden başka birşey değildir" denildi. Kobani için destek ve dayanışma çağrısının yapıldığı açıklamada; "Şu çok açık ki, Türkiye’deki barış süreci Rojava’dan ayrı düşünülemez" ifadesine yer verildi. HDP’den yapılan yazılı açıklamada, Kobani savunmasının IŞİD’in yayılmasını önlemek için önemli olduğu savunulurken şöyle denildi:

"Katliam çetesi IŞİD, Rojava’nın bir parçası olan Kobani Kantonu’nu işgal etmek, orada yaşayan ve direnen Kürt halkına yönelik ağır bir katliamı gerçekleştirmek için 23 gündür kuşatmasını sürdürüyor. Kobani, bütün insanlık ailesi adına direniyor. Kobani halkı topraklarını, evlerini, canlarını korumak için tarihsel bir direnişi bütün imkansızlıklara rağmen onurla ve kararlılıkla sürdürüyor. Kobani direnişi aynı zamanda IŞİD vahşetinin Suriye ve Irak toprakları başta olmak üzere Ortadoğu ve Türkiye’yi etkilemesinin ve yayılmasının önüne geçilmesi açısından da büyük bir önem taşıyor. Bugün Kobani’ye yönelik saldırılar da Rojava Devrimi’ni boğma hevesinden başka birşey değildir. HDP olarak, bütün yerel örgütlerimizle ve dostlarımızla Kobani ve Rojava’yı savunma, destek ve dayanışma mücadelemizi kararlılıkla sürdürüyoruz."

"KOBANİ DİRENİŞİMİZİ TÜRKİYE'NİN HER YERİNE TAŞIYALIM"
Yapılan açıklamada, toplumun çeşitli kesimlerine ’Kobani ile dayanışma’ çağrısı yapılırken, Türkiye topraklarından IŞİD’e sağlanan her türlü desteğin derhal kesilmesi istenirken, "Öz savunma dahil Kobani halkının bütün ihtiyaçlarının sağlanması için Türkiye’den bir koridor açılması, Rojava’nın Kanton Yönetimleri statüsünün tanınması Kobani’de direnenlerin talepleridir. Bu hepimizin talepleridir" denildi. Açıklamanın devamında, "Rojava ve Kobani’ye saldırarak adil ve eşitlikçi, özgürlükçü bir gelecek umudumuzu yok etmek, başarabilme umudumuzu kırmak istiyorlar, buna izin vermeyelim. Kobani ve Rojava direnişi ile dayanışmamızı Türkiye’nin her yerine birlikte taşıyalım. Etkinlikler, sokak eylemleri, mitingler, toplantılar düzenlemek için ortaklaşalım" ifadeleri yer aldı.

"HÜKÜMET ÇÖZÜM SÜRECİNİ TEHLİYEKE ATIYOR"
Yapılan açıklamada, Türkiye’deki ’Çözüm süreci’ ile Rojava’nın ayrı düşünülemeyeceği kaydedilirken şöyle denildi: "Hükümete bir kez daha çağrı yapıyoruz: Kobani’ye destek vermemek, destek vermek isteyenleri de engellemekle ’Çözüm sürecini’ tehlikeye itiyorsunuz. Talihsiz benzetmelerle, IŞİD katliamına karşı direnen güçlerle bu vahşet çetesini eşitleme hatasından vazgeçin. Kobane’de direnenlerin öz savunma başta olmak üzere her türlü ihtiyacının karşılanması için bir koridor açılmasına imkan verin. Kobani’nin kapılarını açık tutun. Bunu zamana yayarak Şengal’den sonra yeni bir katliamın daha yaşanmasına, binlerce insanın ölmesine yol açmayın. Rojava’daki kanton yönetimleri ile doğrudan ilişki kurun ve statülerini tanıyın. Eğer hükümet ’Suriyeli Kürtler doğal müttefikimiz’ diyorsa, o zaman bunun gereklerini bir an önce yerine getirmelidir. IŞİD, Türkiye’nin de içsel sorunu olma yönünde gelişme gösteriyor, Türkiye’de de örgütleniyor. Bu konuda suskun kalarak tehlikenin önüne geçilemez. IŞİD’in Türkiye’deki yapılanmalarını dağıtın." HDP açıklamasının son bölümünde eylemlerin sürdürülmesi istendi.

Editör: TE Bilisim