HDP Eş Genel Başkanları Sebahat Tuncel, Ertuğrul Kürkçü ve HDP milletvekilleri Levent Tüzel ile Sırrı Süreyya Önder'in, BDP'li tutuklu vekillerin serbest bırakılmamasını protesto etmek amacıyla başlattıkları açlık grevinde açıklama yapan Kürkçü, BDP'li vekillere yönelik mahkemelerin verdiği kararı ileri hukuk sistemine yönelik bir darbe olduğunu belirterek kararın küstahça olduğunu söyledi. Kürkçü açlık grevinin bütçe görüşmeleri bitene kadar devam edeceğini ifade etti.

HDP eş genel başkanları Sebahat Tuncel, Ertuğrul Kürkçü ve HDP milletvekilleri Levent Tüzel ile Sırrı Süreyya Önder, BDP'li tutuklu vekillerin serbest bırakılmamasına ilişkin Meclis'te açlık grevine başladı. HDP'li vekillere Meclis'te yaptıkları açıklamada, BDP grup başkan vekilleri İdris Baluken, Pervin Buldan ve BDP Muş milletvekili Sırrı Sakık, Mardin milletvekili Erol Dora, Van milletvekili Özdal Üçer ile Urfa milletvekili İbrahim Binici destek verdi. Açıklamada konuşan HDP Eş Genel Başkanı Ertuğrul Kürkçü, kendilerinin de tutuklu vekillerle aynı şekilde seçildiklerini ve onların serbest bırakılması için sürekli çalıştıklarını söyledi. Kürkçü, "Halkın çabası ile 2,5 yıldır yoğun çalışmalar oldu. Bütün hukuki zeminleri değerlendirme çabası içinde olduk. İktidar partisi ve Meclis başkanı ile görüştük" dedi.

'Anayasa Mahkemesi'nin kararı açık'

Kürkçü, Anayasa Mahkemesi'nin kararının son derece açık olduğunu ve bu tartışmaları sonlandırmaya yönelik olduğunu söyleyerek, "Bu tutukluluk halinin devam etmesinin milletvekili olarak kendi görevlerinin yerine getirilmesini engellediğini belirttiler. Buradan çıkan sonuç herkes için açıktır. Anayasa Mahkemesi'nin kararları mahkemelere yol gösteren niteliktedir. Bunun ardından Balbay için mahkemeler bu karara uyarken, BDP'li vekiller için buna uymadılar" diye konuştu.

'Kararlar siyasi kararlardır'

BDP'li vekillere yönelik mahkemelerin verdiği kararı ileri hukuk sistemine yönelik darbe olarak gördüklerini kaydeden Kürkçü, "Bu kararın küstahça olduğunu düşünüyoruz. Mahkemelerin böyle bir karar almaya hakları olmadığını düşünüyoruz. Anayasa Mahkemesi eğer norm koyan bir kuruluş ise diğer mahkemeler buna göre karar almalıdır. Diyarbakır mahkemeleri Kürtler için ayrı bir hukuk olduğunu ilan etmiştirler. Türkiye'deki bütün barış ve uzlaşma çabaları dinamitlenerek havaya atılmıştır. Biz bunların geri çekilmesi için harekete geçtik. Bu kararlar siyasidir" ifadesini kullandı. Kürkçü, mahkemelerin aldığı kararın baskı sistemini onaylamaya yönelik olduğunu kaydetti.

Açlık grevi bütçe bitene kadar devam edecek

Kürkçü, genel kurul çalışmalarına katılacaklarını ve grevlerini genel kurul ile kuliste sürdüreceklerini ve diğer vekillere de açlık grevine katılmaları çağrısını yaptıklarını söyledi. Kürkçü, "Bu BDP ile ortaklığımızın bir ifadesidir. Ortaklığın gelişerek sürdürülmesi anlamına gelmektedir. Grevimizi bütçe çalışmaları bitene kadar sürdüreceğiz. Bütçe tartışmaları bitince durumu bir kez daha değerlendireceğiz" dedi. Kürkçü, HDP bileşenlerinin de bu karara karşı sokakta olacağını söyledi.

Önder'den Meclis Başkanı Çiçek'e eleştiri

Meclis Başkanı Cemil Çiçek'in "Meclis eylem yeri değil" sözüne de tepki gösteren Kürkçü, milletvekillerinin tepkilerini bu şekilde dile getireceğini söyledi. Çiçek'in sözüne tepki gösteren HDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, "Mahkemenin bu kararı Meclis'in izzetini ve şerefini ayak altına almıştır. Meclis başkanı vekillerin itirazını eylem olarak niteleyeceğine kendi vekillerini dışarı çıkarmayı akıl etse makamına yakışır bir tutum almış olur. Yapılan şey seçilmiş iradeye meydan okumadır. Çıksınlar 10 dakikada Özel Yetkili Mahkemeleri kaldıralım" dedi.

Kürkçü, hükümet üyeleri ile hiçbir temaslarının olmadığını söylerken, HDP İstanbul Milletvekili Levent Tüzel ise, "2,5 yıllık hukuksuzluk artık sona ermelidir. Arkadaşlarımızın özgürlüğünü istiyoruz" diye konuştu.

Açıklamanın ardından vekiller açlık grevini yaptıkları Meclis kulisine geçti.

DİHA

Editör: TE Bilisim