TBMM'de dokunulmazlıkları kaldıran teklifin yasalaşmasının ardından savcılıklardan ilk çağrı geldi. HDP milletvekilleri Ahmet Yıldırım ve Burcu Çelik Özhan ifade vermeye çağrıldı ancak iki isim ifadeye gitmedi. HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, "Muş milletvekilerimiz Ahmet Yıldırım ve Burcu Çelik Özkan ifadeye çağrıldı. Ama tabi arkadaşlarımız ifade vermeye gitmeyecek" dedi.



Yargı yolu açıldı

Adalet Bakanlığı dokunulmazlıkları kaldırılan milletvekillerine ait 682 fezlekenin tamamını, savcılıklara göndermişti.Böylece dokunulmazlıkları kaldırılan 152 milletvekilinin tamamı için yargı yolu açılmış oldu.Savcılıklara göndeirlen fezlekeler arasında, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, MHP lideri Devlet Bahçeli HDP eş genel başkanlarına ait dosyalar da yer alıyor.


Süreç nasıl işliyor?

Milletvekillerinin yasama dokunulmazlığının kaldırılmasına ilişkin anayasada değişiklik yapılmasını öngören kanunun Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmesiyle, hakkında 799 fezleke bulunan 152 milletvekili için yeni bir süreç başlamıştı. Başsavcılıklar her bir fezlekeyle ilgili ayrı soruşturma başlatacak. Soruşturmalar, Türk Ceza Kanunu ve Ceza Muhakemeleri Kanunu hükümleri uyarınca ve Adalet Bakanlığının genelgesi doğrultusunda başsavcılar veya başsavcı tarafından görevlendirilecek vekillerince yürütülecek. Dokunulmazlığı kaldırılanların milletvekilliği devam edecek. Dokunulmazlığı kaldırılan bir milletvekili, sadece dokunulmazlık hangi iddia için kaldırılmışsa o iddiadan yargılanacak.

 

682 fezleke savcılıklara gönderildi


Hakkında iddianame hazırlanan ve dava açılanlar yargılanacak. Davalar, isnat edilen suçlara görevli mahkemelerde görülecek. 
Milletvekilliğinin sona ermesi, Anayasa'nın "Milletvekilliğinin Düşmesi" başlıklı 84. maddesinde düzenleniyor. "Milletvekilliğinin, kesin hüküm giyme veya kısıtlanma halinde düşmesi, bu husustaki kesin mahkeme kararının Genel Kurula bildirilmesiyle olur" hükmü uyarınca hakkındaki mahkumiyet kararı kesinleşenlerin milletvekilliği, kesin kararın TBMM Genel Kuruluna bildirilmesiyle düşecek.

 

HDP'Lİ AHMET YILDIRIM'DAN AÇIKLAMA
 

Muş Cumhuriyet Başsavcılığı, milletvekillerinin dokunulmazlığının kaldırılmasının ardından HDP Muş Milletvekilleri Ahmet Yıldırım ile Burcu Çelik Özkan'ı ifade vermek üzere Adalet Sarayına davet etti. Yıldırım ile Burcu Çelik Özkan, Cumhuriyet Başsavcı Özel Kalem Müdürüne, parti kararı uyarınca ifadeye gelmeyeceklerini bildirdiler. Milletvekili Ahmet Yıldırım, telefon görüşmesinin dün yapıldığını belirterek şu açıklamayı yaptı:


"Ben kendisine hakim ve savcılarla bir sorunumuz olmadığını, yargıdan kaçmadığımızı, ancak Anayasa'ya aykırı olan bu düzenlemenin bir parçası olmak istemediğimizi ve parti olarak aldığımız karar gereğince ifadeye gelmeyeceğimizi söyledim. 20 Mayıs'a kadar benim hakkımda bir fezleke vardı. Ancak, dokunulmazlığın kaldırılmasından sonra geriye dönük fezlekeler hazırlanmış. Milletvekilliğimiz bitmeden gelip ifade vermeyeceğimizi belirttik."
 

KAYNAK: CNNTÜRK

Editör: TE Bilisim