Türkiye’de yerel seçimde başarısız olan teşkilatların büyük bir bölümü Genel Merkez’in talimatıyla istifa etmesine rağmen AK Parti’de il yönetimi ile ilgili henüz bir karar verilmiş değil. İstifa edip etmeyecekleri henüz netleşmeyen AK Parti il yönetimi kulisler istifa haberleri ile çalkalanırken Genişletilmiş İl Danışma Meclisi’nde bir araya geldi. Milletvekillerinin ve AK Partililerin katıldığı kalabalık toplantıda konuşan İl Başkanı Aras, başarısızlıklarının ardında bir değil birden çok neden olduğunu belirtti. Aras başta gazetemiz olmak üzere istifa edeceğini yazan yerel gazetelere öfke kusarken, “Bu teşkilat yerel basındaki bazı gazetecilerin beyanı ile gelmediği gibi, beyanlarıyla da gitmeyecektir.” sözleriyle istifa haberlerine olan tepkisini dile getirdi.

Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Van İl teşkilatı tarafından ‘Genişletilmiş İl Danışma Meclisi’ toplantısı yapıldı. Merkez Anadolu İmam Hatip Lisesi’nde düzenlenen toplantıya AK Parti Van milletvekilleri, Mustafa Bilici, Burhan Kayatürk, Gülşen Orhan, Fatih Çiftçi AK Parti İl Başkanı Abdullah Aras, Tuşba Belediye Başkanı Fevzi Özgökçe, Gevaş Belediye Başkanı Sinan Hakan, 22. ve 23. dönem milletvekilleri, AK Parti il ve ilçe başkanları, belediye meclis üyeleri, kadın ve gençlik kolları başkan ve üyeleri ile partililer katıldı. Toplantıda ilk olarak konuşan AK Parti İl Başkanı Abdullah Aras seçimi neden kaybettiklerini ve son olarak gündemde olan il teşkilatının istifasını değerlendirdi. Aras, “Kaybetmemizi tek bir sebebe bağlamamız yanlış olur. Kaybetmemizin birçok nedeni var” dedi.

BÖLGENİN YENİ KOORDİNATÖRÜ MURAT YILDIRIM

Toplantıda açılış konuşmasını yapan AK Parti Van İl Başkanı Abdullah Aras Önceki Bölge ve il koordinatörü olan Nurettin Nebati’nin yerine Murat Yıldırım’ın geldiği belirterek, “Değerli yol ve dava arkadaşlarım. Seçimden sonra ki ikinci il danışma meclisimizi yapmaktayız. Bundan önceki il danışma meclisimi Nisan ayında bölge koordinatörümüz Yahya Akman’ında katılmış olduğu meclisimizi il binamızda gerçekleştirmiştik. İkinci meclisimiz ise şimdi gördüğünüz gibi ve sizlerin de katılımı ile daha geniş bir şekilde gerçekleştireceğimiz bugün ki il danışma meclisidir. Bu arada bildiğiz üzere daha önceki bölge koordinatörümüz Nurettin Nebati Bey Mali ve İdari İşlerden Sorumlu Genel Başkan oldular. Nebati beyin yerine atanan ve 3 dönem Çorum milletvekilliği yapmış olan Murat Yıldırım Bey Van ilimizin ve bölgemizin Sorumlu Bölge Koordinatörü olmuştur” dedi.

ARAS: KAYBETMEMİZİN BİRKAÇ NEDENİ VAR

Aras daha sonra Mart seçimlerinin il ve ilçelerde kaybedilme nedenlerine değindi. Bu seçimi kaybetmenin birçok sebeplerinin olduğunu vurgulayan Aras şöyle devam etti: “Malumunuz bir yerel seçimi geride bıraktık ve 14 belediyenin 2 tane belediyeyi alabildik. Elbette ki bu seçimi kaybetmemizin birçok etken ve sebepleri vardı. Ama bütün bir seçim kaybedilmesini tek bir etkene indirgemek kesinlikle iyi bir siyasi tahlil değildir. Özet olarak anlatacak olursak, Bölgede çok ciddi anlamda yayılan bir Kürtçülük ve milliyetçilik hareketi var ve bu hızlı bir şekilde de yayılmaktadır. Bununla birlikte bizler AK Parti camiası olarak bu bölgede ve ilde normal bir siyasi parti ile mücadele etmemekteyiz. Bir CHP, MHP ya da siyasi ismi olan bir BDP ile bizler burada mücadele etmiyoruz. Bizler çözüm süreci ile birlikte silahları dağın arkasında bırakmış ama seçimde sandıklarda sandık sorumlusu olan bir örgüt ile mücadele ettik. Bununla birlikte güvenlik sorununda göz ardı edilmemesi gerekiliyor. Bunun yanında en büyük etkenlerden bir tanesi de büyükşehir olmamız ile birlikte il sınırlarının genişlemesiydi. Dolayısıyla Van’da 577 bin kişi büyükşehir için oy kullandılar. Bunun dışında encümen listelerindeki düzenlemelerde seçimleri kaybetmemizde etkili olmuştur. Ve diğer bir sebepte bizim kendi halimizi kamufle edecek bir halde değildik. Teşkilatımızda bu noktada bir takım sıkıntılar yaşadılar. Bu ve buna benzer birçok sebepten dolayı seçimleri kaybettik. Dolayısıyla bizler bunu çok iyi analiz edip ve irdeleyeceğiz ki önümüzdeki seçimlerde de mağlup olmayalım. Bu yüzden bu hataları çok iyi analiz edip ve masaya yatıracağız. Bu yaptığımız hatalar bize kesinlikle der olacaktır.”

“BU TEŞKİLAT BİRKAÇ GAZETECİNİ BEYANI İLE GELMEDİ”

Van yerel basınında kendisi başta olmak üzere AK Parti teşkilatının hak etmemiş bir haksızlığa maruz kaldığını belirten Aras, “Bu teşkilat yerel basındaki bazı gazetecilerin beyanı ile gelmediği gibi, beyanlarıyla da gitmeyecektir” sözlerine yer verdi. Aras, “Bununla birlikte malumunuz olduğu gibi genel merkezimiz tarafından bir takım il başkan arkadaşlarımız görevlerinden alındı ve bir takım arkadaşlarımızda görevlerini bıraktılar. Bunun üzerine özellikle Van yerel basınında başta şahsıma yönelik ve teşkilatımıza yönelik hak etmediğimiz bir takım haksızlıklara maruz kaldık. Bizler bu koltuklara çok da bağlı olanlar insanlar değiliz. Hedefimiz ve gayemiz burada insanlarımıza ve halkımıza hizmet etmektir. Buraların geçici olduğunu çok iyi biliyoruz. Bizden önce nice değerli abilerimiz gelip geçtiler. Dolayısıyla bizlerde bir gün buraları terk edip gideceğiz. Ama önemli olan biz buraları terk ettiğimiz zaman güzel bir sedayla buraları terk etmemizdir. Biz gittikten sonra arkamızdan burayı çok temsil ettiler ve burada iyi işler yaptılar vasfıyla buraları terk etmemizdir. Aksi takdirde bu teşkilatlar güçlü teşkilatlardır. Bu teşkilat yerel basındaki bazı gazetecilerin beyanı ile gelmediği gibi, beyanlarıyla da gitmeyecektir. Biz bu kadar zorluğa rağmen bu işleri yapıyor ve dünyayı bir makam mevki olarak görüyorsak şunu da bilelim ki dünyadaki mevki makamlar geçicidir. Biz bu kadar zorluğa rağmen bu işleri yapıyorsak, iyi biliyor ki diğer tarafta bunun karşılık alacağına inanıyoruz. Bizim burada yapacağımız tek bir şey vardır. İhlas samimiyet ve Allah rızası içindir. Yoksa bu bölgede bu kadar sıkıntı, şiddet olmasına rağmen, teşkilatların sıkıntılara ve şiddetlere maruz kalmasına rağmen bizler bunun karşılığını genel merkezden beklersek bir yerlere gelmemiz asla mümkün değildir” dedi.

ARAS: TEHDİTLERE RAĞMEN 185 BİN OY ALDIK

Van’da 185 bin oy almanın küçümsenmemesi gerektiğini de sözlerine ekleyen Başkan Aras şöyle devam etti: “Biz bu bölgede 577 bin seçmenin oy kullanmış olanından 285 binin oyunu almış bir partiyiz. Bütün baskı, şiddet ve tehditlere rağmen 185 binin oyunu almış bir partiyiz. BDP’nin bu bölgede almış olduğu on tane il içerisinde AK partinin oransal olarak Van’da bu iller içerisinde birinci olarak çıkmıştır. %42’lik oranla on tane il içerisinde Van olarak bölgede ki en iyi oy potansiyelini almış bir partiyiz. Gönül isterdi ki büyükşehirle birlikte bazı ilçeleri de almış olalım. Bizler 185 oy oranı almışız siyasi muhalifimiz rakibimiz 139 bin oy almış. Arada 54 bin oy farkı var. Bu farkı da sınır ilçelerden kaybettik. Diğer ilçeleri ise 4 bin 400 gibi bir oy farkı ile kaybetmişiz. Sonraki seçimde o oy farkını yok edip tekrar oraları alacağız. Kimse umudunu yitirmesin biz hala Türkiye de birinci partiyiz. 472 bin seçmeni olan bu ilde CHP’nin aldığı oy oranı bin 772’dir. Bundan yola çıkarak biz neden içimizde ki sıkıntıları, fitne ve fesatları bitirmeyelim. Neden birbirimize kenetlenmeyelim, sevgimizi tüm Van’a duyurmayalım. İşte milletvekilleri adaylarımız bizimle birlikte. Neden aramızda ki nifak tohumlarını bitirmeyelim. Bizim yapacağımız en güzel şey birlik beraberlik ile hareket etmemizdir.”

“SÜREÇ BALTALANMAK İSTENİYOR”

Çözüm sürecinin de baltalanmak istendiğine değinen Aras, çözüm sürecinin bu bölge için olmazsa olmazlarından olduğunu belirterek, AK Parti olarak kesinlikle çözüm sürecinden ödün vermeyeceklerini sözlerine ekledi. Aras son olarak şunları söyledi: “Gazetelerde çıkan yazılar asla itibar etmeyeceğiz. Günümüz geldiği taktirde genel merkez karşısında boynumuz kıldan incedir. Taktir edilen ne ise başımızın gözümüzün üstünde yeri vardır. Bizim için biçilen ne ise ona itibar etmek zorundayız. Seçim oldubitti. Bundan sonra ne olacak. Siyaset rüzgar gibidir. Recep tayip Erdoğan geldi rüzgar gibi 80 yıllık menkul tarihi değiştirdi. Yarın bu bölgede farklı tablolarla karşılaşabiliriz. Ama yarın emin olan insanların olacaktır. Ben partimizin bu bölgede takip etmesi gereken politikaları şu şekilde sıralayabiliriz. Kesinlikle çözüm sürecinden ödün verilmeyecek. Çözüm süreci bu bölgede olmazsa olmazımızdır. Son günlerde çözüm sürecini sekteye uğratmak için bir takım kirli eller devrededir. Evlatlarımızı baba ve ebeveynlerin rızası olmadan dağa götürmektedirler. Esnaflarımıza çok ciddi anlamda şiddet uygulanmakta, birçok insanın bölgeye yönelik emel ve umutları yavaş yavaş tükenmektedir. Bunların sebebi çözüm sürecini baltalamaktır. Biz bunun takipçisi olacağız. Bir yıldır kimsenin burnu kanamadı. Huzur içerisinde yaşıyoruz. Bunun dışında 2013 yılında ilimize 14.5 oranın da kat trilyon bir hizmet gelmiştir. Bizim temennimiz bu hizmet bitmesin bu halk en iyisine layıktır. Bu hizmetler devam etmezse bertaraf edilirse daha önce yaşanan olumsuz neticeleri tekrar yaşarız. Hizmetler insanlarımız için sunulmuş imkânlardır. Ben bu hizmetlerin daha öncesine nazaran daha fazla yapılmasını isterim. Mağdur insanlarımız için sosyal yardım yapılması için devletimizin elini taşın altına koyması taraftarıyım.”

ÖZGÖKÇE: NORMAL SEÇİMDE 14 BELEDİYE ALIRIZ

İl Başkanı Aras’ın ardından kürsüye çıkan Tuşba İlçe Belediye Başkanı Fevzi Özgökçe normal bir seçim olması durumunda bütün belediyeleri alacaklarını belirterek, “Ak Parti olarak hem Türkiye’de hem de Van’da üstümüze düşen ne görev varsa onu en güzel şekilde yerine getirmeye çalışıyoruz. Seçimde hedeflediğimiz oyu alamadık ama burada suçu kimsede aramıyoruz. Her şeye rağmen hamt olsun kazandık. Bizler Türkiye’de hedeflemiş olduğumuzu başarıyı yakaladık. Buradaki sıkıntı, buradaki problem bir seçim değildi. Burada çok ciddi baskılar ve tehditler vardı. Belediye olarak eğer diğer ilçeleri alamadıysak, normal bir seçim olsa, normal bir demokratik seçim olsa mevcut bütün belediyeleri almış olurduk. Yine Van’da aynı ruh ve aynı birlikte beraberlik içerisinde çalışmalar yapmamız gerekiyor. Yapmamız gereken işlem budur. Van çevre illerine göre üzerine düşün faaliyeti yapmak zorundadır. Bu teşkilatta hiç kimse şahsi çıkarlar peşinde değil, hiç kimse siyaseti kendi emelleri için kullanmıyor” dedi.

“PARTİ İSMİ DEĞİŞTİRMEKTEN BAŞKA BİR ŞEY YAPMIYORLAR”

İnsanlar bizlerden çok şey bekliyor. Tuşba belediyesi olarak her daim insanlarımızın içerisindeyiz. Hem Tuşba’da hem de Gevaş’ta örnek bir belediyecilik sergileyeceğiz. Burada birlik beraberliğimiz çok önemlidir. Geçmişten herkes derslerini alacak. Herkes yapması gerekeni yapacak. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Van’a çok büyük görev düşüyor. Yine milletvekilleri seçimlerinde bizlere, sizlere çok büyük görevler düşüyor. Örneğin B partisi, daha önce ismi barıştı, demokrasiydi. Şuanda ne barış kaldı nede demokrasi kaldı. Bu insanlar sadece parti ismi değiştirmekten başka bir şey yapmıyorlar. Bu partiler bu bölgeye nasıl hizmet edecekler. Şuanda geçmiş oldukları parti, geçmiş olduklarını partinin genel başkanları bizim Kürt milletine, Kürt insanına bir kelime Kürtçe konuşmasını bilmeyenler bu insanlara ne verecek, ne vaat ediyorlar. Biz başka partiler gibi başka yerde ithal edilip seçilmedikten sonra göçüp gidenler aramızda yok. Bu memleketin derdi ile dertlenen insanlar var aramızda.

“TÜRKİYE’NİN TEK BİR GÜNDEMİ VAR”

Son olarak konuşan AK Parti Van Milletvekili Burhan Kayatürk ise Türkiye’de tek gündemin Recep Tayyip Erdoğan’ın Cumhurbaşkanı olacak mı olduğunu belirten Kayatürk, “Değerli arkadaşlar, Türkiye’nin gündemini takip ediyorsunuz. Zannedersem bu gündemle alakalı çok fazla bir şey söylemeye gerek yok. Aslında Türkiye’de tek bir gündem var, oda AK Parti, tek bir lider var oda Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan. Sevenlere de, karşı olanlara da baktığınızda neredeyse herkesin konuştuğu şu; ‘Recep Tayyip Erdoğan Cumhurbaşkanı olacak mı? Olursa nasıl olur, AK Parti’nin durumu ne olacak, Türkiye’nin durumu ne olacak’ bunlara herkes kendi hanesinden, kendi cephesinden bakıyor. Ancak biz sayın Başbakanımızı meydanlarda takdim edilirken hep bir formülle bulduk. Dedi ki takdim eden şahıs; ‘Yeni Türkiye’nin mimarıdır’ Gerçekten yeni ve büyük bir Türkiye Kuruluyor ve yeni Türkiye’de en büyük emeği olan mimar şahsiyette Sayın Başbakanımızdır. Tabi Türkiye’yi sevenler, Türkiye’nin gerçekten hak ettiği vizyon ve misyon sahibi bir atmosfere girmesini isteyenler, Başbakanımızın daha etkili olmasını istiyorlar. Fakat Türkiye’nin büyümesinde rahatsızlık hissedenler, Türkiye’nin büyümesini, Türkiye’nin tek başına karar vermesini, kararlarını başkalarına danışmadan vermesini isteyenlerde Başbakanımızın ne kadar pasif olursa kendi hanesinde, o kadar büyük iyiliklerin yazılmış olacağına inanıyorlar. Ama halkımız bunun farkında ve Allah’ın izniyle bu önümüzdeki seçimlerde Sayın Başbakanımızı halk nerede görmek istiyorsa orada olacak ve Cumhurbaşkanı da halkın ilk defa seçeceği bir Cumhurbaşkanı olması hasebiyle misyonu yerine getirecek bundan kimsenin kuşkusu olmasın” sözlerine yer verdi.

KAYATÜRK: KİM SİZE İNANIR!

Bugüne kadar çalışmalar ve projeler yaptıklarını belirten Kayatürk bugünden sonra da çalışmalara devam edeceklerini belirterek ayrıca bu çalışmalara engel olunduğunu da belirtti. Kayatürk şöyle devam etti: “Türkiye 3’üncü köprüyü gerçekleştirdi, Türkiye dünyanın en büyük havaalanını gerçekleştirecek, Türkiye asırların hayalı olan Kanal İstanbul’u gerçekleştirecek, Türkiye İMF’nin karşısında, Dünya Bankası’nın karşısında, AB’nin karşısında, Batı’nın karşısında, Siorizm’in karşısında dik duruşunu devam ettirecek. Dolayısıyla bazıları ister yakıp-yıkmaya çalışsınlar, ister demokratik haklarını kullansınlar, Türkiye bu hak bildiği yoldan dönmeyecek Allah’ın izniyle. Öbür tarafta tabi Türkiye’nin bu yürüyüşünü durdurmak isteyen ve gezi hareketiyle yanına aldıkları paralel yapıyla, yanına aldıkları faiz lobisiyle, yanına aldıkları yurtdışı ve yurtiçi bütün Türkiye’nin büyümesinin karşısındaki insanlar bir çabayla devam ederken, maalesef bölgemizde yine karışıklıklar çıkarılmak isteniyor. Siz bir tarafta barış diyeceksiniz, bir taraftan bölgenin savaşa bulanması için elinizden geleni yapacaksınız. Kim size inanır. Bir tarafta silahların bırakılması gerektiğini söyleyeceksiniz, öbür tarafta 10, 13, 15, 18 yaşında çocukları dağa götüreceksiniz, zorla, hileyle, kandırarak. Peki, ne olacak şimdi? Hani siz samimiydiniz? Hani demokrasi ve barış vardı sizin partinizin isminde? Hani siz Türk-Kürt kardeşliğini istiyordunuz? O zaman peki size kim inanacak? Siz bu çözümü bütün ağırlığıyla Recep Tayyip Erdoğan’ın ve AK Parti’nin omzuna bırakıyorsunuz. Buna bir katkınız olmadığı gibi bir de ekstra bir ağırlık koyuyorsunuz. Yolları işgal ediyorsunuz. Karakollar yapılmasın diyorsunuz. Karakollar bu memleket için yapılıyor. Herkesin güvenliği için yapılıyor. Tamam, karakolları kendi emellerinizle anlatıyorsunuz, peki yolların yapılmasına niçin karşı çıkıyorsunuz? Barajların yapılmasına niçin karşı çıkıyorsunuz? Bu Kürt halkı ille de fakir mi kalacak? İlle de yoksul mu kalacak? Bu topraklar ille de kuraklık mı kalacak ki emellerinizi çok daha kolay gerçekleştirebilesiniz. O zaman burada çok ciddi bir samimiyet meselesi ortaya çıkıyor.”

“TUŞBA VE GEVAŞ NASIL HİZMET VERİLDİĞİNİ GÖSTERECEK”

Seçimlerde AK Parti’nin kaybetmesinden dolayı Van’ın büyümeyeceğini belirten Kayatür, ayrıca seçimlerde sadece kazanan Tuşba ve Gevaş’ın nelere yapacaklarını görecekler sözlerine yer verdi. Kayatürk, “Biz kucaklaşarak Van’ı tekrar hak ettiği hizmete kavuşturacağız. Ne yazık ki Van’ı 5 yıl daha istediğimiz kadar büyütemeyeceğiz. Ne yazık ki sadece 2 kardeşimiz Tuşba’da ve Gevaş’ta canla başla çalışacaklar. İki belediye başkanımızın tek amacı olacak. Van’ı büyütmek, Gevaş’ı büyütmek, Tuşba’yı büyütmek ve Allah’ın izniyle göreceksiniz ki, hizmet nedir, ne anlama gelir? Bu iki kardeşimizin ortaya koyduğu çalışmayla bütün Van, AK Parti belediyeciliğinin ne olduğunu açık ve net olarak görecek. Bunu da biz milletvekilleri olarak bu kardeşlerimizin Gevaş halkına, Tuşba halkına, Van halkına en iyi hizmeti sunması için elimizden gelen bütün katkıları Allah’ın izniyle sunacağız. Tabi bir seçim atlattık. Biz bir seçim yürüttük ve bu seçimde gerçekten çok çalıştık. Çok iyi çalıştık demiyorum, çok çalıştık… Elimizden geleni yaptık, milletvekillerimiz ellerinden geleni yaptı. 22’inci ve 23’üncü dönem milletvekillerimiz de bizi hiç yalnız bırakmadı. Kadın Kollarımız, gençlerimiz, ilçelerimiz ellerinden geleni yaptılar. Her yerde eksiklikler olur. Her yerde çalışmayan teşkilatlar olur. Her yerde çalışmayan belediye başkan adayı olur. Büyükşehir belediye başkan adayımız çalıştı, elinden geleni yaptı. İlçe belediye başkanlarımızın çoğu ellerinden geleni yaptı. Ancak geldiğimiz noktada bir seçimi götürdük ve bu seçimde başarılı olamadık. Ama burada sadece milletvekilleri başarılı olamamış değil, sadece il başkanı başarılı olamamış değil, sadece bazı teşkilatlar başarılı olamamış değil, sadece bir kısım belediye başkan adayları başarılı olamamış değil. Ben kendimden başlıyorum, birinci sıra milletvekili olarak başarılı olamadık. Bunun hesabı, bedeli neyse onunda ödenmesi gerektiğine inanıyorum. Çok açık yüreklilikle söylüyorum, bazı arkadaşlar fitne ve fesatların oyunlarına gelmesin. Bizim teşkilatımız sağlam bir teşkilat olmalıdır. Van’da bizi birbirimize düşürmek isteyenler var. Sakın ha buna izin vermeyelim” sözlerine yer verdi.

Toplantının ikinci bölümü ise basına kapalı olarak devam etti.

Editör: TE Bilisim