İl Başkanı,  Başkan yardımcıları ve üyelerinden oluşan heyet, binlerce esnafa ve onlarca köye bir dizi ziyarette bulunarak bayramlarını kutladılar. Esnaflara yaptıkları ziyaretlerde bölge esnafının ortak sorunlarından, İlin genelde olan ihtiyaçları ile alakalı sohbet ortamında görüş alışverişinde bulunuldu. İl Başkanı Av.Rasim Saygın görüşmeler sonrası şu açıklamalarda bulundu.

 

“SINIR TİCARETİNİN ÖNÜ KAPATILMIŞTIR”

 

Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgeleri, geniş bir sınır ticareti potansiyeline sahip olduğu halde bu potansiyelden istifade edilmesinin önü kapatılmıştır. Irak, İran ve Suriye sınır bölgelerinde serbest ticaret bölgeleri kurulmalı, sınır ticaretinin arttırılması için yeni sınır kapıları açılarak Kıbrıs ve Gürcistan’a olduğu gibi bu komşu ülkelere de pasaportsuz geçişe imkân tanınmalıdır Dedi.

İş bilirlik ve kalifiye eleman noktasında da konuşan Sayğın, Mesleki eğitim yeniden yapılandırılmalı, ülke ekonomisine katkı sağlayacak, kalifiye eleman ihtiyacını karşılayacak hale getirilmelidir. İlköğretimin birinci kademesinden sonra öğrencinin meslek seçimine yönlendirilmesi sağlanmalıdır. Öğretim kurumları; sanayi ile işbirliği arttırılmış, teknik bilgi donanımı yüksek, teknoloji üreten kurumlar haline getirilmelidir. Amaçlarının, memleketin ihtiyaç duyduğu alanlarda; uygun, dinamik, üretken bir mesleki eğitim sistemi geliştirmek olduğunu belirtti.

 

“AVRUPA BİRLİĞİ YERİNE, İSLAM ALEMİ”

 

Partilerinin İslami ve İnsani bir programla yola çıktığını belirten Sayğın, bu nedenle İslam ülkeleriyle ilişkilere özel bir önem verdiklerini. 400 milyonluk Avrupa Birliği yerine bir buçuk milyarlık İslam âlemine yönelmek ve ortak ticaret, ortak para birimi ve sınırların kaldırılması ile uzun vadede tam anlamıyla birleşmeyi hedefleyen bir birliktelik kurmak gerektiğini ifade etti.

 

Köy ziyaretleriyle konuşan İl Başkanı Av. Rasim Sayğın, Doğu, Güneydoğu Doğu Karadeniz ve Orta Anadolu bölgelerinin ekonomik ve sosyal kalkınması, cumhuriyet tarihi boyunca hep ihmal edilmiş, bu bölgelerin ekonomik kaynakları da heba edilmiştir. Bu durum, anılan bölgelerin ekonomik ve sosyal sorunlarının çözülemez boyutlara ulaşmasına neden olmuştur. Çıkarılan tüm teşvik yasalarına rağmen özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesine yeterli miktarda yatırım yapılmadığı, bu nedenle de bu bölgelerdeki işsizlik oranının Türkiye ortalamasının çok üzerinde olduğu açıktır. Ülkeyi idare edenler ise bunun sebebinin güvenlik zaafiyeti ve şiddet olayları olduğunu belirterek bir nevi sorumluluktan kurtulmaya çalışmaktadırlar. Sermayenin ürkek olduğu, yeterli güvenliğin olmadığı, riskli ve istikrarsız bölgelerden kaçtığı doğrudur. Ancak güvenlik ve istikrarı sağlamakla görevli olanların, güvenlik zaafiyetini kendi kusurları olarak görmeleri gerekirken, aksine bir başka kusurları olan işsizlik ve geri kalmışlığa mazeret olarak göstermeleri laf cambazlığından başka bir anlam taşımamaktadır.

Bayramın barış ve kardeşlikle geçmesini ve bayramın dünyanın her tarafında zulüm altındaki Müslümanları bir an önce kurtuluşa ermesine vesile olmasını diledi.

Editör: TE Bilisim