7 Haziran'da ilk kez parti olarak seçime giren HDP, özellikle Doğu ve Güneydoğu'da çatışmasızlık ortamının sona ermesiyle birlikte yüzde 13'lük oy oranını koruyabilecek mi? AK Parti Doğu ve Güneydoğu’da kaybettiği oyları ve desteği yeniden kazanabilecek mi? İki sorunun de cevabı partilerin seçim çalışmasında gizli. Çalışmalar da gösteriyor ki ‘ağır toplar’ ile Van’da büyük çalışmalar yürüten AK Parti de HDP de Van’a çok istiyor… Partilerin sadece Van arenasında mücadele eden isimleri değil, söylemleri de bunu açıkça ortaya koyuyor. 7 Haziran’da yüzde 75 gibi bir oy oranı ile Van’dan 7 milletvekili kazanan HDP, küçük rotasyonlar ile Van’da 1 Kasım’da 8-0 hedefi ile çalışırken, Ak Parti ise birinci sırada Başbakan eski Yardımcısı ve tecrübeli isimlerden oluşan milletvekili ve siyasetçilerden oluşan isimlerle Van’ı yeniden kazanmak istiyor.

 

DOĞU VE GÜNEYDOĞU'DAKİ EN KRİTİK İKİ İL

AK Parti-HDP mücadelesinin 1 Kasım'da kendini en çok hissettirdiği iller ise kuşkusuz Van ve Şanlıurfa olacak. Van, 2014'teki yerel seçimlerden bu yana HDP'nin istikrarlı biçimde oylarını artırdığı illerin başında geliyor. HDP 7 Haziran seçimlerinde yüzde 74'lük oy oranıyla Van'da 8 vekilden 7'sini aldı. 2011 seçimlerinde yüzde 40 oy oranıyla 4 vekil çıkaran AK Parti ise 7 Haziran'da sadece listesinin birinci sırasındaki Burhan Kayatürk'ü vekil seçtirebildi. Yüzde 0,95 gibi küçük bir oy oranıyla da ikinci vekilliği kaçırdı. AK Parti, bunun üzerine 1 Kasım'da Van'daki milletvekili listesinde değişikliğe gitti. Çözüm sürecinin uzun süre koordinasyonunun yürüten eski Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay'ı birinci sıradan aday gösterdi. Depremde bir yıl süreyle Van'da çalışmalar yürüten Atalay ildeki seçmene yabancı değil. Üstelik Atalay’ın ardındaki siyasetçiler de Van’ı iyi bilen ve milletvekilliği yapmış isimlerden oluşuyor. 7 Haziran’a göre daha güçlü bir liste ile seçime giren AK Parti yüzde 0,95 gibi bir farklı kaybettiği 2’inci milletvekilliği ile beraber Van’daki desteğini de yeniden kazanmayı hedefliyor. Van’a önemli bir isimle gelen AK Parti, 27 Ekim’de açıklanacak Van’a özel beyanname, kabineden ve AK Parti’nin kurucularından önemli isimlerin seçim çalışmaları ile Van’ı yeniden kazanmak istiyor. Van’da eski temsiliyeti yeniden kazanmak istiyen AK Parti, Beşir Atalay, her konuşmasında “Van bizim” mesajı veriyor.

 

HDP 8 İSTİYOR!

7 Haziran seçimlerinde kenti seçmenini bile şaşırtan bir oy oranı yakalayan HDP ise hedefini iyice artırmış durumda. Milletvekilini 4’ten 7’ye, oy oranını yüzde 50’lerden yüzde 75’lere çıkaran hem Van’da hem de bölgede aldığı bu başarı, yüzde 10 barajını aşmasını lehine çevirip bu seçimde başarıyı sürdürmek istiyor. Van’da 7-1’i yakalayan HDP bu seçimde yaşanan çatışmalı süreç, patlamalar ve olaylar nedeniyle mitinglerini iptal ederken 7 Haziran’a göre daha mütevazi bir seçim çalışması yürütüyor. Kentteki belediye, teşkilat ve diğer kadrolarıyla vatandaşlarla birebir çalışmalar yürüten HDP, iddialı bir şekilde 8-0 hedefi ile çalışırken Van’ı tamamıyla HDP’nin alacağı söylemi ile seçime sayılı günler kala çalışmasını aralıksız sürdürüyor.

 

6 VEKİL İÇİN 12 BİN OY

İşte bu yönüyle hem AK Parti’nin genelde ihtiyacı olduğu yüzde 3 civarındaki oy oranını, Doğu’daki eski egemenliğini hem de tek başına iktidarı yakalaması için önemli bir olan Van, HDP için de Doğu’daki en önemli üs, desteğin devamı, barajın yeniden aşılması konusunda da aynı önemi arzediyor. Bu yönüyle uzmanların de en kritik il olarak gördüğü Van bu yönüyle Türkiye’deki en kritik il olarak duruyor. Öte Van'dan sonra HDP ve AK Parti arasında çekişmenin yaşanacağı ikinci il olan Şanlıurfa'da milletvekili dağılımı, Van'ın tersi bir ibre izledi. 7 Haziran seçimlerinde AK Parti 7, HDP ise 5 vekil çıkardı. HDP, 12 bin oy daha alabilseydi, altıncı vekilini de Meclis'e gönderecekti. AK Parti bu nedenle Şanlıurfa'daki listesini de sıkı tuttu. 7 Haziran seçimlerinde partinin üç dönem kuralına takılan eski Çalışma Bakanı ve Şanlıurfa milletvekili Faruk Çelik, yeniden Şanlıurfa birinci sıra adayı oldu.


ŞEHRİVAN SİYASET: ÖNDER ALTINAL

Editör: TE Bilisim