Mahkeme, Yılmaz’ın tescil işleminin yapılmamasını yasaya aykırı buldu. Kararı değerlendiren Kerim Yılmaz, “BELKO şirketi olarak açtığımız dava lehimize sonuçlanmıştır. Yasa dışı engellemeler, Ankara halkının aleyhine sonuçlar doğurur” dedi.Habertürk’ten Yasemin Güneri’nin haberine göre, 31 Mart yerel seçiminde Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen Mansur Yavaş, belediyenin BELKO adlı şirkete Kerim Yılmaz atadı. Ankara Ticaret Sicil Müdürlüğü, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın genelgesini gerekçe göstererek Kerim Yılmaz’ın ticaret sicilinde tescil ve ilanı işlemini yapmadı. 

Bunun üzerine Ankara 10’uncu Asliye Ticaret Mahkemesi’ne dava açıldı. Mahkeme, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın tüm Ticaret Sicil Genel Müdürlüklerine gönderdiği, “Belediye veya bağlı kuruluşların sahip veya ortağı oldukları belediye şirketlerinin genel kurulunda belediye veya bağlı kuruluşu temsil edecek kişilerin belediye meclisi kararıyla belirlenmesi gerektiği” yönündeki genelgeye istinaden Ticaret Sicil Müdürlüğü’nün belediye iştiraklerinin yeni yönetimini tescil etmemesine ilişkin yapılan itirazı kabul etti.“Yasal bir düzenleme genelge ile ortadan kaldırılamaz. Ticaret Sicil Müdürlüğü, bakanlık genelgesinden önce kanun hükümleri ile bağlıdır” denilen kararda, Ticaret Sicil Müdürlüğü’nün tescil işlemini yapmamasını yasaya aykırı buldu. Bu kararın ardından Kerim Yılmaz BELKO Genel Müdürü olarak atandı.İtiraz üzerine dosya istinaf mahkemesine gönderilirken buradan çıkacak kararın, tüm belediye başkanlarına da emsal olacağı belirtildi. 

’25 YILDIR BAŞKANA AİT OLAN YETKİ GENELGEYLE ENGELLENDİ’


 Mahkeme kararını değerlendiren Kerim Yılmaz, belediye şirketlerinin, özel hukuk hükümlerine göre faaliyet gösterdiğini söyledi. Şirketlerin Türk Ticaret Kanunu’na bağılı olduğunu hatırlatan Yılmaz, “Kanunda şirket genel kurullarının nasıl yapılacağı açıktır. Mansur Yavaş yönetimi, tamamen yasaya uygun bir şekilde genel kurulları yapmıştır. Ancak, 25 yıldır yapılan büyükşehir belediye başkanına ait olan atama yetkisini Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın 15 Mayıs 2019’da bir genelgeyle engellenmiştir” dedi. 

‘YASA DIŞI ENGELLEMELER, HALKIN ALEYHİNE SONUÇLAR DOĞURUR’


 Atama yetkisinin belediye başkanında olduğunu belirten Yılmaz, “BELKO şirketi olarak açtığımız dava lehimize sonuçlanmıştır. Mahkeme, yasal yetkinin Büyükşehir Belediye Başkanı’na ait olduğuna karar verdi. Yasa dışı engellemeler, Ankara halkının aleyhine sonuçlar doğurur. Karara itiraz edildiği için dosya şu an istinaf mahkemesinde. Kararın icrası için kesinleşmesi de zorunlu değildir” diye konuştu. Mansur Yavaş’ın Ankara Halk Ekmek yönetimine yaptığı atama da Ticaret Sicil Müdürlüğü tarafından Ticaret Bakanlığı’nın genelgesi gerekçe gösterilerek tescil edilmemişti. Kararın belediye meclisinde onaylanması istenmişti.BELKO hakkında verilen karar sonrası, Halk Ekmek de dava açmaya hazırlanıyor. İstinaf mahkemesi, yerel mahkeme kararını onarsa belediye başkanlarının kullandığı yetki belediye meclisine devredilemeyecek.

Editör: TE Bilisim