AK Parti milletvekillerinin imzasını taşıyan anayasa değişikliği teklifi, TBMM Başkanlığına sunuldu. AK Parti Grup Başkanvekilleri Mustafa Elitaş, Naci Bostancı ve Mehmet Muş ile Genel Sekreter Abdulhamit Gül, teklifi, TBMM Başkanı İsmail Kahraman'a sundu. Elitaş, teklifi Kahraman'a sunarken yaptığı konuşmada, "Sayın Başbakanımız dahil olmak üzere 316 milletvekilimizin imzasıyla Meclis Başkanlığımıza teslim ediyoruz. Vatanımıza, milletimize hayırlı uğurlu olsun" dedi.

AK Parti Genel Sekreteri Abdulhamit Gül ile MHP Afyonkarahisar Milletvekili Mehmet Parsak, teklif hakkında ortak açıklama yaptı.
 

 

21 MADDELİK DEĞİŞİKLİK

Abdulhamit Gül şunları söyledi: 21 maddelik anayasa değişikliği teklifini Meclis'e sunduk. Seçilme yaşını 18'e indiriyoruz, 'gençlerin anayasası' diyebiliriz. Askeri ve sivil yargı kavramını ortadan kaldırıyoruz. Daha önce AK Parti, CHP ve MHP olarak, mini anayasa değişikliği kapsamında 7 madde üzerinde anlaşmıştık. Bu maddeler de Anayasa değişiklik teklifine derc edilmiştir. CHP'nin de bu anlamda mutabık kaldığı, özellikle yargıya ilişkin maddeleri de koyduk. Kürsü seçimini kaldırarak Meclis'in HSYK üyelerini seçme yetkisini de ekledik. Bu teklif her iki partinin ortak uzlaşı metnidir.
 

 

ÜNİTER DEVLET TARTIŞMA KONUSU DEĞİLDİR!
Mehmet Parsak ise şöyle konuştu: Değişiklik teklifi tam mutabakat çerçevesinde AK Parti tarafından TBMM'ye arz edildi. Anayasamız Türk anayasasıdır. Anayasanın ilk 4 maddesi ve üniter devlet tartışma konusu değildir. Türk milletinin vereceği her kararın MHP'nin başının üstünde yeri vardır.

 

İşte yeni anayasa teklifi

AK Parti anayasa değişiklik teklifinin son halini MHP'ye sundu. Başbakan Binali Yıldırım ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin, Anayasa değişik teklifi konusunda son kez görüştü.Başbakan Binali Yıldırım, tüm maddelerde anlaşma sağlandığını, pürüz olmadığını söyledi. Yıldırım, anayasa değişiklik teklifiyle ilgili ayrıntı vermedi.Son düzeltmelerin ardından teklif son kez MHP'ye gönderildi.

Teklifin ayrıntıları ise şöyle:
- Cumhurbaşkanı yürütmenin başı olacak ve başbakanlık kalkacak. Partisiyle ilişiği kesilmeyecek cumhurbaşkanının kararname çıkarma yetkisi olacak.
- Cezai sorumluluğu olacak cumhurbaşkanının Yüce Divan'a sevki için de kademeli formül öngörülüyor.
- Cumhurbaşkanının parti üyeliği 2018'de, cezai sorumluluğu 2019'da başlayacak.
- HSYK'nın yapısı değişiyor.
- HSYK üyelerinin yarısını Cumhurbaşkanı yarısını Meclis seçecek.
- HSYK seçimlerinde ilk 2 turda 5'te 3 çoğunluk aranacak.
- HSYK seçimleri son tura kalırsa kura yöntemi devreye girecek.
- Askeri yargı kaldırılıyor.
- Yerel seçimler 2019 Mart'ta yapılacak.
- Cumhurbaşkanlığı ve genel seçimler 2019 Kasım'da yapılacak.
- Anayasa Mahkemesi üye sayısı 15'e düşüyor.
- Jandarma Genel Komutanı, Milli Güvenlik Kurulu'ndan (MGK) çıkarılıyor.

Editör: TE Bilisim