Başbakan Erdoğan'ın Köşk adayı olduğunu Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç dün açık açık söyledi. Herkesin kafasındaki soru ise aynı: Başbakan kim olacak?

Yeni Şafak gazetesi yazarı Ali Bayramoğlu, 'AK Parti etrafındaki 'üç soru'…' başlıklı bugünkü yazısında bu soruya yanıt verdi. Bir bakanla sohbet ettiğini dile getiren Bayramoğlu, Erdoğan'ın kendi yerine Ali Babacan, Ahmet Davutoğlu, Abdullah Gül, Numan Kurtulmuş'u düşündüğünü yazdı.

BAŞBAKANLIK İÇİN İKİ MODEL VAR 

İki başbakan modeli olduğuna işaret eden Ali Bayramoğlu, "Başbakan olacak isim, kimliğinden hareketle 'güçlü ya da daha zayıf başbakan modeli'ni şekillendirecektir. Bunun ise cumhurbaşkanının oynayacağı siyasi rolün sınırları üzerinde etkili olacağı açıktır" diye yazdı. 

ABDULLAH GÜL GELİRSE NE OLUR?

Bayramoğlu, Abdullah Gül'ün partinin, hükümetin başına gelmesinin daha yumuşak ve kurumsal bir geçişi ifade ederken, AK Parti'nin gençlerinden bir ismin daha Erdoğan merkezli bir yapılanmayı simgeleyeceğine işaret etti.

"AK Parti'nin başına kimin geçeceği sorusu AK Parti çevrelerinin parti siyaseti açısından da en çok üzerinde durdukları, en çok hassas oldukları konudur" diyen Bayramoğlu, önemli bir bakanla sohbetini şu sözlerle aktardı:

TAYYİP BEY AKTİF BİR CUMHURBAŞKANI OLUR

'Cumhurbaşkanı adayımız belli, o isim Tayyip Bey. Bu işin tartışması yok. Ağustos'taki seçimleri kazanacağımız da muhakkak. (sorduğum soru ve belirttiğim endişe üzerine), partide onlarca kez konuşuldu, hukukçular açık görüş belirttiler, Tayyip Bey anayasal ihlal durumuna yol açmaz, böyle bir sorun olmaz, ancak daha aktif bir cumhurbaşkanı olur. Sorun başka yerde, sorun 2015 seçimlerinde partinin başında, meydanlarda kimin olacağında. 2015'ten güçlü çıkmak için güçlü bir isim şart…'

Musul krizinden, MHP-CHP ortak davranış kararından sonra AK Parti'de artan Gül rüzgarının bir nedeni de bu.

ERDOĞAN'IN KAFASINDA 4 İSİM 

Ancak bu konuda kurumsal istişare olmayacağı, kararı Erdoğan'ın vereceği kesin. Ali Babacan (ilk dokuz ay için), Ahmet Davutoğlu (önü açık), Abdullah Gül, Numan Kurtulmuş (Meclis'e girdikten sonra) malum muhtemel adaylar.

Editör: TE Bilisim