AK Parti’nin Edremit Aday adayı olan ve geçtiğimiz günlerde AK Partililerin Tuşba’dan 1’inci sıradan Meclis üyesi adayı olduğunu duyurduğu Ümit Kanan AK Parti’den istifa etti. Adaylığı açıklandıktan sonra kendisinin arkasından bazı oyunlar oynandığını belirten Kanan; “Bu son birkaç gün içinde oynanan siyasi adamcılık, hemşericilik benim ardımdan oynanan oyunlardır. Bir insanın kişiliğiyle, onuruyla oynamak kimsenin haddine değildir.” diyerek istifa dilekçesini verdiği partisinden istifa etti!

Önce Tuşba’dan 1’inci sıra meclis üyesi olarak gösterilen ardından da bağımsız aday ile yapılan görüşmelerin ardından isminin silindiğini öğrenen Ümit Kanan, AK Parti’den istifa ettiğini duyurdu. İstifa dilekçesini partiye sunduktan sonra Şehrivan’a konuşan Kanan, arkasından oyun oynandığını belirterek, partisinden istifa etti. İstifa sonrası bir açıklama yapan Kanan, “Bugün kurulduğu günden beri gençlik kollarındaki görevimle başlayıp, meclis üyeliğimle son bulan AK Partideki görevimden ve partimden istifa ediyorum. İstifamın sebebi asla belediye başkan aday adayı olup da seçilmemem, ardından belediye meclis üyeliğine düşünülüp de yer verilmemesi, sıralaması veya altında sebep aranacak hiçbir etken kesinlikle değildir.” Diyerek işin sorumlularına sert tepki gösterdi.

“KİŞİLİĞİMLE OYNAMAK KİMSENİN HADDİ DEĞİL”

Tuşba’dan 1’inci sıradan aday gösterilmesine rağmen sonradan bazı isimlerle yapılan pazarlık sonrasında isminin silindiğini belirtti. Kanan; “Halen, belediye meclis üyeliğine ‘Hangi aşiretten kimi aday gösterirsek daha fazla oy alırız’ mantığı var. Bu son birkaç gün içinde oynanan siyasi adamcılık, hemşericilik benim ardımdan oynanan oyunlardır. Bir insanın kişiliğiyle, onuruyla oynamak kimsenin haddine değildir. Birkaç gün önce üst düzey yetkililer tarafından arandım. ‘Hayırlı olsun Tuşba ilçesinde 1’nci sıra belediye meclis üyesi olacaksın’ denildi. Tuşba ilçesine meclis üyeliği için aday adayı başvurum yaptırıldı ve bu işin belirleyicileri tarafından dışarıya servis edildi. Çevrem ve beni tanıyanlar tarafından çok sayıda telefon aldım. Bu telefonlar; ‘Hayırlı olsun, çok sevindik ve senin yanındayız’ telefonlarıydı. Bu telefonların birçoğu “Bağımsız aday, nasıl olsa geri çekilecek, seni 1’nci sırada oluşun ve bizleri temsil etmen bizim için çok önemlidir’ şeklindeki tebrik telefonlarıydı. Ama ne hikmetse, nerede pazarlık yapıldığını bilmiyorum ama 2 gece önce beni 1’nci sıradan sildirip yerime, yine mensubu olduğum aşiretten bir arkadaşımın ismini yazdırıp, seçim kuruluna verilmiştir. Benim bu ismi geçen arkadaşımla hiçbir sorunum yoktur. Ona şimdiden hayırlı olsun diliyorum.”

“ESAS HAKSIZLIK LİSTELER HAZIRLANIRKEN YAPILDI”

Partide aşiretçiliğin her geçen gün daha baskın bir hale geldiğine değinen kanan, bu konu ile ilgili olarak ise; “İşte asıl sorun bu listeler hazırlanırken verilen sözlerle başlıyor. Bu asılsızlık ve basiretsiz listeler ve hazırlıkları yapılırken dışarıya sızdırmalarla başlıyor. Kafalarda acaba bunun yerine ötekini aldılar da, diğerinin ne sorunu vardı şeklindeki soruların oluşmasıyla başlıyor. Sorun ‘Bu olmaz, ille de bu veya kesinlikle bu olmalı, olmazsa olmaz’ diyen ve şartlarını bir aşirete verebilecek en büyük zararı vererek, yapılan kıvırmalar ve bunu kabul eden, buna boyun eğen temsilcilerin oluşuyla başlıyor. Bir aşiretten iki insan arasındaki seçimi, tıpkı kendi aşiretini diğer aşiretlerden tecrit etmeye çalışan ve aşiretine, aşiretçilik yaparak zarar veren bir gücün mübadele etme hakkı doğrulamasıyla başlıyor. Acaba bu güç, gücünü maddi gücünden mi yoksa görülmeyen başka büyük güçlerden mi alıyor anlam vermiş değilim.”

“ARTIK BU AŞİRETÇİLİĞE BİR SON VERİN!”

“Bir kez daha yinelemek istiyorum ki; benim aşiretlere ve diğer tüm aşiretlere saygım sonsuzdur. Ben aşiretimin yüzünü kara çıkaracak hiçbir yanlış davranış içinde bulunmadım. Kendimi bir aşiretin mensubu olarak değil bir Vanlı, bir doğulu olarak gördüm. Bizim ortak değerlerimiz, ortak inançlarımız, ortak gelenek göreneklerimiz vardır. Asıl onlara sahip çıkmamız gerekmektedir. Eşitlikten, haktan, hukuktan, halkların kardeşliğinden bahsedeceksin, sonrada aşiretçilik yapacaksın. Ben aşiretçi değilim. Ben aşiretimin diğer aşiretler kadar eşit temsil edilmesinden yanayım. Ama bunu isterken aşiretçilik yapmadım. Ve buradan o insanlar arasında seçim yapma hakkı tanınan insanlara sesleniyorum. Etik davranın, insanları kandırmayın, kime karar vereceksiniz, insanları bir birine düşürmeyin. Bu seçimi yapma hakkını dönek insanların eline vermeyin.”

“HEP DİK DURDUM, DURACAĞIM DA”

Şimdiye kadar hem siyaseten hem de kişilik olarak hep dik bir duruş sergilediğini ve gençlik kollarından bu yana hizmet ettiği partisine söz getirmeyecek tutum geliştirdiğini kaydeden Kanan, bundan sonra da bu duruşundan taviz vermeyeceğini belirterek; “Ben ne kadar aşiretli olduğumu tescilletmek için önce küsmek sonra birilerinin arkasında dolaşıp ardından dayatmayla aday gösterilecek kişilikte biri değilim. Kimseye yalakalanmadım, yalvarmadım da, dik durdum. Ve partimde 5 yıllık belediye meclis üyeliği dönemim boyunca alnımın akıyla temsil ettim. Aynı diğer 13 belediye meclis üyesi arkadaşlarım gibi. Bizlerin bu temsiliyetine bir ahde vefa olmalıydı.” Dedi.

BU OYUNU OYNAYANLARI KINIYORUM!

Son olarak bireysel olarak bu yaşananlara tepkisini sandığa gitmeyerek göstereceğini belirten Kanan, oynanan bu oyunları da kesinlikle kabul etmeyeceğini belirtti. Kanan;“İşte tüm bu gerekçeleri de bir kenara koyduğumda, Sayın Başbakanımız Tayyip Erdoğan’a olan bağlılığım ve saygım sürmek üzere partimden istifa ettiğimi bildirmek istiyorum. Gerek 10 yılı aşkın iktidarda yapılan yenilikler gerekse de çözüm sürecindeki kararlılığından dolayı uzun yıllarımı verdiğim Ak Parti sayfası benim açımdan kapanmıştır. Bu da benim bu işin sorunlarına ve teşkilata olan tepkimdir. Bana ve benim gibi arkadaşlarıma bu haksızlığı reva gören, iki insan arasındaki tercih ortamı oluşturan, pazarlıklara boyun eğen seçim mekanizmasını ve mensuplarını kınıyorum. Hiçbir aşiretin diğer bir aşiretten üstünlüğü yoktur, aşiretçilik yapanları kınıyorum. Mensubu olduğum siyasi ortamdan siyaset bir yalanmış, doğru ve düz durmayan siyasetçileri de kınıyorum. Kıvıranları kabul edeni de, kıvıranı da kınıyorum. Bu vesile ile bir Vanlı, bir şahıs, bir birey olarak tepkimi sandığa gitmeyerek göstereceğimi beyan ediyor yalansız bir siyaset ortamı özlemiyle bu kararımı tarafsız değerlendirecek herkese saygılar sunuyorum.” Dedi.


Önder ALTINAL / Şehrivan ÖZEL

Editör: TE Bilisim