Tüm dünyayı etkisi altına alan ve milyonlarca insana bulaşan Coronavirüs (COVİD-19), sağlığın yanı sıra ekonomide de ciddi sorunlara neden oldu.

EKONOMİ ÇARKLARI DURMA NOKTASINA GELMİŞTİR

Koronavirüs sonrasında kapanan Kapıköy Sınır Kapısı’nın Van esnafını ciddi boyutta etkilediğini belirten DEVA Partisi, “Türkiye’nin önemli sınır kentlerinden bir tanesi olan ilimiz de bulunan Kapıköy Sınır Kapısı’nın COVİD-19 salgını nedeniyle kapanması sonrası, ekonomi çarkları durma noktasına gelmiştir. Her yıl yüzbinlerce İranlı turistin kullanarak ilimize geldiği Kapıköy Sınır Kapısı, ilimizin dış ticaretinde önemli bir yere sahip.Özellikle Van turizmine ve bölgeye ticari potansiyel açısından ciddi katkılar sağlayan Kapıköy Sınır Kapısı’nın salgın nedeniyle kapalı olması nedeniyle esnafımız ekonomik olarak zor günlerden geçmekte. Alım gücünün her geçen gün zorlaştığı böylesi bir süreçte batı illerinde sınır kapılarının açık olması ve havayolu ulaşımı devam etmesine rağmen ilimiz sınır kapısının kapalı olması kabul edilir değildir.

İLİMİZE, ESNAF VE TÜCCARIMIZA YAPILAN BÜYÜK HAKSIZLIKTIR

İranlı turistlerin havayolu ile İstanbul, Antalya hatta Trabzon ile Erzurum’a gelmesine izin verilirken, Van’a 100 kilometre uzaklıkta bulunan Kapıköy Sınır Kapısı’ndan geçişlerin yasak olması; ilimize, esnaf ve tüccarımıza yapılan büyük haksızlıktır. Pandemi ile beraber bir yıla yakındır yaya geçişlerinin yapılmaması aynı zamanda Türkiye için önemli olan İran turizminin şu anda kapalı olması ciddi zararlara yol açtı, açmaya da devam ediyor. Batı’daki sınır kentlerinde açık olan sınır kapıları kentlerin ekonomi çarklarının dönmesini sağlarken, ilimizdeki sınır kapısının kapalı olması hiçbir akla ve vicdana sığmamaktadır.

KARARIN İVEDİ BİR ŞEKİLDE DEĞİŞTİRİLMESİ GEREKMEKTEDİR

Alınan bu kararın ivedi bir şekilde değiştirilmesi ve kapalı bulunan sınır kapımızın alınacak tedbirler kapsamında açılması gerekmektedir. Bu çerçevede de gerek İranlı vatandaşların ateşi ölçülerek gerekse de test yapmak suretiyle Türkiye'ye girişlerini kolaylaştıracak altyapının oluşturulması zor değildir. İlimiz ve bölgemiz için çok önemli olan geçiş güzergahının kısa zamanda gerekli tedbirler alınarak açılmalıdır.

Editör: TE Bilisim