Van Büyükşehir Belediye Eş Başkanları Hatice Çoban ve Bekir Kaya seçimlerin ardından kentte ve ilçelerde yaşanan sorunlara dönük mahalle muhtarları ile aldıkları toplantılara devam ediyor. Toplantıda konuşan Çoban, “Yıllardır belediyeden çalışıyor gibi görünüp ama hiçbir şekilde hizmet etmemiş olanlar var. Bunlar hakkında gerekli işlemleri başlatacağız” dedi. Kaya ise önceki dönem görev yapmış Ak Partili yöneticilerle ilgili ilginç iddialarda bulunarak dönemin il başkanının kendisinden önceki il başkanını hırsızlıkla itham ettiğini söyledi.

Van Büyükşehir Belediye Eş Başkanları Hatice Çoban ve Bekir Kaya seçimlerin ardından kentte ve ilçelerde yaşanan sorunlara dönük mahalle muhtarları ile aldıkları toplantılara devam ediyor. Van merkezde bulunan mahalle muhtarları ile bir araya gelen Çoban ve Kaya, muhtarların mahallelerinde yaşadıkları sorunları dinledi. Çoban ve Kaya gerek kentte gerekse de ilçelerde yaşanan sorunları ve eksikleri yerinde inceleyerek, yapılması gereken çalışmaları halk ile birlikte belirliyor. Yerinde yapılan tespitlerin ardında yurttaşlar ve mahalle muhtarları ile bir araya gelerek 5 yıllık strateji planlama toplantılarını gerçekleştiren Çoban ve Kaya, son toplantılarını merkez ilçeler olan İpekyolu, Tuşba ve Edremit muhtarları ile gerçekleştirdi. Nuda Kültür Merkezinde düzenlenen toplantıya merkez ilçe muhtarlarının tamamına yakını katılırken, belediyenin daire başkanları da toplantıda hazır bulundu.

ÇOBAN: HİZMETTE ASLA AYRIM YAPMAYIZ

Yapılan toplantı öncesi konuşan Büyükşehir Belediye Eşbaşkan’ı Hatice Çoban tamamlanacak strateji ve planlamam toplantılarının ardında hem yıllık hem de yıllara dair planlamalarını ve çalışma programlarını çıkaracaklarını söyledi. Çoban ayrıca kent genelinde belediyenin personel alımı ile ilgili sansasyonel söylemlere ve belediyede çalışıp işe gelmeyen personeller içinde açıklamalarda bulundu. Çoban, “Bugün burada 3 ilçemiz var. Bugüne kadar birçok ilçe muhtarlarımız ile toplantı yaparak eksiklerini ve yapacaklarımız tespit ettik. Bütün raporlarımızı dosyalayıp ilgili daire başkanlıklarına ulaştırarak, planlamalarını buna göre yapıyorlar. Hem yıllık hem de yıllara dairi planlamalarımızı çıkarıyoruz. Bunun sonunda beş yıllık planlama ve stratejimizi ortaya çıkaracağız. Sizlerde öneri, plan ve görüşlerinizi belirtirsiniz. Biz yılların sorunları ile uğraşıyoruz ve uğraşmakta bizim görevimiz. Hepimiz farklı ve çeşitli siyasi düşünceleri taşıyoruz olabiliriz ama biz ayrım yapmaksızın ve esas belediyecilik kimliğimiz ile hizmet yapacağız. Biz Eşbaşkanlar ve muhtarlar hizmet yapmak için görevlendirilmiş ortak mesai arkadaşlarıyız. Halkımızın hizmet taleplerine cevap vermek ayrım yapmaksızın bizim işimizdir. Kim hangi renktedir, hangi inançtadır ve düşüncededir önemli değil. Bizim için Vanlıdır, Van’da oturuyorlar ve bizim insanımızdır bunun üzerinde taleplerine yaklaşırız. Van’da oturan her insanın taleplerini ve ihtiyaçlarını karşılamak muhtarların kolaylaştırma görevi belediyenin ise yapma görevidir” dedi.

“HALKIN EMEĞİNİ HİÇBİR KİMLİĞE YEDİRTMEYİZ”

Son zamanlarda belediyenin personel alımına ilişkin sansasyonel söylemlere dikkat çeken Çoban,” Belediyeye 800 işçi aldın, yok kendi yandaşları alındı gibi. Sizler çok yakında takip ediyorsunuz bunun doğruya tekabül eden tarafının olmadığını iyi biliyorsunuz. Biz şimdiye kadar sadece atamalarımızı yaptık ve strateji planlamalarımızı çıkıyoruz. Dolaysıyla herhangi bir işçi alımı yapmadık yapmayacağız da. 680 üzerinde özel idaresine bağlı gönderilmiş personel var. Yıllardır yığılmış bir personel var. Biz bunları dizayn etme çalıştırma ve takip etmek gibi bir sorumluluk ile karşı karşıyayız. Yıllardır belediyeden çalışıyor gibi görünüp ama hiçbir şekilde hizmet etmemiş olanlar var. Bunun için yaptığımız tespitler var. Sadece bankamatik memurları var ve bunun için daire başkanları kendi bünyesinde bunların tespitini yapmış ve bunlar ile ilgili gerekli çalışmaları yapacağız. Bunun için çok kararlıyız ve boynumuz gitse bile bunun önüne geçeceğiz. Belediyede çalışıyorsanız bunun karşılığında bu halka hizmet vereceksiniz. Evinize gidip oturacaksınız keyfinize bakacaksınız sonrada gidip bankamatikten para çekeceksiniz. Bunu buradan belirtiyorum biz bu kanalı keseceğiz ve bu halkın parasını o şekilde size yedirtmeyiz. Halkın emeğin hiçbir kimliğe yedirtmeyiz kimliğini olursa olsun fark etmez. Ya da bundan sonra belediyeye hangi alanda personel ihtiyacı olursa o iş ile ilgili uzman alınacaktır. Örneğin kasap lazım olursa gidip çim biçicisi almayacağız. Başka görev üzerinden başka bir kimlik adı altında personel alınmayacak. Personel alımları ile ilgili olarak ta eş başkanlar olarak basın açıklamamızı yaptık. Bunun dışında yapılan dedikodu ve kirli bilgiliğine kimse itibar etmesin” şeklinde konuştu.

KAYA: VAR OLAN SORUNLARI ÇÖZECEĞİZ

Toplantı daha sonra konuşan Van Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Bekir Kaya, kentte ve ilçelerde yaşanan sorunların hemen hemen hepsinin aynı olduğunu ifade ederek, "Sorunlarımız aynı, yol, su kimi yerde arazi ya da hayvan suyu temini gibi sorunlar mevcut. Bu sorunların çözümünü de herkeste aynı anda istiyor. Çoğunuz 40 yıllık muhtarsınız ilk günden bu yana hep bu sıkıntıların çözümü yönünde talepleriniz olmuştur. Ama biz bu sorunları çözeceğiz. Biz bütün sorunları hepsini aynı anda çözeceğiz demiyoruz. Beş yılda da çözeceğiz de demiyoruz. Biz bu sorunları bütçe ve olanaklarımızla çözeceğiz. Biz 2009’da göreve başladığımızda insanlarımızın sıkıntısı yolumuz yok suyumuz yok deniliyordu. Bu da demektir ki bir şeyler yapılmış hizmetler verildikçe taleplerde farklılaşıyor. İnşallah bir beş yılsonunda sizlerde belediye başkanında daha üst seviyede talepler dile getirisiniz. Bizim temel hedefimiz bunun için çalışmaktır" dedi.

“İLÇE BELEDİYELERİN ŞANTİYELERİ EMNİYETE VERİLMİŞ”

Kentin ve ilçelerin tamamına eşit bir şekilde hizmet götürmek için çalışacaklarını dile getiren Kaya, "Hizmet ederken eşit bir şekilde yaklaşmak istiyoruz. Doğal olarak sıkıntıları dinlediğimiz arkadaşlarımız önceliğin kendisine verilmesini istemektedir. Yaklaşık bin 400 muhtarımızla birlikte çalışacağız ve herkes sorunun çözümü için kendisinden başlamasını beklemektedir. Konunun aciliyetine göre hizmetlerimiz devam edecektir. Su sorunu olan mahallemize altından asfalt yapsanız da kıymeti yoktur. Bütçemizin büyük bir kısmını suya vermemiz gereklidir ki sonrasında yola başlayalım. Bu yılımızı planlama yapma yılı olarak yaptık ama acil durumlara da müdahale ediyoruz. Önceki dönemde hizmet alanımız belliydi bu dönem ise özel idaresine ait alanda bize devir olundu. Bu hizmet alnı devirde diğer araç gereçler eşit şekilde devir edildi mi bununda adaletli yapılmadığı hepinizce bilinmekte. Personel dağılımda bile emeklisi dolmuş çalışma vasfını yitirmiş kişileri Büyükşehir e ya da VASKİ’ye gönderilmiş. Araç devrinde de alınan araç krediyle alınmış kredi borcu bize, araç ise yatırım il koordinasyonuna, jandarmaya ve diyanete verilmiş. Sorumluluk alanı belediyeye devir edilmiş ama imkânları ekipmanlar başka yerlere devir edilmiş. Emniyet birimlerine kepçeler verilmiş ama halkımız kepçeyi kimden talep ediyor belediyeden ya da VASKİ’den talep edecek. Hanginiz emniyetten kepçe talep ettiniz ya da edeceksiniz. Çıtören köyünde bir tesis var, burası halkın yararına devir edilebilecekken Büyükşehir değil Tuşba Belediyesine de devir edilebilirdi, Diyanet işlerine verilmiş buraya imamların gitmeyeceği bellidir. Buraya Müftü bey ve bazı bürokratlar gidip faydalanacak. Şantiye yerlerinin sadece 2 tanesi bize verildi ama Van'a hizmeti biz vereceğiz, alt yapısını VASKİ verecek. Bunun gibi onlarca örnek var. Bu durumu yargıya taşımışız bu bizim içinde mazeret olmayacak” diye konuştu.

“BAKANLIĞIN FONUNDAN GEVAŞ BELEDİYESİ FAYDALANDI”

AK Partili yetkililerin belediyeyi hedef alan ve belediyenin ayrımcılık yaptığına dair söylemlerin iftiradan ibaret olduğunu belirten Kaya, “Son seçim günü öncesi şehrimizin değişmeyen isimleri simaları belediyemizi hedef aldı. Bizim çalışmadığımıza dair iftiralar atmaya başladılar, sırf birilerinin gözüne girmek için. 4 aydır doğrudur biz bir şey yapmadık ama 30 Mart’a kadar da senin atadığın Vali, Genel Sekreterin ordaydı, onlar ne yaptı? Azıcık aklın olsa çıkıp da uluorta yerde kendini ayıbını haykırmazsın. Biz 5 yıl öncede şimdide diyoruz hizmette eşitlik bizim ilkemizdir. Bazı hatalarımız olmuştur. Geçmiş dönemde bazı mahallerimize az hizmet vermiş olabiliriz ama şunu da bilmek lazım yüzde 80 sorunlu mahallemizi yüzde 10 sorunlu bir mahallemizin seviyesine getirmeliyiz ki eşit hizmet gelmiş olsun.

KENDİ İL BAŞKANINI HIRSIZLIKLA İTHAM ETMİŞTİ

Van’da 14 belediyeyiz bakanlığın fonundan yararlanan sadece Gevaş Belediyesi oldu. Neden? Çünkü AKP’li belediyedir. Bizde talep ederiz ama vermedi diye de mazerette bulunamayız. En az oy aldığımız Mollakasım, Alaköy kısımlarında şimdi yol çalışmamız var, bu mudur ayrımcılık? Bunları görmeyen milletvekili çıkıp bir şeyler anlatıyor seçim dönemi yatırımlarını anlıyoruz az çok." dedi. Kaya ayrıcı, bir dönem görev yapmış Ak Partili isimlerle ilgilli de ilginç iddialara yer vererek, bir dönem görev yapan il başkanının kendisinden önceki il başkanı hakkında ilginç ithamlarda bulunduğunu belirtti. Kaya o dönemki bu olaylar ile ilgili olarak; "İl Başkanlığı yapmış o milletvekilinin kendisinden sonraki il başkanının genel merkeze yazdığı raporu bizzat ben gördüm. Ve o raporda kendi arkadaşı hırsızlıkla itham ediyor. Bizler halkımıza mahcup olmamak için çalışıp çaba göstereceğiz” diye belirtti.

KAYA: TOKİ ALT YAPI SORUNLARI BELEDİYEDEN KAYNAKLANMIYOR

Kaya son olarak kentte ve ilçelerde yapacakları çalışmalara değindi, TOKİ’de yaşanan altyapı sorununa da değinen Kaya, TOKİ’lerde yaşanan altyapı sorunun belediyeden kaynaklanmadığını ifade etti. Kaya, "Bu yıl köy yollarımızda sadece stabilize çalışması yapacağız, önümüzdeki yıllarda ise hazırlanacak plana göre asfaltlamaya başlayacağız. Yol yapımın da hedefimiz ise geçmiş yıllara göre yüzde 30’un üstüne çıkarak hizmet vermektir. Bazı çalışmalar sadece belediyeyi ilgilendirmiyor. Mesela Akköprü’de bulunan derenin istinat duvarının sorumluluğu DSİ’ye aittir. Yine TOKİ’lerde ciddi sorunlar yaşıyoruz. Biz hiçbir TOKİ’nin teslimini almadık. TOKİ belediyeye sormadan kendine göre planlama yapıyor. TOKİ hazine arazisi üzerinde konut yapıyor, ihaleyi alan müttehit konutların altyapısını yapmak için de para alıyor, ama konutları yaptıktan sonra altyapıyı yapmadan gidiyor. Bize gelen ödenekte belediye TOKİ’nin alt yapısını yapsın diye ödenek gelmiyor” dedi. (ŞEHRİVAN)

Editör: TE Bilisim