Ömer TOKTAŞ-Şehrivan


30 Mart yerel seçimlerinde sonra görevden alınan CHP İpekyolu İlçe teşkilatının yeni başkanı ve yönetimi belli oldu. Geçtiğimiz yerel seçimler öncesinde CHP il başkan yardımcılığı yapan, 30 Mart seçimlerinde ise Van Büyükşehir belediye başkan adayı olarak gösterilen Mehmet Kurukcu İpekyolu ilçe başkanlığına getirildi.

Cumhuriyet Halk Partisi İpekyolu İlçe teşkilatının yeni atamaları tamamlandı. Geçtiğimiz dönem ilçe başkanlığı yapan Hayrullah Irtak’ın yerine büyükşehir belediye başkan adayı olan Mehmet Kurukcu getirildi. İlçe başkanlığı binasında basınla bir araya gelen Başkan Kurukcu ve yeni yönetim çarpıcı açıklamalarda bulundu. Bugüne kadar CHP’ye oy vermediğini belirten Kurukcu “Geçtiğimiz yerel seçimlerde kendime oy verdim” dedi. Daha öncesinde CHP’yi tam bilmediği için partiden tiksindiğini belirten Kurukcu bundan sonra CHP’de görev adlığından dolayı pişman olmadığını dile getirdi. Geçtiğimiz haftalarda yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimleri içinde açıklamalarda bulunana Kurukcu, adayımız iyi bir adaydı ancak CHP-MHP ittifakını doğru bulmadıklarını bunun yanı sıra bu seçimler iyi bir oy olan Selahattin Demirtaş içinde “Sayın Demirtaş’ı Türkiye için iyi bir lider olarak görüyorum” sözlerine yer verdi.

CHP İPEKYOLU İLÇESİNDE YENİ YÖNETİM BELLİ OLDU

30 Mart yerel seçimlerine büyükşehir belediye başkanı olan Mehmet Kurukcu CHP İpekyolu İlçe teşkilatının başına getirildi. Konu hakkında açıklamalarda bulunan Kurukcu: “Değerli arkadaşlar 22.05.2014 tarihinde görevden alınan ilçe başkanı arkadaşımızın yerine bildiğiniz gibi bir boşluk oluşmuş oldu. Sizlerin de malumu son yerel seçimlerde ben CHP Van Büyükşehir Belediye Başkan adayıydım. Genel Merkez İpekyolu İlçe Başkanlığı için bana böyle bir teklif sunuldu. Bende partim için ve hizmet için bu teklifi olumlu buldum. 02.07.2014 tarihinden itibaren Genel Merkez MYK kararıyla ben Van CHP İpekyolu İlçe Başkanlığına atandım. Bugün İpekyolu ilçesinde görev alan arkadaşlarımız ile bir araya geldik ve görev dağılımımızı da yaptık. Bu kapsamda CHP İpekyolu İlçe Başkanlığına ben getirildikten sonra İlçe Başkan yardımcılıklarına; Hayrettin Özer, Ufuk Canlı ve Gamze Şaar getirilirken, İlçe sekreterliğine ise Kazım Beyaz getirilmiştir.” Dedi.

İŞTE CHP İPEKYOLU İLÇE TEŞKİLATININ YENİ YÖNETİMİ:

Mehmet Kurukcu, Kemal Şen, Hayrettin Özer, Evin Şen, Gamze Şaar, Nurettin Erol, Ufuk Canlı, Sıraç İldeş, Halis İldeş, Abdullah Sadak, Kasım Beyaz, Abdullah Tarhan, Mehmet Sürek, Esma Düzova, İskender Ertosun, İlhan Aslan, Fetullah Erdoğmuş.

KURUKCU: CHP’DEN TİKSİNDİM VE OY VERMEDİM

Daha sonrasında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Kurukcu, bir zamanlar Önder Sav’ın söylediklerinden dolayı CHP’den tiksindiğini ve CHP’ye oy vermediğini söyledi. Ancak daha sonrasında depremden önce parti içerisinde girdiğini ve partide yer adlığından dolayı pişman olmadığı belirten Kurukcu şu sözlere yer verdi: “Ben normalde 15 yıl önce Önder Sav’ın “Hacca neden gidiyorsunuz? Muhammed sizi orada yakalar. Ve Araplara neden para yediriyorsunuz?” lafı üzerine ben CHP’den tiksindim ve CHP’ye oy vermek istemedim. Ki ben bu dönem CHP’de başkan adayı olana kadar CHP’ye oy vermemiştim. Yani anlayacağınız ben CHP’de ilk oyu kendime verdim. Bana neden ilk oyu kendine verdin diyebilirsiniz. Çünkü ben depremden 20 gün önce CHP il teşkilatına geçtik. Ben o güne kadar CHP’yi çok farklı biliyordum. CHP’yi din ve Kürt düşmanı biliyordum. Ancak deprem olduktan sonra milletvekilleri Van’a geldikten sonra CHP’nin ne din ne de Kürt düşmanı olmadığını gerçekte Türkiye’nin ortak partisi olduğuna inandığım için şuanda buradayım. Bu süre zarfından ben eğer ki öncesinde gördüklerimi CHP’de görmüş ya da duymuş olsaydım CHP’de siyaset yapmaz ve burada devam etmezdim. O yüzden bugün burada bulunduğuma pişman değilim. Ve bu bayrak altında bu bayrağı yükseltmek anlamında elimden geleni yapacağım. Bunun yanı sıra ben ayrıca CHP’nin çözüm partisi olduğuna inanıyorum. CHP içerisinde ulusalcı bir dil kullanan bazı milletvekillerimizde var. Bunlarda inşallah en kısa sürede temizlenecekler. Bu anlamda halen bir kurultay kararı alınmadı ama alınacağına inanıyorum. Buda bana göre CHP’nin dönüm noktası olacaktır. Bu anlamda ya var oluş olacak ya da yok oluş olacaktır.”

“ÖNCEKİ YÖNETİM BAŞARILI DEĞİLDİ”

Bir gazetecini önceki başkan Hayrullah Irtak’ın kamuoyu tarafından sevildiğini soru üzerine Kurukcu, “Ben kendilerinin başarılı olduğunu düşünmüyorum. Seçim döneminde alınan oyları onlar almadılar” cevabı verdi. Kurukcu, “Bildiğiniz gibi 30 Mart yerel seçimlerinde ben ilk önce İpekyolu ilçesi belediye başkan adayıydım. Ancak daha sonrasında Genel Merkez kararıyla Van Büyükşehir Belediyesi başkan adaylığına alındım. Ben sizin söylediğiniz ve konuşulduğu gibi önceki İpekyolu ilçe başkanın çalışmaları konusunda ben sizlere katılmıyorum. İpekyolu benim bölgem olan bir ilçedir. İpekyolu’nun 270 bin nüfusu ve 150 bin seçmeni bulunana bir ilçedir. Ben o alınan oyların İpekyolu İlçe Başkanlığı tarafından alınana oylar olduğuna inanmıyorum. Örnek göstere bilirim. Biz Ağzıkara Köyünde 114 oy aldık. Buda İpekyolu İlçe başkanlığı tarafından alınana bir oy değil. Ben şuanda partimi kötülemek ya da rencide etmek istemiyorum. Ama ortada olan bir şeylerde var. Ben Erçekli’yim ve Erçek’te 135 oy aldım. Biz sadece iki mahallede 250 oy aldık. Bu oylar o başkanlığın değildi. Ben kendilerinin bu anlamda başarılı olduklarına inanmıyorum. Ki başarılı olmuş olsalardı, görevden alınmazlardı.” Şeklinde devam etti.

KURUKCU: İLÇE BAŞKANI OLMAK KOLAY DEĞİL

Bugüne kadar CHP’ye oy vermediğini yerel seçimlerden sonra kendine ve CHP’ye oy verdiğini dile getiren Kurukcu CHP’de ilçe başkanlığının kolay olmadığını vurguladı. Kurukcu ayrıca önceki yönetim sadece il yönetime muhalefet olduğunu kendilerinin ise bunu yapmayacaklarını ve buda onların farkının olacağını söyledi. Kurukcu şu sözlere yer verdi: “CHP’de ilçe başkanı olmak çok zordur. Bu konuştuğumuz süre sadece 3 aylık bir süredir. Ama benim bundan önce CHP’de 3 yıllık bir il başkan yardımcılık geçmiş var. Ve bildiğiniz gibi deprem oldu. Eğer ki bizim o dönemde yapmış olduğumuz icraatlar görülmüş olmasaydı. Genel Merkez bugüne kadar CHP’ye oy vermemiş bir Mehmet Kurukcu’yu tepeden inme bir büyükşehir başkan adayı ve ilçe başkanı yapmazdı diye düşünüyorum. Yani sonuç olarak bu basından takip ediliyor. Bununla ilgili bu adam neler yapmış, ne çalışmalar yürütmüş bunlar çok iyi bir şekilde ortaya çıkar. Bundan önceki ilçe başkanlığından bizim farkımız ne olacak. Şu şekilde düşünüyorum. Bir iş yapıldığı zaman o işi yaptıran muhalefettir ama yapan iktidardır. Şöyle bir örnek vermek istiyorum. Deprem döneminde biz Mimar Sinan Çadır Kentine gittik. O çadır kentte 430 çadır vardı. Ve bu 430 çadır içerisinde sadece iki tuvalet ulunmaktaydı. O zamanlar Süleyman Çelebi milletvekilimiz Van’a gelmişlerdi. Bizde oraya gittik ve insanların sırada olduğunu gördük. Sayın Çelebi bana şunu sordu: bu insanlar neyin sırasındalar? Bende kendilerine her halde yardım sırasındalar dedim. Ama fark ettik ki o insanlar tuvalet sırasındaydılar. Biz bunu görür görmez Vali Beye gittik ve sorunu dile getirdik. Hemen ardından 4 köşe 10 tane yani toplamda 40 tuvalet yapıldı. Bana göre işleri muhalefet yaptırır. Bizim önceki teşkilatımız bizi eleştirmekten başka hiç bir şey yaptıklarını görmediğimiz için bir icraatlarını görmedik. İlçe teşkilatı her zaman il teşkilatımıza muhalefet oldular. Bizim en azından farkımız bu olacak ve il teşkilatına muhalefet olmayacağız. Ben CHP’nin eksiklerini gördüğüm zaman bunu basına değil il başkanlığına ya da Genel Merkeze bildirmem gerekiyor diye düşünüyorum.”

“DEMİRTAŞ, TÜRKİYE İÇİN İYİ BİR LİDER”

Cumhurbaşkanlığı seçimlerini de değerlendiren Kurukcu, CHP-MHP ittifakındansa CHP-HDP ittifakını benimsediklerini vurguladı. Kurukcu ayrıca HDP Cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş için de “Türkiye’nin geleceği için Demirtaş iyi bir lider” dedi. Kurukcu: “Son seçimlerde Erdoğan yine kazandı. Biz bu anlamda bir muhalefet eksikliğinin olduğunu biliyoruz. CHP çok iyi muhalefet yapıyor diyemeyiz. Ama şu da bir gerçektir ki biz CHP ile MHP ittifakını doğru görmedik. Ben aday konusunda adayımızı beğendiğimi dile getiriyorum, adayımız kötü iri değildi. Biz ilçe teşkilatı olarak CHP ve MHP ittifakını doğru görmedik. Ama parti olarak çalıştık ve elimizden geleninin en iyisini yaptık. Bunun yanı sıra HDP milletvekili olan Sayın Selahattin Demirtaş kesinlik boş bir insan değil. Belki gönül isterdi ki CHP-MHP ittifakının yerine CHP-HDP ittifakı olsaydı. Daha başarılı olacağını düşünüyorum. Ben ayrıca Türkiye’nin geleceği için Demirtaş’ı iyi bir lider olarak görüyorum.” Sözlerine yer verdi.

Editör: TE Bilisim