CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Hakkı Savunanlar Platformu'nun İstanbul'da düzenlediği ve Kürt camiasının tanınan isimlerinin yanı sıra gazeteciler, melalar, iş insanları ve yazarların katıldığı iftar programına katıldı.

Programda Kürdistan 24'ün (K24) sorularını yanıtlayan Kılıçdaroğlu, anadilin vazgeçilmez bir hak olduğunu ifade ederek, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) Kürtçe için yasal bir düzenleme yapılması gerektiğini söyledi:

"KÜRTÇE İÇİN YASAL DÜZENLEME YAPILMALI"

“Kürtçe'nin yasal olarak kullanılması, öğrenilmesi, okutulması konusu tamamen yasal bir düzenleme ve bu yasal düzenlemenin de yapılması gerekiyor. Nerde yapılacak? Parlamentoda yapılacak. Buna uygun bir zemin oluşabilirse inanıyorum ki bütün parlamenterler de buna ‘Evet' diyeceklerdir.”

"İMMAOĞLU GİBİ YEREL YÖNETİCİLER KÜRTÇE KURSU AÇABİLİR FAKAT DÜZENLEME YAPAMAZLAR"

“Kürtçe'nin yasal olarak kullanılması ya da Kürtçe üzerindeki yasakların kaldırılması gibi durumları Ekrem İmamoğlu ya da yerel yönetimler çözemez, çünkü bu onların ilgi alanına girmiyor. Onlar olsa olsa ancak kurs açabilirler. Başka bir düzenleme yapamazlar.”

"ANADİLDE OKUNMASI ve YAZILMASI EN BÜYÜK DİLEĞİMİZ"

“Eğer beraber ve birlikte yaşıyorsak insan olarak bütün hakların eşit olması lazım. Bunu eşit hale getirmek de demokrasinin bir gereğidir. Kişilerin kendi anadilini öğrenmesi, anadilinde okuması ve yazması en doğal ve vazgeçilmez haklardan birisidir. Kürtçe de bunların içerisinde yer alıyor. İnsan hakları çerçevesinde baktığımızda da hepimizin en büyük dileği bunun gerçekleşmesidir.”

Editör: TE Bilisim