AK Parti’nin ‘kalesi’ denilen Erciş’te adeta devrim yapan Erciş’in ilk kadın belediye başkanı Diba Keskin, bir ilke daha imza attı. Göreve geldikten sonra; “Başkan seçilirsem makam koltukları kullanmayacağım. Dönen koltuğa oturan insanların çoğu dönüyor.” Diyen Keskin, sözünde durdu ve makamına dönmeyen mor koltuk getirtti. Dönen makam koltuğunu da çaycısına hediye eden Keskin; “Sırtımızı menfaate, yüzümüzü halka döneceğiz.” Dedi.

Erciş’in BDP'li kadın Belediye Başkanı Diba Ermiş Keskin, 30 Mart seçimlerinden önce sözünü verdiği ve kendi parasıyla özel olarak yatırdığı mor makam koltuğuna oturdu. Erciş ilçesinin ilk başörtülü belediye başkanı olan ve mazbatasını alarak görevine başlayan Keskin'in sipariş ettiği dönmeyen mor makam koltuğu, odasındaki yerini aldı.

HALKA VERDİĞİ SÖZÜ TUTTU!

Seçilmeden önce sürekli olarak dile getirdiği ve ‘kirli’ olarak nitelendirdiği o koltuğa kazanması halinde oturmayacağını dile getiren Keskin, bir konuşmasında şu sözlere yer vermişti; “Ben aday olduktan sonra kendi adıma arkadaşlarımıza, halkımıza bir söz verdim. Başkan seçilirsem daha önceki yönetimin kullandığı makam koltuklarını kullanmayacağım dedim. Dönen koltuğa oturan insanların hepsini söylemiyorum ama genel olarak bu koltuklara oturanlar dönüyor. Hemen sırtını halka dönüyor ve yüzü başka şeylere dönük oluyor. Ben de sırtımı halka döndürecek koltuk istemiyorum. Fakat işin garip yanı biz seçildikten iki gün sonra koltuk araştırmasına çıktık ve hiçbir koltuk sabit değil hepsi dönüyor. Ancak özel sipariş verirseniz fabrikada öyle bir sabit koltuk yaptırabileceğimiz söylendi. Ben de başkanlık görevimi, dönmeyen ve kadının rengi olan mor koltukta yapacağım.” Sipariş ettiği mor koltuğun gelmesiyle birlikte Keskin, seçmenine verdiği sözü de tutmuş oldu.

KOLTUĞUN PARASINI AİLESİ KARŞILADI

Seçim çalışmalarına başladığı ilk gün, seçimi kazanması durumunda önceki dönemden kalan makam koltuğuna oturmayacağını belirterek, halka sırtını dönmeyeceğini açıklayan Keskin'in yeni koltuğunun parası da ailesi tarafından karşılandı. Söz verdiği gibi dönmeyen mor koltuk siparişinin makamına ulaşmasıyla birlikte o koltuğa oturur oturmaz bir açıklama yapan Erciş Belediye Başkanı Keskin, konuşmasında şu ifadelere yer verdi; “Biz seçimlerde halka söz verdik. Dönen koltuğa oturup sırtımızı hakla dönmeyeceğiz. Seçimlerde halkımız bize inandı bizi seçti. Bizde kazandıktan sonra Erciş Belediyesi'nin kapılarını halka açtık. Daha sonra koltuk aradık hiç bir firmada dönmeyen koltuk yoktu. En sonunda özel siparişle dönmeyen bir koltuk yaptırdık. Bu koltuğun parasını da belediyenin kasasından değil kendi paramızla ödedik. Biz Erciş'te bir devrim yaptık ilk defa bir kadın belediye başkanı seçildi. 7 kadın arkadaşımız da meclis üyesi seçildi. Kadına has özgürlüğün rengi olan mor rengi seçtik” dedi.

BESMELE İLE KOLTUĞUNA OTURDU

Seçim çalışmalarına başladığı ilk gün, seçimi kazanması durumunda önceki dönemden kalan makam koltuğuna oturmayacağını belirterek, halka sırtını dönmeyeceğini açıklayan Keskin'in yeni koltuğunun parası da ailesi tarafından karşılandı. Odasında "Besmele" çekerek makam koltuğuna oturan Keskin, mor renginin kadınları temsil ettiğini bu nedenle renk konusundan taviz vermediğini ifade ederek, şöyle dedi: “Koltuğumuzu güzel yaptık, rengide güzel. Koltuk sabit olduğu için yüzümüz hep halka dönük olacak. İnşallah 5 yıl boyunca sözlerimize sadık kalacağız. Demokrasi, özgürlük, eşitlik, hizmet diye diye inşallah gecemizi gündüzümüze katarak halkımızın yanında olacağız. Siyasi düşüncesi ve inancı ne olursa olsun kadın özgürlüğünde buluşma ve kadın temsiliyeti çok önemli. Tüm kadınlar, toplumda, siyasette temsiliyet adına muhakkak kendilerini var etsinler, her türlü kadın çalışmalarının içinde yer alsınlar. Kadına şiddet bir zihniyet sorunudur. Kendi özgünlüğümüzle, yapımızla toplumda siyasette her şekilde kadın özgünlüğümüzle kendimizi kabul ettireceğiz, bunun başka bir yolu yok.”

MAKAM KOLTUĞUNU ÇAYCISINA HEDİYE ETTİ

Mor koltuğuyla ilgili vatandaşların çok olumlu tepkisi olduğunu ve bu kadar ilgiyi beklemediğini anlatan Keskin, Türkiye ve Avrupa'nın birçok yerinden insanların kendisini arayarak, aldığı bu karardan dolayı tebrik ettiğini söyledi. Belediye başkanı önceki belediye başkanlarının oturduğu koltuğu da çaycısı Mehmet Tanrıverdi'ye hediye etti.

Öte yandan 30 Mart seçimleri öncesi katıldığı her mitinginde makam koltuklarının ‘kirli’ olduğuna vurgu yapan Keskin’in bu sözleri Erciş’li şair Gökme Sekin’e de ilham olmuş, Sakine kendisine ‘kirlisin koltuk’ adı ile bir şiir yazarak hediye etmişti. O şiiri makam odasına asan Keskin, bir kez daha o şiiri göstererek, “Biz bu halka götürmeyen, menfaate dayalı insanlara dönen koltukları istemiyoruz demiştik. Vatandaşımız da bunu çok sevenmiş ve üzerine bir şiir yazılmıştı. Ben bu şiiri çok sevdim, halkımızın da okuması gerekiyor” dedi.

İŞTE O ŞİİR:

KİRLİSİN KOLTUK

Yıllardır üstünde dolaplar döndü
Geçmişin çok bozuk, mimlisin Koltuk.
Üstüne oturan bir günde döndü
Ben asla oturmam kirlisin Koltuk.

Yıkasam gitmezsin, kap kara yüzün
Bu kadar hırsıza sen verdin izin
Alın götürün derisini yüzün
Senden hayır gelmez, şerlisin Koltuk.

Her tarafın sarmış kurt ve haşarı
Göstersene bana bir tek başarı
Teşkilat değişti, sende dışarı
Ben senle oturmam kirlisin Koltuk.

Bozulmuş ayarın bezin kırışmış
Gelen tüm parayı kimler kırışmış?
Her türlü pisliğe adın karışmış
Ben senle oturmam kirlisin Koltuk.

Kim geldi gevşettin, yaydıkça yaydın
Halkına sırt döndün yandaşa kaydın
Yolsuzluk, hırsızlık etrafa yaydın
Çok kötü kokuyon terlisin Koltuk.

Oy veren, vermeyen diye ayırdın
Zengine yer verdin öne buyurdun
Kendi adamını neden kayırdın?
Fark eder mi köylü yerlisin Koltuk?

Hizmet etmeyeni şairler yazsın
Bu halk sana artık, bir çukur kazsın
Memleket enkazsa, sende en-kazsın
Ben senle oturmam kirlisin Koltuk.

Gökmen Sekin

DİBA KESKİN KİMDİR?

30 Mart mahalli idareler seçimlerinde rakiplerini geride bırakarak belediye başkanı olan BDP'nin başörtülü adayı Diba Keskin, 5 yıl süresince Erciş'i yönetecek. Muş'un Malazgirt ilçesinde 1973'te doğan ve imam hatip olan babasının görevi nedeniyle Erciş'e yerleşen Keskin, evliliğinin ardından Van'da yaşamaya başladı. Eşi ve 4 çocuğuyla Van'da yaşarken kadın meclisinde görev alan ve 6 ay önce Erciş'e dönerek seçim çalışmalarına başlayan Keskin, belediye başkanlığı için BDP'den aday oldu. Seçim çalışmalarının ardından 30 Mart'ta ilçedeki oyların çoğunluğunu alan Keskin, Erciş'in ilk kadın belediye başkanı oldu. 

Editör: TE Bilisim