Meclis Başkanı İsmail Kahraman, CHP'nin Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nden çekilmesinin ardından düzenlediği basın toplantısında değerlendirmelerde bulundu.

Kahraman'ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

"4 siyasi partinin seçim beyannamelerinde yeni bir anayasa taahhüt edilmiştir. Bu nedenle bazı çalışmalar olmuştur. Anayasa çalışmalarını tekrar ele almak ve yeni bir anayasa taslağının Meclis'e getirilmesi gayesiyle partilere yaptığım davete olumlu cevap verildi.

Komisyonumuz ilk toplantısını 4 Şubat'ta yaptı. İkinci toplantı 10 Şubat ve üçüncüsü dün yapıldı. İki toplantının gündemi çalışma usüllerinin belirlenmesiydi, esasa geçilmeden komisyon sona erdi. CHP komisyonun kuruluş gayesi dışında ek görevler yüklenilmesi talebinde bulundu.

Komisyonun adı ve görevi konusunda 3 parti birbirine yakın bir çizgiye gelmişken CHP'nin sayın üyeleri farklı kanaat belirtti ve bu konularda taviz vermeyeceklerini belirtti. Bu konular darbe hukukunun tasfiyesi, ilk 4 maddenin müzakere edilmemesi ve parlamenter sistem dışında başka bir sistemin gündeme getirilemeyeceği hususlarıydı.

Bundan öte komisyonun isminin Türkiye'yi Darbe Hukukundan Kurtarma Komisyonu olmasını istediler. Baştan itibaren görüş birliğiyle hareket etmek durumda olduğumuz için komisyonumuz görevini yerine getiremez duruma geldi. Çözüm üretmek ve zorlukların üstesinden gelmek zorundayız. Çözüm üretmeyen sorunun bir parçası olur.

Ortak aklı harekete geçirerek anayasa yapım süreci yeniden ele alınacak ve başarıyla sonuçlanacaktır. Bu nedenle 4 parti genel başkanına yeni bir anayasa yapma yönünde çalışmaların devamı için çağrıda bulunuyorum. CHP'nin de bu çağrıya olumlu yanıt vermesini temenni ediyorum. Çalışmalar diğer 3 partinin AK Parti, HDP ve MHP ile de devam edebilir. Yeni bir anayasa yapma sözü veren partilerin bu çağrıya olumlu yanıt vereceğine inanıyorum." 

Editör: TE Bilisim