Meclis açılıyor. 

Meclis yemin töreni başladı.

Yemin töreninde Meclis Başkanı görevini parlementonun en yaşlı ismi olan Deniz Baykal yürütüyor. Yemin töreninde yine Leyla Zana krizi yaşandı. Leyla Zana yemini uygun şekilde etmedi, Baykal geri çağırdı gelmedi.

İşte Yemin töreninden gelen bilgiler;

17.55DAVUTOĞLU HÜKÜMETİ KURMA GÖREVİNİ ALDI

Meclis'teki yemin töreninden ayrılarak Beştepe'deki Cumhurbaşkanlığı Sarayı'na giden Ahmet Davutoğlu, hükümeti kurma görevini aldı. 

 

17.40TUĞRUL TÜRKEŞ YEMİN ETTİ

1 Kasım seçimleri öncesi MHP'den ihraç edilen ve AK Parti'ye transfer olan Tuğrul Türkeş yemin etti. Yemini sonrası MHP'lilerin Türkeş'i alkışlamadıkları görüldü. 

 Devlet Bahçeli, Tuğrul Türkeş yemin ederken objektiflere böyle takıldı.

 

17.00HDP'Lİ VEKİL YEMİNİNE ARAPÇA BAŞLADI

HDP Batman Milletvekili Mehmet Ali Aslan, yeminine Arapça başladı. Aslan'ın Arapça sözlerinin Türkçe karşılığı "Kardeşlik ve halklar arası selamet için" olduğu öğrenildi. Aslan, anayasadaki yemin metninin tam olarak okuduğu için yemini kabul edildi.

16.15CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN TBMM'DEN AYRILDI

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 26. Dönem milletvekili yemin töreni dolayısıyla geldiği TBMM'den ayrıldı. TBMM'de yaklaşık 1 saat kalan Erdoğan, yemin törenini bir süre takip ettikten sonra Meclis Genel Kurulu Salonu'ndan ayrıldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 26. Dönem Milletvekili Yemin Töreni'ne katıldı

16.00LEYLA ZANA'NIN YEMİNİ KABUL EDİLMEDİ

HDP Ağrı Milletvekili Leyla Zana, yeminine Kürtçe 'Biji Aşiti' sözüyle başladı. Zana ardından Anayasa'daki milletvekili yemin metnini okudu. Zana ayrıca metnin sonunda "Büyük Türk milleti" yerine "Büyük Türkiye Milleti" ifadesini kullandı.

 

15.45DAVUTOĞLU YEMİN ETTİ?

Konya Milletvekili olan Ahmet Davutoğlu erken yemin etti. Davutoğlu Ankara milletvekillerinin kürsüye gelmesinden önce yemin etti. Davutoğlu yemini sonrası Meclis'in ayrılarak Cumhurbaşkanlığı Sarayı'na gitti. 

Meclis yemin tören Ahmet Davutoğlu

Davutoğlu, Meclis'te yemin etmesi sonrası Cumhurbaşkanlığı Sarayı'na gitti.

 

15.25MİLLETVEKİLLERİ YEMİN EDİYOR

TBMM Genel Kurulu'nda milletvekilileri seçim bölgelerinin alfabetik sırasına göre kürsüye gelerek yemin ediyor.

MECLİS YEMİN METNİ SÖZLERİ 

Milletvekilleri, Anayasa'da yer alan "Devletin varlığı ve bağımsızlığını, vatanın ve milletin bölünmez bütünlüğünü, milletin kayıtsız ve şartsız egemenliğini koruyacağıma; hukukun üstünlüğüne, demokratik ve laik Cumhuriyet'e ve Atatürk ilke ve inkılaplarına bağlı kalacağıma; toplumun huzur ve refahı, milli dayanışma ve adalet anlayışı içinde herkesin insan haklarından ve temel hürriyetlerden yararlanması ülküsünden ve Anayasa'ya sadakatten ayrılmayacağıma; büyük Türk milleti önünde namusum ve şerefim üzerine and içerim" yemin metnini okuyor. 

15.20İLK YEMİN ENGELLİ VEKİLDEN

Meclis'te ilk yemini engelli milletvekili Bennur Karaduman yaptı. Karaduman, yemini öncesi söze Besmele'yle başladı.

Meclis yemin töreni Besmele'yle yemin eden vekil Bennur Karaduman

Bennur Karaduman

Karaduman'ın ardından kürsüye sağlık sorunları nedeniyle Genel Kurul'dan ayrılması gereken Konya Milletvekili Ahmet Özdemir çıktı. 

15.10BAYKAL'DAN AÇILIŞ KONUŞMASI

Deniz Baykal, Meclis'in açılışında milletvekillerine hitaben bir konuşma yaptı. Baykal, "Demokrasi özünde iktidar ile muhalefetin diyalog içinde çalışmasına dayalıdır. Siyasetimiz bir din, mezhep, iman siyaseti değildir, olmamalıdır" dedi. 

 Baykal konuşması sonrası milletvekili yeminini etti.

26. Dönem Milletvekili Yemin Töreni'ne 'en yaşlı üye' sıfatıyla Deniz Baykal başkanlık etti

15.00YEMİN TÖRENİ BAŞLADI

TBMM Başkanı Deniz Baykal, Meclis açılış törenini başlattı. Tören İstiklal Marşı ve Saygı Duruşu'yla başladı. 

14.55CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN MECLİS'TE

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Meclis açılış töreni için TBMM'ye geldi. Erdoğan'ı Meclis'in ikinci en yaşlı üyesi AK Parti İstanbul Milletvekili İsmail Kahraman karşıladı. Erdoğan, Meclis bahçesinde tören kıtasını selamladı. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan.

14.50BAYKAL: AÇILIŞTA KONUŞACAĞIM

Geçici Meclis Başkanlığı görevini yürütecek olan Deniz Baykal, gazetecilerin "7 Haziran'dan 1 Kasım'a kadar neler değişti?"sorusuna yanıt vermedi.

Baykal gazetecilere, "Birazdan çıkıp konuşacağım. Genel Kurul açılışında bir şeyler söyleyeceğim" dedi.

14.00BAYKAL ATATÜRK ANITINA ÇELENK BIRAKTI

 TBMM açılış töreni Geçici TBMM Başkanı Deniz Baykal'ın ve milletvekillerinin Atatürk Anıtı'na çelenk koymasıyla başladı. 

Törende saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu. Törene Başkanlık Divanı üyeleri, partilerin grup başkanvekilleri, milletvekilleri ve Meclis çalışanları katıldı.

TBMM Geçici Başkanı Baykal, törenin ardından makamına geçti.

CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal, TBMM Başkanı sıfatıyla Meclis'teki Atatürk Anıtı'na çelenk bıraktı.

12.00MECLİS GENEL KURULU'NDA BOMBA ARAMASI

Yemin töreni öncesi Meclis'te tüm hazırlıklar tamamlandı. Meclis'in bomba arama köpeği ile genel kurul salonununda bomba araması yapılması dikkat çekti.

Meclis açılıyor mecliste bomba araması

MECLİS DİVAN ÜYELERİ KİMLER?

Yemin töreninde Geçici Başkan Baykal'a, en genç 6 milletvekili olarak HDP Van Milletvekili Tuğba Hezer Öztürk, HDP Şanlıurfa Milletvekili Dilek Öcalan, AK Parti Antalya Milletvekili Sena Nur Çelik, CHP İstanbul Milletvekili Eren Erdem, HDP Muş Milletvekili Burcu Çelik Özkan ve HDP Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran katip üye olarak eşlik edecek.

Geçici Başkanlık Divanı, TBMM Başkanı ve Başkanlık Divanı seçimine kadar görev yapacak. 

 

DEMİRTAŞ YEMİN ETMEYECEK

HDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş ameliyat olduğu için bugün düzenlenecek yemin törenine katılamayacak.

MECLİS BAŞKANI KİM OLACAK?

Yemin töreninin ardından, 26. Dönem Parlamentosunun ilk işi, Meclis Başkanı'nı seçmek olacak. Meclis'in 27. Başkanı için de takvim bugünden itibaren işlemeye başlayacak.

AK Parti'den başkanlık için Meclis'in 26. Başkanı, Sivas Milletvekili İsmet Yılmaz'la devam edilebileceği yönünde haberler gelirken kulislerde iki isim daha konuşuluyor.

Meclis Başkanlığı için İsmet Yılmaz, Hayati Yazıcı ve Burhan Kuzu isimleri öne çıkıyor.

Bunlar eski bakan Hayati Yazıcı ve üç döneme takıldığı için geçen dönem aday olamayan Burhan Kuzu. Anayasa Hukukçusu Kuzu, AK Parti'nin Başkanlık sistemi önerisinin de mimarı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın danışmanı.

Daha önce teamül gereği, milletvekillerinin yemin etmesiyle birlikte bir milletvekiline hükümeti kurma görevi veriliyordu. 7 Haziran seçimi sonrası ise bu teamülden vazgeçildi.

Editör: TE Bilisim