Meclis Başkanlığı seçimleri için yapılan 3. tur oylaması tamamlandı. Seçimlerde salt çoğunluğu elde eden AK Parti İstanbul Milletvekili İsmail Kahraman yeni Meclis Başkanı oldu.

TBMM Genel Kurulu 27'nci Meclis Başkanı'nı seçmek üzere toplandı. TBMM Başkanlığı için AK Parti İstanbul Milletvekili İsmail Kahraman, CHP Ankara Milletvekili Gülsün Bilgehan, MHP Kayseri Milletvekili Yusuf Halaçoğlu ve HDP İstanbul Milletvekili Dengir Mir Mehmet Fırat yarıştı.

ÜÇÜNCÜ TUR OYLAMA SONUÇLARI

Genel Kurul'daki oylamada AK Parti İstanbul Milletvekili İsmail Kahraman 316, CHP Milletvekili Ayşe Gülsüm Bilgehan 126, MHP Milletvekili Yusuf Halaçoğlu 40 ve HDP Milletvekili Dengir Mir Mehmet Fırat ise 41 oy aldı. Oylamada. salt çoğunluğa 316 oyla ulaşan AK Parti Milletvekili İsmail Kahraman kazandı.

İKİNCİ TUR OYLAMA SONUÇLARI

Meclis başkanlığı ikinci tur seçiminde ismail Kahraman (Ak Parti): 318 oy, Ayşe Gülsüm Bilgehan (CHP): 126, Yusuf Halaçoğlu (MHP): 40,Dengir Mir Mehmet Fırat (HDP): 39 oy aldı.

BİRİNCİ TUR OYLAMA SONUÇLARI

İlk turda CHP'nin adayı Ayşe Gülsün Bilgehan 127 oy, AK Parti'nin adayı İsmail Kahraman 316 oy, MHP'nin adayı Yusuf Halaçoğlu ve HDP'nin adayı Dengir Mir Mehmet Fırat 41'er oy aldı. 

İKİ LİDERİN NEZAKET YARIŞI

Meclis Başkanlığı seçimi için toplanan Genel Kurul’a Başbakan Ahmet Davutoğlu ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da katıldı. Oy kullanmak için kalktıkları sırada iki lider karşılaştı. Oy kabinine girmek için Davutoğlu ve Kılıçdaroğlu birbirlerine yer verdi. Kılıçdaroğlu, Davutoğlu’nun önden gitmesini istedi. Davutoğlu ve Kılıçdaroğlu oylarını arka arkaya kullandı. 

 Genel Kurul'daki ilk iki oylamada üye tam sayısının üçte iki (367) ve üçüncü oylamada üye tam sayısının salt çoğunluğu (276) aranacak. Üçüncü oylamada salt çoğunluk sağlanamazsa, bu oylamada en çok oy alan iki aday için dördüncü oylama yapılacak; dördüncü oylamada en fazla oy alan Meclis Başkanı seçilecek.



CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 14.59'da Genel Kurul Salonu'na geldi. Kılıçdaroğlu'nu CHP'li milletvekilleri ayakta alkışlayarak karşıladı. Kılıçdaroğlu'nun ardından MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli salona girdi.



Genel Kurul Salonu'na en son Başbakan Ahmet Davutoğlu geldi. AK Parti'li milletvekilleri Davutoğlu'nu ayakta alkışlayarak karşıladı. Davutoğlu, AK Parti sıralarında TBMM Başkanı adayı, AK Parti İstanbul Milletvekili İsmail Kahraman ile birlikte oturdu.

DAVUTOĞLU'NDAN BAYKAL'A ALKIŞ

Başbakan Ahmet Davutoğlu ve AK Parti milletvekilleri Baykal'ın bu sözlerini alkışlarken HDP'lilerden tepki geldi. Baykal bunun üzerine, "İç tüzüğü uygulayan bir başkan olduğum için mi beni eleştiriyorsunuz" dedi.

HDP'li milletvekilleri Meclis Genel Kurulu'nda Doğu ve Güneydoğu'da çekilen bazı fotoğrafları havaya kaldırarak gösterdi. Baluken'in katliam yapıldığını söylemesi üzerine AK Partili milletvekilleri alkışla tepki gösterdi. 

AK Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal, Baluken'in bir parlamenter olarak konuştuğunu belirterek, kamu güvenliğini sağlayan güvenlik güçlerine yönelik böyle bir ifade kullanamayacağını savundu.  

Yaşanan tartışmaların ardından yemin etmeyen milletvekilleri kürsüye çağrılarak yemin etmeleri istendi. Daha sonra tezkereler okundu.

Editör: TE Bilisim