Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, son günlerde ilişkilerin iyice gerildiği ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın ‘meydan okuduğu’ Avrupa Birliği’ne (AB) övgüsüyle şaşırttı.

Twitter’da Yeni Şafak Yazarı Merve Şebnem Oruç’un ‘AB çökerken Türkiye ile ilgili oturum yapmak…’ başlıklı yazısını paylaşan bir kullanıcının tweetini alıntılayarak cevap yazan Şimşek, “AB çökmüyor! Tam aksine büyük bir başarı hikayesi. Yaklaşık 510 milyon insan huzur ve refah içinde yaşıyor” dedi. Oruç’un yazısında “Dünyada milyonlarca insan 2. Dünya Savaşı’ndan beri hiç olmadığı kadar yardıma ve sığınmaya muhtaç hale düşerken oralı bile olmayan Batı’nın eğitimli ve ileri görüşlü liderleri, bir milyon mülteci kapılarında belirince ‘AB çökebilir’ diye endişelenmeye başladı” ifadeleri yer alıyor.

 

 

Şimşek, ‘Avrupa’nın başarısı’nı da şöyle açıkladı: “Milyonlarca insanın öldüğü, şehirlerin yakılıp yıkıldığı 1. & 2. Dünya savaşlarından sonra Avrupa’da barış ve refahın sağlanması başarıdır..” Avrupa’da aşırı sağcılığın yükselişine dikkat çeken Şimşek, “Evet, AB’de yükselen ırkçılık ve İslamafobi kıtanın geleceği için bir tehdittir. Ancak Türkiye’ye kapısını açarak bunu bertaraf edebilir…” dedi.

 

Ne olmuştu?

Avrupa Parlamentosu (AP) Türkiye’nin Avrupa Birliği (AB) üyelik görüşmelerinin geçici olarak askıya alınmasına ilişkin tavsiye kararı almıştı. Oylamada, müzakerelerin geçici olarak dondurulması 37 hayır oyuna karşı, 479 evet oyuyla kabul edilmiş, 107 parlamenter ise çekimser kalmıştı. Parlamentonun aldığı karar sadece tavsiye niteliği taşıyor. Kararın ardından Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, AP’ye ‘meydan okumuş,’ “Sonuç ne çıkarsa çıksın bu oylamanın bizim nezdimizde hiçbir kıymeti harbiyesi yoktur” demişti. Şimşek ise, AP’nin kararını ‘politik’ ve ‘dar görüşlü’ diye nitelemişti.

Editör: TE Bilisim