ÖMER AYTAÇ AYKAÇ - ŞEHRİVAN ÖZEL


Türkiye Odalar ve Borsalar Biriği’nin (TOBB) başvurusu üzerine Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın aldığı kararla, şubat ayının başında başlayacakken Mayıs ve Haziran aylarına ertelenen oda ve borsa seçimlerinde beklenen gün geldi çattı. Ankara’da startı verilen seçimler önümüzdeki iki ay boyunca Türkiye’nin dört bir yanında devam edecek. Kendilerini şubat ayında yapılacak olan seçimlere hazırlayan fakat erteleme sonrası kampanyalarını uzun vadeye yayan adaylar da bu anlamda çalışmalarına yeniden hız verdi. Özellikle Van’ın ana gündem maddelerinden biri olan başta VATSO olmak üzere VATBO seçimleri tekrar gündemin birinci maddesi oldu. Adaylar bir taraftan esnaf ziyaretlerine iyiden iyiye ağırlık verirken bir taraftan da tıpkı seçim çalışmalarında olduğu gibi etkili isimler ile Van’ın gündemine oturmayı hedefliyor. Tüm Türkiye’yi yerel seçim havasında saran oda ve borsa seçimi heyecanı başlarken, Van’daki isimler de işte bu transfer dedikoduları ile gündeme taşınmaya başladı bile.

 

STARTI NADİROĞLU VERDİ

 

VATSO seçimlerinin en az yerel seçimler kadar gündemde kaldığı kentte adaylar kadar, adayların seçimlere beraber girdiği isimler de bir o kadar önem arz ediyor. Daha önceki seçimlerde sadece adayın ön plana çıktığı ve gruplarda temsil edilecek isimlerin neredeyse hiç konuşulmadığı görülürken, artık adaylar kendileri kadar seçime beraber girecekleri isimleri de kılı kırk yararak belirliyor.  Söz konusu VATSO ve VATBO gibi iki önemli iki oda seçimi olunca adaylar da bu fırsatı en iyi şekilde değerlendirmek için yarışıyor. Her ne kadar seçimlerin ertelenmesiyle kısa bir belirsizlik yaşansa da özellikle VATSO adayları şu sıralar seçim yarışını kazanmak için mücadele ediyor. Kimi adayın ön planda olduğu, kimisinin ise sadece esnaf toplantılarına ağırlık verdiği seçim yarışında şu sıralar en çok kimin kime destek verdiği konuşuluyor. İşte bu desteklerin ilki mevcut başkan Mirza Nadiroğlu’nun adaylık yarışında kararlı bir şekilde yeniden aday olmasını açıklamasıyla başladı. Şuan oda yönetiminde çok tecrübeli isimlerle başkanlığını sürdüren ve halen de VATSO meclisinde ‘işin ehli’ denilebilecek isimlerle seçim yarışında olan Nadiroğlu, çalışmalarına sansasyonel bir transfer yaparak başladı. Adaylığının hemen başında Gökçenay Group gibi son zamanlarda Van’a damga vuran bir şirketten Bedrettin Gökçenay ile birlikte seçim yarışına giren Nadiroğlu, adaylar arasında medyada seçimi en az konuşan isim olarak öne çıktı hep. Gökçenay Group’un yönetim kurulu üyesi Bedrettin Gökçenay ile yola çıkan Nadiroğlu ertelemenin yapıldığı gündem bu yana iş ve makam tecrübesiyle birlikte esnafları geziyor. Bir taraftan adaylıklarını açıklayan bu isimler bir taraftan da mevcut sorunlar hakkında rapor topluyor.

 

EN ÖNEMLİ GÜNDEM MADDESİ KOSGEB KREDİLERİ VE 5084

 

Nadiroğlu ve Gökçenay ikilisinin en önemli gündem maddesi hiç şüphesiz Van’da dört gözle ertelenmesi beklenilen KOSGEB kredileri ile 2012 yılı sonunda biten ve özellikle bölge esnafının istihdamdaki en önemli kozu olan 5084 sayılı yasa konusundaki çalışmalar olarak göze çarpıyor. Öte yandan son dönemlerde Van’ın yükselişe geçen iş dünyasının mevcut sorunları da Nadiroğlu ve ekibi tarafından dikkatle izleniyor.  İkili her gittikleri yerde ağırlıkta olarak bu sorunları konuşup, fikir alışverişinde bulunuyor. Bunun dışında özellikle büyük ölçekli yatırımcılarla ciddi toplantılar yapan ikili sınır ticareti gibi önemli konularda da büyük projeler ile seçime hazırlandıklarını kaydediyor.  Öte yandan Mirza Nadiroğlu’ya özellikle sınır ticareti meslek grubunda üç dönemden bu yana VATSO meclisine girmeyi başaran Fevzi Çeliktaş da destek veriyor. Çeliktaş gibi bu grupta son derece güçlü olan M. Emin Ecer de bu ekipten. Bu bakımdan Nadiroğlu ve ekibinin en güçlü oldukları meslek kolu sınır ticareti olarak görülüyor. Öte yandan Nadiroğlu’nun listesinde özellikle OSB’den güçlü isimler bulunuyor. OSB’nin etkili ismi Hakan’ın da desteklediği Nadiroğlu’nun ekibinde ayrıca, Van’ın önde gelen iş adamlarından, İlhan Kaya, Halil Tandoğan, Fevzi Özgökçe, Abdullah Arvas, Fazıl Kalplan, Ayhan Fidan, Murat Türkoğlu, Ünal Keser gibi isimler yer alıyor. Bu yönüyle hem yönüyle Nadiroğlu’nun ekibi iş çevresindeki isimleriyle oldukça kalabalık bir destekçiye sahip.

 

 

YUSUF KONAK’TAN ŞAŞIRTAN DESTEK

 

Mirza Nadiroğlu cephesinde bu gelişmeler yaşanırken, Van’ın Kültür ve Turizm tanıtımında marka olmuş bir isim olan Bak Hele Bak Yusuf Konak ise sürpriz bir şekilde Ankara’dan Van’a dönüyor. Ekonomide Değişim Hareketi (EDH) adı ile büyük bir seçim kampanyasını başlatan Necdet Takva ve ekibine sürpriz bir ziyaret gerçekleştiren Yusuf Konak, kendisine yöneltilen “Takva ile mi çalışıyorsunuz?” sorularını onaylıyor ve turizm grubunda kendisinin de EDH ile birlikte bu seçim yarışına katıldığını teyit ediyor. Geçtiğimiz günlerde Van’a gelerek EDH’yi ziyaret eden ve burada renkli görüntüler yaşanmasına sebep olan Konak, hiç şüphesiz Necdet Takva’nın yaptığı en etkili transferlerden biri olarak kayda geçiyor. Van Kahvaltısı’nın tanınmasında büyük payı olan ve halen Ankara’da kahvaltıyı markalaştırma yolunda büyük adımlar atan Konak’ın Kültür ve Turizm alanında da Van’ın önde gelen isimlerinden biri olması hem Necdet Takva’nın oyunu istediği esnaf hem de Van için artı bir isim olarak öne çıkıyor. Takva’nın, Konak transferi bu yönüyle en önemli transferlerden biri oluyor.

 

KANDAŞOĞLU SAĞ GÖSTERİP SOL VURDU

 

VATSO seçim transferinin en sürpriz desteklerinden biri de hiç şüphesiz eski başkan Zahir Kandaşoğlu’dan geldi. Seçim yarışının başladığı ilk günlerde “Odada sıkıntı var” diyerek adaylığını açıklayan fakat erteleme kararının hemen ardından “Vazgeçtim”  deyip seçim yarışından çekilen Kandaşoğlu’nun hamlesi de büyük önem arz ediyordu. Yakın çevresinin adaylıktan vazgeçmesini ‘isabetli karar’ olarak değerlendirdiği Kandaşoğlu, uzun bir suskunluğun ardından geçtiğimiz günlerde medyaya yansıyan bir haberle yeniden gündeme oturdu. Önceki dönem kendisinin Genel Sekreterlik görevini yürüten Necdet Takva ve ekibine sürpriz bir ziyaret yapan ve yerel basın tarafından Necdet Takva’nın ekibine dahil olduğu söylenen Kandaşoğlu bir anda seçime damga vuracak transferlerden biri haline geldi. Adaylıkların ilk açıklandığı günlerde beklenilenin aksine uzun yıllardır hep küs olduğu ve bir türlü yıldızının barışmadığı VATBO Yönetim Kurulu Başkanı Feridun Irak ile birlikte seçime gireceği ve meclis başkanlığına aday olacağı söylenen Kandaşoğlu, tüm bu söylentileri boşa çıkardı ve Necdet Takva’yı ziyaret ederek seçimdeki rengini de belli etmiş oldu.

 

TAKVA’YA TAM DESTEK!

 

Sürpriz bir şekilde EDH’yi ziyaret eden Kandaşoğlu “Önemli olan memleketin geleceği ve refahıdır, tecrübelerimize ve adaylarımıza baktığımızda da bu işe en vakıf olan isim olan Necdet Takva’ya kanaat getirdik diyor” ve desteğini resme açıklamış oluyor. Kandaşoğlu destek konusunu geçiştirmeyip şu ifadelerle de gerekçelerini açıklıyor. “ Necdet beyi başarılı gördüğümüz  için, benim başkanlık yaptığım dönemde, ısrarla Odanın genel sekreterliğine getirdik. İşin içerisine memleket meselesi girdiği zaman, orada durup düşünmek gerekir. Bu memlekete, kim nasıl katkı sunabilir? Vizyonu-Misyonu nasıldır, eğitim durumu nedir? Proje üretebilecek yapıya sahip midir? Ve bunlara benzer durumlara bakmak gerekir. Ben oda başkanıyken sayın Takva, odanın genel sekreterliğini yapıyordu. Kendisi son derece başarılı bir kişiliğe sahip olduğu gibi, genç ve dinamik olması ise, Van için büyük bir şanstır. Zaten kendisine güvenim olmasaydı, burada olmazdım. Sanayici ve tüccarımız hiç düşünmeden Takva’yı destekleyebilirler.  Oda’yı çok daha iyi yerlere getireceğine inanıyorum. Ben memleket sevdalısı biriyim. Memlekete kim fayda verecekse, onu yanında yer alırız.  Necdet Takva’nın, başarılı işler yapacağına güvenim tamdır. Bu gün kendisini ve yönetimini ziyaret ettik,  iyi bir kadro oluşturmuşlar. Kendilerine ve yönetim kadrosuna başarılar diliyorum” diyor. Konak ve Kandaşoğlu’nun sonradan desteğini alan Takva’nın listesindeki en önemli isim ise iş adamı Halit Yakut. Her ne kadar EDH’de önemli iş adamlarından kurulu bir listesi varsa da Takva’nın en etkili silahı yakut. Bir diğer önemli isim ise Yavuz Kahraman. Elbette, ismini sayamadığımız daha birçok iş adamı da yine EDH bünyesinde yer alıyor. Yine buna ek olarak Eraslan Group adı ile her geçen gün Van’da daha büyük yatırımların ismi olan A.Kahar Eraslan’ın da Takva’nın ekibine destek veren isimler arasında yer aldığı gelen duyumlar arasında.

 

 

KİM KİMİ DESTEKLİYOR?

 

Öte yandan seçim yarışının ilk zamanlara gündeme damgasını vuran bir konu var ki şu sıralar pek konuşulmuyor. İlk zamanlar adaylar arasında da küçük de olsa tartışmalar yaşanmasına sebep olan “Hangi parti hangi adayı destekliyor?” konusu şu sıralar iyice gündemden düştü. Öyle görünüyor ki bir kesim tarafından seçim yarışını alevlendirmek için öne sürülen, “AK Parti Mirza Nadiroğlu’yu, BDP Necdet Takva’yı, Gülen cemaati ise Feridun Irak’ı destekleyecek” iddiaları ayyuka çıkıyor. Şehrivan Gazetesi olarak bizim de kendileri ile tek tek görüştüğümüz ve hem adaylıkları hem de iddialar konusunda fikirlerini aldığımız tüm adaylar bunları kesin bir şekilde reddediyor ve siyasetin bu seçimde konuşulmasının imkansız olduğu belirtiliyor. Hele hele bu isimlerden bugüne kadar hep iktidara, muhalefete, bürokrata kim olursa olsun net bir tavır çizen ve Van sevdası ile bilinen  Feridun Irak bu konuya en çok karşı çıkan isim olarak ön planda. Duruşundan ve görüşünden hiçbir zaman taviz vermeyen, bugüne kadar da hiçbir parti ile adı yakından uzaktan anılmayan Irak, bu dedikodularda bu anlamda en çok uzak duran isim olarak yansıyor. Irak, sadece bu yönüyle değil seçim çalışmalarını basına en az yansıtan isim.  Daha çok seçime yönelik çalışmalara kafa yoran ve tartışmalardan uzak duran Irak, bir taraftan halen başkanı olduğu VATBO’ya muazzam bir bina kazandırmanın gururunu yaşıyor. Öte taraftan da mütevazi bir şekilde seçime hazırlanıyor.  Konuyla ilgili görüşünü aldığımızda da aynı mütevazılıkla adaylara saygılı bir şekilde şu ifadelere yer veriyor: “VATSO’nun 12 meslek grubunda bu yarışa girecek arkadaşlarımla çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Yarışa şu anda 3 grup olarak girdiğimiz görülüyor. Diğer arkadaşlarımızla son derece iyi diyalog içindeyiz. Son derece demokratik sevgi saygı çerçevesinde bir seçim gerçekleştireceğimize inanıyorum. Kendilerine de başarıları diliyorum. Biz de onlar da Van’a halkımıza, üyelerimize hizmet etme amacında bulunuyoruz. Seçimlerin ilimize ve hayırlar getirmesini diliyorum”. Diğer iki adayın etkili silahlarından bahsetmişken Feridun Irak’ın yerinde yer alan isimleri de unutmamak gerekiyor. VATBO’nun kurucusu ve bu güne gelmesinde önemli payı bulunan Irak’ın destekçileri de hiç de azımsanacak gibi değil. Şöyle ki, Irak’ı Van’ın önde gelen isimlerinden Faysal Değer, Mahmut Gedik, Osman Çelik, Hasim Talay ve Roza Kartal da destekliyor. Bu yönüyle VATBO’da oldukça güçlü olan Irak’ın VATSO’da da öyle azımsanmayacak bir gücü var.

 

GÖZLER TRANSFERLERDE

 

Adaylar cephesinde gelişmeler bu şekilde yansırken, önümüzdeki günlerde kimin hangi ismin desteğini alacağı ve hangi adayın hangi bomba projesi ile gündeme geleceği de büyük önem taşıyor. Şimdiye kadar seçime girecekleri gruplara ağırlık veren ve oy kullanacak isimlerle geceli gündüzlü toplantılar yapan adaylar için, artık sıra medyaya yansıyacak yüzlerini göstermede. Bu anlamda seçimin başından beri Necdet Takva, EDH ile ön planda yer alırken, Mirza Nadiroğlu ve Feridun Irak hep geri planda durmayı tercih etti. Şimdi ise kalan sürede adayların kendilerini bu kez de halka anlatması bekleniyor.

 

Haber-Yorum: ÖMER AYTAÇ AYKAÇ

Editör: TE Bilisim