DBP Gürpınar 3. olağan kongresini gerçekleştirerek yeni yönetimini belirledi. Kongrede konuşan HDP Van Milletvekili Özdal Üçer, Şengal'de yürütülen ortak mücadele ve başarıya dikkat çekerek, ortak ilkeler ve ortak amaçlar doğrultusunda hareket edilmesi durumunda başarılamayacak hiç bir şeyin olmadığını kaydetti. DBP Van İl Başkanı Miraz Çallı ise yakın zamanda Kobanê'den müjdeli haberi alacaklarını belirterek, Kobanê direnişinin de başarı ile taçlanacağını kaydetti.

Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Gürpınar'da 3. olağanüstü kongresini Belediye Düğün Salonu'nda gerçekleştirerek yeni yönetimini belirledi. Gerçekleştirilen kongreye DBP Van İl Başkanı Miraz Çallı, HDP Van Milletvekili Özdal Üçer, Gürpınar Belediyesi Eş Başkanları Zeki Yıldız ve Yıldız Çetin, HDP Gürpınar İlçe Başkanı Necati Tanış, DBP ve HDP ilçe yönetimleri, Belediye Meclis üyeleri, DÖKH bileşenleri ve kalabalık bir kitle katıldı. Kongrede konuşan HDP Van Milletvekili Özdal Üçeri konuşmasına Kobanê'de yaşamını yitiren Çekdar Ediş'i anarak başladı.

“ŞENGAL’DE BÜYÜK BAŞARIYA AZ KALDI”

Üçer, Kürt halkı olarak tarihi günlerden geçtiklerini kaydederek, “Kürtler güçlerini birleştirerek Şengal'de tarihi bir başarı elde etmek üzereler. Şunu çok iyi biliyoruz ki herkes ortak ilke ve amaçlar doğrultusunda bir araya gelirse, büyük başarıları elde etmek o kadar da zor değil.” Dedi. Tüm Kürtlerin güçlerini birleştirmeleri durumunda daha da ileri gideceklerini söyleyen Üçer, “Bu hareketin ilkeleri ve prensipleri iyi özümsenmeli. Önder Apo'nun felsefesini iyi özümser, sunduğu perspektif doğrultusunda hareket edersek daha büyük başarılar elde edeceğiz. Kazansak bile başarılı olduğumuz söylenemez. Çünkü bu kazanımlar geçici kazanımlar olacaktır.” Dedi.

ÜÇER: DİN KARŞITI BİR PARTİ DEĞİLİZ

Üçer konuşmasının devamında ise şöyle konuştu: “Herkes şunu çok iyi biliyor ki, bugün Rojava'da yürütülen direniş çizgisi, hayat bulan felsefe, Önder Apo'ya aittir. Öte taraftan herkes DAİŞ'i de tanıyor. Bazı üyeleri Gürpınar'ın kimi köylerinden gitmişler, kimileri Van'dan gitmişler. Kimileri Kürdistan'ın başka bölgelerinden gitmişler. Bazıları Kürt, bazıları Arap, Bazıları Türk, bazıları Çeçen, bazıları da başka halktan insanlardır. Bunların tamamı bugün Rojava ve Şengal'de Kürtlere karşı savaşıyor ve Kürt kazanımlarının elinden alınabilmesi için çaba sarf ediyorlar. Peki DAİŞ denen uluslararası çetenin arkasında kimler var? Şunu çok iyi biliyoruz ki AKP iktidarı bizzat kendisi onlara silah yollayarak onları finanse etti. Bugün açıktan sahiplenemiyorlar. Bunun nedeni de, ortaya konan direniştir. Ne demişti Erdoğan, ‘Kobani düştü düşecek!’ Gerçekten de Kobanê düşmüş olsa ve oradaki direniş kırılsaydı bugün açıktan sahipleneceklerdi. Bir de Türkiye'de sergilenen direniş var.” AK Partinin din istismarı yaptığını da söyleyen Üçer, kendilerinin din karşıtı bir parti olmadığını, İslamiyet'in zulme karşı bir din olduğunu hatırlatarak, “Bunun için biz de diyoruz biz bugün Şengal'de Êzidiyiz. Onların yürütmüş olduğu mücadele sonucunda bugün burada siyaset yürütebiliyoruz.” Dedi.

ÇALLI: ŞENGAL’İN NASIL KURTARILDIĞINI GÖRDÜK

Üçer'den sonra konuşan DBP Van İl Eş Başkanı Mıraz Çallı ise, Bugün burada siyaset yapabiliyorsak bu özgürlük mücadelesinde yaşamını yitirenler sayesindedir” Dedi. Yakın zamanda Kabonê'den müjdeli haberi alacaklarını da söyleyen Çallı, “Ortak mücadele ile Şengal'in nasıl kurtarıldığını hep birlikte gördük. İnşallah Kobanê için de yakın zamanda böylesi bir haber alacağız” dedi.

“GECE GÜNDÜZ ÇALIŞMAMIZ LAZIM”

Çallı konuşmasının devamında ise şu ifadeleri kullandı: “Kürt Halk Önderi Sayın Abdullah Öcalan bir kaç yıldır İmralı adasında daracık bir hücrede Türk Devleti yetkilileri ile bir müzakere yürütüyor. Yürütülen bu mücadelenin amacı Kürt halkının daha iyi koşullarda yaşamasını sağlamak, dili ile kültürü ile çocuklarını yetiştirmesini sağlamak ve Kürt halkının değerlerini koruma altına almaktır. Önder Apo bize şunu diyor; 'Türk ve Kürt halkları olarak Türkiye'nin demokratikleştirilmesi ve Kürt sorununun demokratik yol ve yöntemlerle çözülebilmesi için gecenizi gündüzünüze katarak çalışın.' Bizim de bu doğrultuda çalışmamız, örgütlenmemiz gerekiyor.”

ÇALLI: ÖZERKLİK İNŞA EDİLMELİ

Demokratik Özerkliğin mutlaka inşa edilmesi gerektiğini de kaydeden Çallı, “Ankara'dan yollanan bir memur burada Gürpınar bütçesi üzerinde belirleyici olabiliyor. Ancak Gürpınarlılar etkili olamıyor ve bu konuda söz sahibi değiller” dedi. Bunun mutlaka değiştirilmesi gerektiğini belirten Çallı, Demokratik Özerklik ile yerelden yönetimin sağlanması gerektiğini söyledi.

İLÇE BAŞKANLIĞINA ÖNER VE TANIŞ SEÇİLDİ

Yapılan konuşmaların ardından faaliyet ve mali rapor okunarak aklandı. Tek liste ile gidilen kongrede eş başkanlığa Metin Öner ve Sevda Tanış seçilirken, yönetimde yer alan diğer isimler de şöyle: Veysel Demir, Fatma Duman, yaşar Yıldız, Z.Abidin Melet, Bahar Sertkal, Mehmet Tunç ve Mehmet Sertkal.


ŞEHRİVAN

Editör: TE Bilisim