Partiya Azadiya Kurdistan (PAK-Kürdistan Özgürlük Partisi) Van İl Örgütü tarafından ve bu yıl 68. yıllını dolduran Mahabad Kürt Cumhuriyeti Van’da yapılan bir seminer ile anıldı. Anma Programına PAK Van İl Başkanı Mehmet Kasım Kahramaner, Yürütme Kurulu üyeleri M. Salih Özgökçe, Zozan Özgökçe, Meclis üyesi Hüsamettin Acar, yürütme kurulu üyeleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Seminerde açılış konuşmasını yapan PAK Van İl Başkanı Mehmet Kasım Kahramaner, Mahabad Kürt Cumhuriyetinin kuruluşundan yıkıldığı güne kadar altı aylık kısa sürecin Kürt tarihindeki yeri ve önemine değindi. Bu kısa tarihi sürecin Kürt halkının benliğindeki yerine dikkat çekerek, Mahabad Kürt Cumhuriyeti hakkında konuklara kısaca bilgi verdi. Daha sonra söz alan Parti yöneticisi Ömer Bekiroğlu ve Kadın kolları yöneticisi Neval Özgökçe Mahabad Kürt Cumhuriyetinin kuruluş ve yıkılışını aktardı. Mahabat’ın geniş bir tanıtımını yapan Bekiroğlu, Mahabat’ın Kürt tarihinde önemli bir yeri bulunduğunu ve Kürtler’in ulus devlet anlayışının ilk mihenk taşı olduğunu ifade etti. Qazi Muhammed’in devleti sona erdirerek büyük bir Kürt katliamının önüne geçtiğini anlatan Bekiroğlu, bunun dünyada örnek oluşturan bir davranış olması gerektiğini kaydetti. Bekiroğlu’nun konuşmasından sonra da Mahabat tarihi ile ilgili sinevizyon gösterimi gerçekleştirildi.

Mesut Kurt ise, de Qazi Muhammed’in idam edilmeden önce kaleme aldığı vasiyetini Kürtçe okudu. “Aceme inanmayın, düşmanlarınıza hizmet etmeyin, ihanet içine düşmeyin, birlik olun, çocuklarınızı okutun, ibadetinizi esirgemeyin” şeklinde özetlenen vasiyetin okunmasından sonra bir de görseller eşliğinde sinevizyon tarzında verildi. Pak Yönetim kurulu üyesi Zozan Özgökçe bu konuların güncel tutulması adına ayda bir kadınlarla bir araya geleceklerini belirterek ilk toplantılarını 7 Şubatta yapacaklarını belirtti. Son olarak sohbet faslına geçildi. Sohbeti yöneten PAK MYK üyesi Dr. Mehmet Salih Özgökçe, Kürt tarihinin acılarla dolu bir tarih olduğunu dile getirdi. Kürtler’in herkes gibi devlet kurma hakkına sahip olduğunu belirten Özgökçe, Kürtlerin devlet olma yolunda bir gayret içinde girmeleri gerektiğini ifade etti.

QAZİ MUHAMMED KİMDİR?

1900 yılında Mahabad'da doğan Qazi Muhammed, Mahabad'ın önde gelen ailelerinden biri olan Qazî Ali'nin oğludur. Çocukluğunda Kutabhane denilen din okulunda okumuş ve babasından ve evde bulunan kitaplarından temel eğitimini almıştır. Mahabad Vakıflar Dairesi Müdürlüğü'nü yaptıktan sonra babasının yerine kadılığa atanmıştır. Bundan ötürü de kendisine Qazi (Kadı) Muhammed denilmektedir. Qazi Muhammed, 22 Ocak 1946 tarihinde İran'ın Mahabad şehrindeki, Çarçıra meydanında mahşer günü gibi kalabalık bir ortamda Mahabad Kürt Cumhuriyeti'ni ilan etti ve cumhuriyetin ilk cumhurbaşkanı oldu. Qazi Muhammed Savunma Bakanı Seyfi Qazi ve kardeşi Sadri Qazi ile birlikte cumhuriyetin ilan edildiği Çarçıra meydanında 31 Mart 1947 tarihinde idam edildi.


ŞEHRİVAN

Editör: TE Bilisim