Ak Parti Van Milletvekili Mustafa Bilici, beraberindeki parti temsilcileri ile birlikte gazetemizi ziyaret ederek bu haftanın en önemli gündem maddesi olması beklenen iç güvenlik paketine dair değerlendirmelerde bulundu. 6-7 Ekim Kobanî olayları sonrasında gündeme gelen ve o tarihten bu yana çalışmaları sürdürülen paketin mecliste görüşülmeye başlaması öncesi paketin detaylarını ve getireceği değişiklikleri değerlendiren Bilici, kurum ve kuruluşlardaki yeni değişiklikleri de Şehrivan aracılığı ile paylaştı.

 

İç Güvenlik Paketi’nin getireceği değişikliklerden öncesi meclisin bu hafta görüşmelere başlayacağını hatırlatan Bilici, muhalefetin de bu noktada Ak Parti’ye haksız ithamlarda bulunduğunu hatırlattı. Bilici, bu paket ile ilgili olarak; “İç güvenlik paketi 6-7 Ekim Kobanî eylemleri sonrasında gündeme gelmiş bir konudur. Türkiye’de vatandaşların can ve mal güvenliğini sağlamak amacıyla olabilecek benzeri olayları önlemek amacıyla yapılan bir çalışmadır. Bu hafta TBMM’de görüşülmeye başlanacak tasarı ile ilgili muhalefetin çeşitli gerekçelerle sert açıklamaları var. Ak Partiye ve hükümetimize haksız bir itham var. Türkiye’de olağanüstü hal uygulamalarına son veren, eski Türkiye alışkanlıklarını karşı mücadele ederek yeni bir Türkiye algısı inşa eden Ak Parti’nin demokrasiden ödün verilmesi düşünülemez. Türkiye’de çözüm süreci ile birlikte farklılıkların birliğini sağlamaya çalışan Ak Parti, yeni bir devlet aklı ortaya koymuştur. Bu devlet aklı kamu düzeninden de demokrasiden de taviz vermeyecektir. İç güvenlik paketi inşallah asayişi ve vatandaşın hayrına olacaktır.” 

 

Ardından iç güvenlik paketinin gelmesiyle birlikte hayata geçirelecek olan değişiklikler hakkında bilgiler veren AK Parti Van Milletvekili Mustafa Bilici o düzenlemeleri maddeler halinde paylaşarak gündelik yaşamda nasıl hayata geçirileceğini de paylaştı. İşte o paketin mecliste geçmesinden sonra başlayacak o değişiklikler:

 

MASKEYE, MOLOTOFA, YÜZ ÖRTMEYE CEZA!

“Polis vazife ve selahiyet kanunu ve diğer kanunlarda yapılan değişiklikle; Acele hallerde kolluğa üst ve araç arama yetkisi veriliyor. Topluma yönelik mevcut açık ve yakın bir tehlikeyi veya suç işlenmesini önlemek amacıyla; kişileri uzaklaştırma yetkisi veriliyor. Molotofun silah olduğu belirgin hale getiriliyor. Molotof ve benzeri maddelerle saldırılması hallerinde kolluğa silah kullanma yetkisi veriliyor. Terör örgütü propangadasına dönüştürülen toplantı ve gösteri yürüyüşlerinde yüzünü bez ve benzeri şeylerle kapatan kişilerin cebir ve şiddete başvurmaları ya da her türlü silah, molotof ve benzeri patlayıcı, yakıcı ya da yaralayıcı maddeler bulundurmaları veya kullanmaları verilecek ceza artırılmaktadır.”

 

KOLLUĞA 24 SAATE KADAR GÖZALTI YETKİSİ

“Toplantı ve gösteri yürüyüşlerine silah, taş, sopa, sapan, demir bilye, havai fişek, yakıcı, yaralayıcı maddeler kullananlar için cezalar arttırılıyor. Bonzai eroinle aynı kategoride muamele görecek. Okul çevresinde uyuşturucu kullanımı ve satışına ilişkin cezalar arttırılıyor. Kolluğa 24 saate kadar (şiddete dayalı toplu suçlarda 48 saate kadar) gözaltı yetkisi veriliyor. Vali ve kaymakamların yaygın şiddet olaylarına yönelik olarak aldıkları tedbirlere uymayanların oluşan zararı tazmin sorumluluğu getiriliyor. Terör olaylarında verilen zararların rucu durumunda zaman aşımı süresi arttırılıyor. Evde ifade verme imkânı, kiralanan araç bilgileri ile aracı kiralayan kişilerin kimlik bilgilerini ve kolluğun incelemesine ve bilgisine sunma zorunluluğu konusunda değişiklikler yapılmış olacak.”

 

GÜVENLİKTE BİRİMLERİNDE DEĞİŞİM BAŞLIYOR

Öte yandan Emniyet Teşkilatı Kanununda Yapılan Düzenleme İle ayrıca; “2. Sınıf emniyet müdürlerinin ilçe emniyet müdürü olarak görevlendirilme. Bozulan personel piramidi düzeltiliyor. Kadrosuzluk nedeniyle emeklilik getiriliyor. Güvenlik bilimleri fakültesi kapatılarak yerine polis amirleri eğitimi merkezi açılıyor. Polis akademisi başkanının görev süresindeki sınır kalkıyor. Polis meslek yüksekokullarının (PMYO) polis eğitim merkezlerine (PEM) dönüştürülmesi imkânı getiriliyor. İlk kademe amir ihtiyacının üniversite mezunlarından karşılanması mümkün oluyor. Yeni yapılanma kapsamında mevcut kadrolardakilerin görevleri sona eriyor. Polis koleji ve fakülte yüksekokulu uygulamasının dayanağı olan hükümler ile uygulama imkânı kalmayan disiplin hükümleri kaldırılıyor.”

 

BÜYÜKŞEHİRLERDE JANDARMANIN GÖREV ALANI DEĞİŞİYOR

“Jandarma ve Sahil Güvenlik Komutanlığına İlişkin Yasal Düzenleme İle de; Büyükşehir belediyesi kurulan illerde jandarmanın görev alanının belirlenmesi esasa bağlanıyor. Daire başkanları ile il ve ilçe jandarma komutanlarını atama yetkisi içişleri bakanına veriliyor. Valilere Jandarma ve sahil güvenlik personeline disiplin cezası verme yetkisi veriliyor. İçişleri bakanı ile valilerin görevden uzaklaştırma yetkileri genişletiliyor. Bakanlığın ve Vali’nin jandarmayı denetleme yetkisi yeniden düzenleniyor. Mülki amirlere jandarma ve sahil güvenlik personelini değerlendirme yetkisi tanınıyor. Jandarmanın izne ayrılması mülki amirin onayına bağlanıyor. Sahil güvenlik komutanlığındaki subayların atanma ve yer değiştirmelerinde içişleri bakanı yetkili kılınıyor. Sahil güvenlik komutanlığı personelinin görevden uzaklaştırılmasında içişleri bakanı yetkili kılınıyor. Bakanlığa ve Vali’ye sahil güvenlik komutanlığını denetleme yetkisi veriliyor. Jandarma ve sahil güvenlik personelinin kıyafeti milli savunma ve içişleri bakanlığınca belirleniyor.”

 

NÜFUS SİSTEMİ DE DEĞİŞİYOR!

“Yine Nüfus Hizmetleri Kanununda Yapılan Düzenleme ile; Elektronik ortamda tescil imkanı sağlanıyor. Soyadı değiştirme kolaylığı. Adres değişikliğini bildirme kolaylığı. Kimlik kartı alma kolaylığı.(kişinin kimliği anne babasına da verilebilecek). Nüfus kayıtları ile ikamet bilgilerine kolay ulaşım. Yabancılara kimlik numarası veriliyor. Adrese ilişkin cezalarda indirim sağlanıyor. Dış temsilciliklere nüfus memuru görevlendirilmesi. Pasaport ve sürücü belgelerinin verilmesi nüfus genel müdürlüğüne devrediliyor. Saklı nüfusa tescil kolaylığı sağlanıyor. Nüfus kayıtlarının değiştirilmesinde kolaylık sağlanıyor. Mahalleye dönüştürülen köy muhtarlarına evlendirme yetkisi veriliyor. Yatırım izleme koordinasyon başkanlığına tüzel kişilik ve özel bütçe veriliyor. Kaçakçılık istihbarat, harekât ve bilgi toplama (KİHBİ) daire başkanlığı kaldırılıyor, görevleri iller idaresi genel müdürlüğüne veriliyor. Müfettişler aleyhine tazminat davası açılmayacak, idare aleyhine açılacak.”

 

Bilici’nin Şehrivan’a yaptığı ziyarete ayrıca İl Yönetim Kurulu Üyeleri Tülün Kurtuluş, Zeki Karakuş, Sabahat Aras Şen, Nedim Kurak, Hazım Yunusoğlu, Gençlik Kolları’ndan Ruknettin Bildirici ve Muammer Takış da eşlik etti.


ŞEHRİVAN HABER - VEYSEL İZGİ

Editör: TE Bilisim