ŞEHRİVAN ÖZEL: YUNUS EMRE AYKAÇ-  Yerel seçimin ve ittifak konusu şu sıralar gündemden düşmüyor. Daha önce Kasım’da ve erken seçim olarak yapılacağı konuşulan yerel seçim için Mart 2019 tarihi sabuit kalırken partiler hazırlıklara başladı bile. CHP’nin uzun süredir adaylık başvurusu alıp hazırlıkları yaptığı süreç seçime aylar kala Van ilçe adaylarını açıklaması ile başladı. HDP kentte genel başkan düzeyinde katılımlı toplantılar ve ilçe teşkilatlarındaki çalışmaları ile vitesi artırdı. Ak Parti’de ise adayların ve aday adayı olacak kişilerin uzun süredir gündemden düşmediği süreçte adaylık takvimi belli oldu. YSK’nın kamu çalışanları için istifa tarihini en son 1 Aralık 2018 olarak belirlerken AK Parti’nin ise 5 Kasım 2018 tarihi itibariyle başvuruları alacağı öğrenildi. İşte yerel seçime dair o detaylar...

 

AK PARTİ’NİN TARİHİ DE BELLİ OLDU GİBİ

 

AK Parti, gelecek yıl mart ayında yapılacak yerel seçim için belediye başkan adaylarının başvurularını 5 Kasım'da almaya başlayacak. Edinilen bilgiye göre, önümüzdeki hafta gerçekleşecek AK Parti Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısında karara bağlanması beklenen yerel seçim aday adaylığı takvimine göre, 5 Kasım tarihinden itibaren adaylar başvurularını yapabilecek. AK Parti'de devam eden aday belirleme süreci kapsamında, vatandaşların, teşkilatın ve sivil toplum kuruluşlarının görüşleri alınıyor, mevcut belediye başkanlarının performansları değerlendiriliyor.

 

AK PARTİ ÇOK TİTİZ ÇALIŞACAK!

 

“Yürütülen çalışmalar çerçevesinde önce şehirlerin sorunları belirlenerek, kentin fotoğrafı çekiliyor. Aralarında eski belediye başkanlarının da olduğu 12 kişilik ekipte yer alanlar, kendi bölgelerinde tebdilikıyafet şehirleri gezerek, sokakların nabzını tutuyor. Çıkan sonuçların ve yapılan anketlerden elde edilen verilerin, AK Parti içinde oluşturulacak komisyona bu ayın sonuna kadar teslim edilmesi planlanıyor.

 

AK PARTİ’NİN GÖNÜL BELEDİYECİLİĞİ KRİTERİ VAR

 

Komisyonun değerlendirmesi sonucunda öne çıkan adayların isimleri, Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'a sunulacak. Şimdiye kadar "hizmet belediyeciliği" anlayışını takip eden AK Parti tarafından, Erdoğan'ın talimatıyla Mart 2019 seçimleri için "gönül belediyeciliği" seferberliği başlatıldı."Gönül belediyeciliği" anlayışı kapsamında belirlenen kriterlere göre, belediye başkan adaylarının vatandaşta karşılığı olacak, adaylar para, insan, mekan, algı yönetimini bilecek, AK Parti'nin oy oranını artıracak potansiyele sahip olacak. Yapılan çalışmalarda öne çıkan isimlerde, istenen kriterlerin bulunmaması durumunda, AK Parti dışından kişilere de teklif götürülecek.

 

CHP İŞE ERKEN KOYUDU, ADAYLARI AÇIKLADI BİLE

 

Seçime aylar kala adaylık konusunda en hızlı çalışan parti CHP oldu. Uzun süredir genel merkezde adaylık alan CHP diğer partilerin aday adaylığı başvurusu almaya başladığı süreçte kesin adaylarını açıkladı bile. Tüm Türkiye ile birlikte Van'daki ilçelerde aday göstereceği belediye başkan adaylarını açıklayan CHP’nin isimleri ise şu şekilde duyuruldu:

 

Van Tuşba İzzet Kartal

Van Gevaş Musa Baran

Van Gürpınar Selim Karakuş

Van Başkale Namet Parlak

Van Muradiye Haşem Polat

Van Saray Şefik Yamandağ

Van Çatak Abdulcelil Temel

 

HDP DE STARTI VAN’DAN VERMİŞTİ!

 

Van’da AK Parti ile birlikte HDP’nin adayları da merakla bekleniyor. Genel başkanlığını Van milletvekili Sezai Temelli’nin yaptığı HDP de seçimin startını Van’dan veren partiler arasında yer alırken bu anlamda ilk açıklama da geçtiğimiz günlerde Van’da bulunan sezai temelliden geldi. Temelli geçtiğimiz günlerde yaptığı bir konuşmada: “Yerel seçim çalışmalarına başladık, farklı görüşlerde ki tüm toplumsal kesimlere sesleniyoruz; Gelin kendimizi biz yönetelim, kayyumlara karşı, hukuksuzluğa karşı, iş cinayetlerine karşı ve bu ceberut iktidar anlayışına karşı bir olalım.” Demişti. Seçim kadar seçimden sonra HDP’nin yeniden seçilecek adayları ile ilgili kayyum kararının da en önemli tartışma konusu olduğu süreçte Temelli’den bu konuda flaş bir açıklama gelmiş ve konuyla ilgili şu sözler paylaşılmıştı: “Kayyum ata veya atama, biz bir saatliğine de olsa garnizonlara çevirdiğiniz o Belediyeleri alacağız.”

 

İYİ PARTİ DE VAN’I ÖNEMSİYOR!

 

Kuruluşunun 7’inci ayında genel seçimde flaş bir oy alan ve meclise giren İYİ Parti de Van’dı önemseyen partilerin başında geliyor. Geçen seçim de Van’da büyük bir miting yapan İyi Parti bu seçim öncesi de Van’da çalışmalarını başlattı. İyilik Kervanı Yollarda projesiyle Türkiye’nin bir çok kentinde ziyaretler başlatan İyi Parti’nin genel başkan yardımcılığı düzeyindeki yetkililer de hafta içinde Van’da bir takım ziyaretler yaparak yerel seçime dair niyetlerini belli etti.

 

YSK DA TARİHLERİ AÇIKLADI

 

Öte yandan seçimle ilgili bir açıklama da YSK’dan geldi. Yüksek Seçim Kurulu (YSK), 31 Mart 2019 tarihinde yapılacak Mahalli İdareler Seçimleri'nde aday olabilmek için kamu görevlileri, yargı mensupları, siyasi parti il ve ilçe yöneticileri, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) mensupları ile kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları, sendikalar, kamu bankaları, üst birliklerin ve bunların üst kuruluşlarının, katıldıkları teşebbüs veya ortaklıkların yönetim ve denetim kurullarında görev alanların 1 Aralık Cumartesi günü saat 17.00'ye kadar görevlerinden ayrılma isteğinde bulunmaları gerektiğini bildirdi. Ayrıca bunlar için aynı kanunun 19. maddesinde yer alan görevden ayrılmaya ilişkin hükümlerin uygulanması, kamu görevlilerinden emeklilik dilekçesi verip aday olacakların en geç 1 Aralık 2018 Cumartesi tarihinden geçerli olmak üzere emeklilik isteğini belirten dilekçelerini en geç 1 Aralık 2018 Cumartesi günü saat 17.00'ye kadar vermeleri gerektiği kararlaştırıldı. Görev yaptıkları yerden aday olmak isteyen siyasi partilerin il, ilçe yönetim kurulu başkan ve üyelerinin de en geç 1 Aralık 2018 Cumartesi günü saat 17.00'ye kadar istifa etmeleri gerektiğine ve istifa etmelerine ilişkin esas ve usullerin 2820 sayılı Siyasi Partiler Kanunu'nun 40. maddesi uyarınca belirlenmesine karar verildi.

Editör: TE Bilisim