Saadet Partisi Van İl Başkanlığı haftalardır sorup cevap alamadığı Van’ın sorunlarıyla ilgili düzenlediği kapsamlı bir toplantıda genel değerlendirmede bulundu. Haftalardır kentin siyasilerine, yöneticilerine, belediye başkanlarına ‘Saadet Soruyor’ başlığı ile birçok sorunu aktaran ve cevap isteyen SP, değerlendirme toplantısında kayıtsız kalınan konuları değerlendirdi. Gazetecilerin de sorularını cevaplayan SP il başkanı Özay İlhan muhataplardan Ak Parti ve Van Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı'nın sorunlar karşısında üzerlerine düşen görevleri yerine getirmeleri gerektiğini vurguladı. Sordukları sorular için “Ciddi cevaplar alamadık” diyen İlhan Van’dan alınan ‘bölge’ müdürlükleri, Hayvancılık projeleri, VOTAŞ’ın satılması, büyükşehir belediyesinin çalışmaları, kiradaki kurumlar gibi birçok konuyu değerlendirdi.

 

Saadet Partisi Van İl Başkanı Özay İlhan parti yönetimi ile basın mensuplarıyla bir araya geldi. Başkan İlhan ve SP yöneticileri basın mensuplarının kentle ilgili sorularını cevapladı. 10 haftayı aşkın bir süredir Van’ın sorunlarını soran SP bu kez ise gazeteciler ile bir araya gelerek gazetecilerin sorularını cevapladı. Yaptıkları çalışmalar ve gündeme dair sorulan soruları cevaplayan Başkan İlhan Ak Parti ve Van Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı'nın sorunlar karşısında üzerlerine düşen görevleri yerine getirmeleri gerektiğini vurguladı.

 

İLHAN: BUGÜN SİZLERİ DİNLEYECEĞİZ

Başkan İlhan toplantıda yaptığı konuşmada ilk olarak şunları söyledi: “Saadet Partisi Van İl Başkanlığı olarak haftalardır ‘Saadet Partisi’ soruyor başlıklı bir çalışma yürütüyoruz. Bunun neticesinden Van’ımızın basın mensuplarıyla da bir araya gelerek bu yapmış olduğumuz çalışmanın basındaki yansımasını ve basınımızın sorularını cevaplamak için bir istişare toplantısı yapma adına sizleri davet etmiş bulunmaktayız. Biz bugün Van’ımızı ve sorunlarını sizlerden dinlemek istiyoruz. 10 haftayı aşkın bir zamandır Van’ın sorunları soruyoruz. Bu sorunların bir kısmı direk olarak bir kısmını ise dolayı olarak cevaplandı. Bu yanı sıra Van basını sorularımızı yetkililere iletmek adına büyük bir çaba gösterdi. Biz bugün sizin soru ve önerilerini almak için buradayız.”

 

 

İLHAN: DOLAYLI CEVAPLAR ALDIK

İlhan yaptığı açıklamanın ardından basın mensuplarının sorularını cevapladı. İlk olarak ‘Sorduğunuz sorulara cevaplar alabiliyor musunuz? Ne tür cevaplar aldınız bugüne kadar?’ sorusunu cevaplayan İlhan şu ifadelere yer verdi: “İlk hafta bildiğiniz gibi vergi terkinini sorduk. Terkinin Van’a için olmayacağını anladık. Bunu yetkili ağızla bir tülü açıklamadı. Görünen o ki Van için vergi terkini söz konusu değil. Bizim Saadet Partisi olarak önerimiz yeni bir yapılandırma ve borçların taksitlendirilmesi. Umarız ki iktidar bu konuda gayret gösterir. Tekstilkent sorumuz vardı. Sayın Burhan Kayatürk Bey tekstilkenttin doldurulacağını beyan etmişlerdi. Şu anda bine yakında çalışanı olduğunu ifade etti. Ardından deprem konutlarını sormuştuk. AFAD bu konuda bir basın toplantısı yaptı. Ve her hangi bir şekilde indirim ve bağışın söz konusu olmadığı beyanatında bulundu. Sağlık konusunda Kamu Hastaneler Birliği ile bir görüşmemiz oldu. Gürpınar’da bir hastane yapımı söz konusudur. Kadın ve Çocuk hastanesinde doktorlar konusunda ciddi sıkıntıların olduğu vardı. Bunun yanı sıra ebe sıkıntı olduğunu dile getirdi. Bunların yanı sıra diğer sorularımıza dolaylı cevaplar geldi.”

 

“CİDDİ BİR AÇIKLAMA ALAMADIK”

İlhan soruya verdiği cevabın devamında, “Kapıköy yıllardır açılıyor ve yapıldı deniliyor ama Kapıköy ortadadır. Güçbirliği’nde sorunlar konuşuluyor deniliyor ama bir şey yok. Siyasette muhalefet konuşur iktidar ise yaptığını anlatır. Biz burada konuşacaklarınız. İktidar olsaydık bu sorunlar için çalışmalar yapardık. Cevaplanmayan sorularımız var. Hükümetin yanı sıra belediye içinde sorularımız var. Belediye binası altında yer alan insanlar mağdur edilmemelidir. Bunun için oradaki esnafa bir yazı gönderildi. Sorularımız direkt olarak cevaplaması söz konusu değildir. Biz bu konuda soru sorduğumuz yerlerin daha sağlıklı cevap vermesini beklerdik. Fakat bugüne kadar ciddi bir açıklama olmadı. Burhan Beyin sadece bir serzenişi oldu sadece. Sorunumuzun temeline indiğimiz zaman sorulan tüm sorularımız işsizlik üzerinedir. Umarız yetkili isimler bu konuda üzerlerine düşeni yaparlar.” Şeklinde konuştu.

 

SORUDAN SONRA ÇÖZÜMLER KONUŞULACAK

‘Saadet soruyor soruları sadece sorularla mı kalacak yoksa bunun için çözüm önerileriniz de olacak mı?’ sorusuna İlhan şöyle cevap verdi: “Bu tek seferlik bir şey değil. Biz ilk kısımda Saadet soruyor yaptık. İkinci kısımda ise Saadet çözüm önerileri söylüyor diye devam edeceğiz. Bu uzun bir çalışma. 12 haftalık bu uzun çalışmamız yapıldı. Saadet çözüm öneriyle şeklinde sorularımızın çözüm önerilerini iktidara ve yerel yönetimlerle paylaşacağız. Birinci etapta basınla buluştuk, ikinci etapta da bu buluşma devam edecek.”

 

 

İLHAN: GÜÇBİRLİĞİNDE YER ALMADIK

‘Bu sorunlar ve konular güç birliğine taşınırsa bu sorunlar daha kolay çözülmez mi?’ sorusuna İlhan, “Bizim birinci önceliğimiz Van’ın sorunlarını basın aracılığı ile yetkili yerlere duyurmaktır. Bunun yanı sıra biz ilimizdeki STK’lar ile çeşitli temaslarda bulunuyoruz. Güçbirliği Platformu Sayın Beşir Atalay’ın arzusu doğrultusunda gerçekleştir. Biz bu platformda yer almadık. Siyasi partiler için Van’da siyaset yapan ancak mecliste yer almayan partiler alınmadı. Takdir kendilerinindir. Bir siyasi parti o platformda yokken Van’a çok katkısı olmayan bir il müdürü zamanı geldiğinde yer alabiliyor. Biz bu eleştirilerimizi yaptık. Güçbirliğine karşı çıktığımızı da belirttik. Sebep olarak da 14 yıldır Van’da bu platform yapılmamış. Beşir Bey geldi kurdu. Ancak biz şunu beklerdik. Van’ın 2 sorunu çözülmüş olsaydı farklı diğer sorunlar bu platformda konuşulurduk. Her şeye rağmen böyle bir platformun kurulması şehir için önemlidir. Davet edilmesi ayrı bir konudur.” Dedi.

 

“VAN İÇİN STADYUM ÇALIŞMASI YOK”

Van şehir stadyumun sorulduğu soruya da cevap veren Başkan İlhan şöyle konuştu: “Hafta sonu Vanspor’un maçını stadyumda izledik. Çok kötü bir stadyuma sahibiz. Gerek zemini gerekse de tribünler çok kötü. Van gibi bir şehir için stadyumun olmayışı bize göre yanlıştır. Stadyumun yanı sıra Van Büyükşehir Belediyespor’da şu an düşme hattında yer alıyor. Dileriz ki takımın düşmesi söz konusu olmaz. Buda ayrı bir sorunumuz. Stadyumla ilgili bir çalışmanın olmadığını biliyoruz. Yeni yapılacak olan 30 stadyumun içinde Van yok diye biliyorum. Birçok şehirde stadyumlar yapıldı. Burada gördüğümüz şudur. İktidar stadyum yapıyor. Ancak Van’daki vekille ve kamuoyu iyi bir baskı oluşturamıyor. Kimse Ankara’da bizim sorunumuzu çözün diyemiyor.”

 

 

“DEVLET ELİYLE İSTİHDAM SAĞLANMALI”

‘Van’da işsizlik oranı diğer illere göre daha fazla bunun için ne düşünüyorsunuz? Parti olarak bir çalışmanız var mı?’ sorusunu cevaplayan İlhan, “İşsizliğin sona ermesi için bir huzur, ikinci ise istihdam alanlarının olması gerekiyor. Şunu açık bir şekilde söylemeliyim ki bizim bunu da devlet eli ile yapmamız gerekiyor. Fabrikaları devlet kurmalıdır ve bu işlerden çekilmemesi gerekiyor. Devlet eğer ki TOKİ aracılığı ile evler yapıyorsa fabrikada yapmalıdır. Bugün birçok inşaat odası evler yapıyorsa bu şekilde hükümetinde fabrika yapması gerekiyor. İlimizde daha önce faaliyet gösteren fabrikalarımız kapatıldı. Biz bunları da sorduk. Bunlar gerçekten üretim yapan fabrikalardır. Bir kundura fabrikamız vardı. Bu neden kapatıldı? Daha büyütülmesi gerekilirken ne yazık ki kundura fabrikamız kapatıldı.” İfadelerine yer verdi.

 

İLHAN: BÖLGE’LERİN VAN’DA KALMASI GEREKİYOR

Van’dan Erzurum’a giden bölge idare mahkemesi ile bölge adliye mahkemesinin son durumunun da sorulduğu toplantıda İlhan şunları söyledi: “Bölge idare mahkemesi Temmuz ayında ilimizden ayrılıyor. Daha önce ilimizden giden çeşitli bölge müdürlüklerinin Van’dan gitmesi söz konusu oldu. Bölge müdürlükleri Erzurum’a gidiyor. Erzurum nüfus olarak Van’dan daha az nüfusa ait bir kent, göz veren bir kent. Van’da tam tersi nüfusu yüksek olan ve göç alan bir kenttir. Nasıl böyle bir karar alındı derseniz. Demek ki Van’ı temsil eden milletvekillerimiz Ankara’da gerekli kulisleri yapamıyor. Biz bu konuda eleştirilerimiz dile getirdik. Van bu mahkemeyi de diğer bölge müdürlüklerini hak eden bir kenttir. Umuyoruz ki verilmiş olan bu karardan vazgeçilir. Bu kadar insanın Erzurum’a gitmesi doğru bir karar değil. Bizim olanlara sahip çıkıp ardından farklı şeyler istememiz gerekiyor. Mahkemenin gitmesi ekonomik anlamda da kayıplara neden olur.”

 

“BU RENKLİLİKLERİ KORUMAK ZORUNDAYIZ”

‘Güneydoğu ve Doğu Anadolu Bölgelerindeki birçok ilde yapılan sokağa çıkma yasakları ile çatışmalar yaşandı. Van’da son zamanlarda ufak tefek olaylar oluyor. İnsanlarda da bir tedirginlik var? Sizce Van’da da diğer illerde olduğu gibi problemler yaşanır mı?’ sorusuna İlhan, “İkinci bir Türkiye ve ikinci bir Van yok. Bu yüzden sahip çıkmamız gerekiyor. Biz 80 milyon nüfus bir bütünüz. Her türlü farklılık var. Bunlarda ilimizin ve ülkemizin rengidir. Bu renklilikleri korumak zorundayız. Çatışmanın, vurmanın ve kırmanın bu kente ve ülkeye bir faydası yoktur. İnşallah bu konuda da biz yapabileceğimiz tavsiyeleri yapacağız. Ben dün akşam Hacıbekir Mahallesi’nde önceki akşam ise Kurubaş’taydım. Bir sıkıntı görmedim. İnşallah öyle bir şey de olmayacak.” Şeklinde cevap verdi.

 

İLHAN: İNŞALLAH ÇÖZERLER

Çözüm süreci ile ilgili sorulan soruyan ise İlhan şunları söyledi: “Masayı kuran onlar, masayı kaldıran onlar. Bu muhatabı iki partidir. Bizim bu konuda konuşacak ve bir şey söyleyecek bir durumumuz yok. Öncelikli olarak bu uzun süren görüşmeler sürekli basından gizli tutuldu. Ne konuştunuz ya da ne yaptınız da bu hale geldi? Önce buna iyi bir şekilde bakmak gerekiyor. Bir birlerini iyi tanıyorlar inşallah bu sorun çözülür.”

 

“BASKIN SEÇİM SÖZ KONUSU OLABİLİR”

Son zamanlarda konuşulan ‘Baskın Seçim’ konusuyla ilgili de konuşan İlhan, “Baskın seçim konusunda bugün Türkiye’de bütün iktidarı, bütün alanlara sahip olan en güçlü söz konusudur. Kim başını kaldırsa başını ezerim durumu söz konusudur. Bugün medyamızın yüzde 90’nına hakim olan bir Ak Parti söz konusudur. Bu kadar medya desteği, bu kadar parasal imkanı olan ve bugün anayasayı değiştirme düşüncesi olan bir siyasi partinin bugün ki koşullarda iktidarını güçlendirmek için bir baskın seçimi yapabilir. Biz 1 Kasım seçimleri sonrası da bunu söyledik. Baktılar ki 7 Haziran ile 1 Kasım arasında ciddi bir fark var. Bunlar ‘Biz iki siyasi partiyi de baraj altı yaparız’ diyerek hareket ediyorlar. 2016 ya da 2017 içinde başkanlık sorunu çözülmezse bir seçim beklenir.” Dedi.

 

“İKTİDARIN İMKÂNI VAR BUYURSUN YAPSIN”

‘Çevre yolunun geleceği konusunda problemler çok fazla. Çevre yolu için bir masa kurulacak. Siyasi partilerde bu masaya davet edilecek sizin katılımınız olur mu? Siz çevre yolunun geleceğini nasıl görüyorsunuz?’ Sorusunu cevaplayan İlhan şu şekilde cevap verdi: “Davet edildiğimiz takdirde davete katılım sağlayacağız. Çevre yolu gibi çalışmalar halkı dolandırmaktan başka bir şey değildir. İktidar biz bu işi çözeriz diyorsa imkânı var buyursun bir an evvel çözsün. Bizde diyelim ki Allah razı olsun. Bizde gidelim teşekkür edelim.”

 

İLHAN: KENTİN GENİŞLETİLMESİ GEREKİYOR

Van’da bir kent meydanın bulunmamasıyla ilgili sorulan soruyu cevaplayan Başkan İlhan, “Dünya ülkelerinden şehirlerde kent meydanlara bulunuyor. Kutlamalar ve mitinglerin tümünün yapıldığı yerlerdir. Buda kentimizin en büyük sorunlarından bir tanesidir. Aslıdan kentimizde çok fazla boş alanımız var ancak biz bu alanları iyi değerlendiremiyoruz. Van deyince eskiden Sıhke ile İkinisan olduğu kısımdı. Şimdi ise Akköprü tarafını ekledik. Tüm kent bu bölgelere sıkışmış durumda. Şehri bu anlamda açmak ve genişletmek Büyükşehir Belediyesi ile iktidarın görevidir. Bu anlamda bir çalışma yapılması gerekmektedir. Örnek olarak Van belediyeleri ve kamu kurumları da farklı yerlere kaydırılabilir. Bu şekilde de şehir genişletilir.” İfadelerini kullandı.

 

“DEVLET VE BÜYÜKŞEHİR KİRADA OLAMAZ”

Bir gazetecinin ‘Kiradaki kurumlar için geçtiğimiz günlerde bir değerlendirmeniz oldu. Bu değerlendirme sonrası sizin de yani siyasi partilerinde kirada olduğu konuşuldu. Siyasi partilerinde kirada olmasını nasıl değerlendiriyorsunuz?’ soruna Başkan İlhan şu cevabı verdi: “Biz siyasi parti olarak kiradayız. Defalarca partilerimiz kapatıldı ve mülklerimize el konuldu. Şimdi de Saadet Parti Van İl Başkanlığı olarak aidatlar ile ayakta duran bir partiyiz. İhale dosyalarımız ve farklı işlerimiz söz konusu değildir. Buradaki he birey gücüne göre para veriyor ve bizde gücümüze göre olanı yapıyoruz. Biz iktidara geldiğimiz zamanda milletimiz için çalışırız. Bu bizim bir eksiğimizdir belki fakat şunu belirteyim ki bizler kiracı olabilir. Devlet ve büyükşehir belediyesi kirada olamaz. Asli unsurlar nasıl kiracı olabilir.”

 

“BELEDİYE ÖNCE DİĞER SORUNLARI HALLETSİN”

VOTAŞ’ın devir edilmesiyle ilgili sorulan soruya cevap veren İlhan, “VOTAŞ Türkiye’nin en büyük tarım arazisine sahip olan kuruluşlardan bir tanesidir. 49 yıllığına devletten kiralanmıştı. Son olarak Büyükşehir Belediyesine kiralandığı duyuruldu. Belediye trafik sorunu, ulaşım sorunu, otogar sorunu, hava kirliliği sorunu ve büyükşehir belediyespor gibi sorunları varken bununla uğraşması düşündürücüdür. İnşallah burada başarılı olurlar. Feridun Bey bürokrasiyi iyi bilen bir isimdir. Kendileri burada çok görev aldın ve kurulmasında rol oynadı. Van sür ve Van yemin yerlerini de satın almıştı. Keşke bunu tam anlamıyla çalıştırarak Van’ın ulusal anlamda isim yapmasını sağlasalardı. Demek ki ya ekipten yaşan sorundan ya da başka sorunlardan dolayı böyle bir şey söz konusu olmuştur.” Şeklinde konuştu.

 

İLHAN: HÜKÜMET VERDİĞİ SÖZLERİ TUTMALIDIR

Şehri merkezinde bulunan ahırların şehir dışına çıkarılması ve Organize Sanayi Bölgesi’nin kurulması gibi bir durum var. Siz bu iki konu arasında ne düşünüyorsunuz?’ sorusuna da cevap veren İlhan şunları söyledi: “Kurubaş-Gürpınar arasında bir Organize Hayvancılık Bölgesi kurulacak denildi ancak hep konuşuluyor uygulama yok. İktidar konuştuğunu uygulamalıdır. Fakat Organize Hayvancılık basit bir şey değildir. Bizim memleketimiz daha ziyade koyuna alışkın. Bu çok geniş ve özel bir durumdur. Bu anlamda bunların geleneksel yapılmalıdır. Verilen destekler ne yazık ki boş yere kullanılmaktadır. 40-50 yer Van’da kuruldu ancak ne yazık ki hiçbiri ayakta duramadı.”


ŞEHRİVAN SİYASET: ÖNDER ALTINAL

 
Editör: TE Bilisim