Ağrı Belediye Başkanı Sırrı Sakık, merkezi Erbil'de bulunan ve Barzani’ye yakınlığıyla bilinen Rudaw’a yaptığı açıklamalarda çok konuşulacak ifadelere imza attı. Sakık, "Ortadoğu'daki tehditlere karşı PKK ile TSK'nın ortak bir güçbirliği kurmasını" önerdi. Öneri, gündeme bomba gibi düştü!

"PEŞMERGE DE KATILABİLİR"

TSK ile PKK'nın güç birliği yapması gerektiğini ifade eden Sakık, peşmergenin de buna katılabileceğini söyledi. Mesud Barzani ile görüşen Sakık, Türkiye’ye döndü. Barzani ile son gelişmeleri tüm ayrıntılarıyla görüştüklerini belirterek, “Son dönemlerdeki saldırıların artık Kürtler arasındaki birliğin kaçınılmaz olduğunu ortaya çıkardığını konuştuk” dedi.

IŞİD saldırılarının ardından Kürt grupları arasında birlik görüşmeleri yapılmış ve Rojava (Suriye Kürdistanı) partileri Duhok Anlaşması'nı imzalamıştı. Sakık, Kürt siyasetindeki birlik tartışmalarına ilişkin olarak şöyle dedi:

"Kürtler'in kimsenin toprağında gözü yok ama kendi topraklarına saldırılar var. Kürt'e hayat hakkı bile tanımak istemiyorlar. Bunun için Kürt siyasetinin birleşmesi bir zorunluluk. Kürt hareketleri arasında kırgınlıklar ve kızgınlıklar olabilir ama gün, bunları yeniden tartışma konusu yapma günü değil. Bunların hepsini bir kenara koyup özeleştiri yapmamız, insanlık dışı güçlere karşı birleşmemiz lazım. Çünkü hayat bize bunu emrediyor. Kobani'ye peşmergenin gidişi birlik adına çok önemli bir adımdır."

Yaşanan saldırılar daha önce yapılması planlanan ancak ertelenen Kürt Ulusal Kongresi'nin de yapılması gündeme getirdi. Sakık bu konuyla ilgili olarak da, "Ulusal kongrenin hayat bulması için çok çaba gösterdik ama ne yazık ki belki de günün ruhuna uygun olmadığı için herkes kendi penceresinden baktı. Artık kongrenin toplanması Kürtler açısından kaçınılmaz" dedi.

Sakık, Barzani'nin de kendisi gibi düşündüğünü ve bu düşüncelerin hayat bulması için çaba gösterdiğini kaydederek "Dünün kırgınlıklarını bir kenara koymaktan başka çaremiz yok. Umarım siyasal aktörler ve kurumları bir an önce kongrenin altyapısını oluştururlar" diye konuştu.

"Türkiye'de barış süreci bir aşamaya geldi. Silah artık Türkiye'de bir tehdit olmaktan çıkmalı. Kürtler'in Ortadoğu'da kendisini savunması ve varlıklarını tehdit eden diğer güçlere karşı ciddi bir birlik oluşturması lazım. PKK'nin 30 yıllık bir savaş deneyimi var. Türk Silahlı Kuvvetleri de Türkiye'de barış sağlandıktan sonra Ortadoğu'nun güvenliğini tehdit eden güçlere karşı PKK ile ortak bir güçbirliği kurabilir. Tehdit kapsamlı bir tehdit olduğu için peşmerge ve PYD de buna katılabilir.

Editör: TE Bilisim