Ak Parti Van Milletvekili Mustafa Bilici, 62’inci hükümetin 61’inci hükümetten devraldığı bu dönemde son yıllarda Van’a yapılanlara dair açıklamada bulundu. Van’a yapılan yatırımların dışında 61’inci hükümetin en büyük kazanımlarından birisinin çözüm süreci olduğunu kaydeden Bilici, “Çözüm süreci nihai hedefine ulaştığı, bölgede huzur ve asayiş tamamen tesis edildiği vakit, bölgede iktisadi olarak bir sıçrama olacaktır. Hiç şüphesiz bundan bölge insanı kazançlı çıkacaktır.”

Son haftalarda görev değişimi anlamında hareketli günler yaşayan Türkiye’de, Ak Parti’de de hareketlilik devam ediyor. Ahmet Davutoğlu’nun göreve devralmasıyla birlikte 62’inci hükümet kurulurken, yeni hükümetin yol haritası da Davutoğlu tarafından açıklandı. Önceki yönetimin yol haritasına devam niteliğinde olan programın açıklanmasının ardından en önemli gündemlerden biri yine çözüm süreci olarak açıklanırken, AK Parti Van Milletvekili Mustafa Bilici’den de yeni bir hükümetin kurulduğu bu dönemde 61’inci hükümet döneminde Van’a yapılanlara dair bir açıklama geldi. Şehrivan’a konuşan Bilici, Ak Parti döneminde Van’da iktisadi sektörlerde verimlilik ve katma değerin artırılması, kentsel yerleşimlerin ve yaşam kalitesinin artırılması, sosyal ve ekonomik refahın yükseltilmesi, eğitim, sağlık ve ulaşım altyapı kapasitelerinin geliştirilmesi alanlarında olmak üzere önemli yatırımların yapıldığını belirtti. Bilici bunların yanında en önemli adımlardan birinin çözüm süreci olduğunu kaydederek, yeni hükümet döneminde de sürecin somut adımlarla en kısa zamanda nihayete ereceğini belirtti. Bilici, bu süreç ile birlikte de Van’ın iktisadi olarak büyük bir sıçrama yapacağını kaydetti.

BİLİCİ: VAN’IN KRONİKLEŞMİŞ SORUNLARINA YATIRIM YAPILDI

Açıklamasında 13 yıl önce iktidara gelen AK Parti iktidarına dair bazı bilgilere yer veren Bilici, “Adalet ve Kalkınma Partisi, Türkiye’nin zor zamanlarında kurulmuş milletin desteğiyle iktidar olmuş ve büyük bir özveri ile ülkeyi bu güne kadar başarıyla yönetmiştir. AK Parti 13 yıldır terazinin bir kefesine adalet diğer kefesine de hizmet’i koymuş ve bu anlayışla girdiği dokuz seçimden de başarıyla çıkmıştır. AK Parti politikaları milletin değerleriyle örtüşen, beklentilerine cevap veren ve bütün kesimleri kuşatan reel politikalardır. Ak Parti ile Millet arasındaki bağı anlamayan vesayet rejimi ve statükocu zihniyet çeşitli darbe teşebbüsleri, kapatma davaları, gece yarılarında internete konulan e-muhtıra, 367 garabeti, gezi kalkışması gibi onlarca tuzakla milletle Ak parti arasına girmeye çalışmış ancak başarılı olamamışlardır. Ak Parti milletin iradesi ile kendi siyaset tarzını birleştirerek Van’ı ve Türkiye’yi geleceğe taşıyacak yeni bir siyaset zemini oluşturulması için ciddi bir gayret ortaya koymuştur. Son 13 yılda Van’da göreceli değişiklikler olmuş hizmetler birbiriyle yarışmıştır. Bu dönemde bölgeye bakış açısı değişmiş ve geçmiş yılların ihmali meydana gelen sosyo-ekonomik tahribat telafi edilmeye çalışılmıştır. Özellikle son yıllarda şehrimizin kronikleşmiş sorunları ile ilgili ciddi yatırımlar yapılmış ve kentin daha dinamik bir yapıya kavuşması hedeflenmiştir.”

“AKSAKLIKLARA RAĞMEN ÇEVRE YOLU DEVAM EDİYOR”

Öte yandan Van’a dair önemli adımlardan biri olan çevre yoluna da değinen Bilici, yaşanan aksaklıklara rağmen bu yolun yapımının da devam ettiğini belirterek; “Van’da iktisadi sektörlerde verimlilik ve katma değerin artırılması, kentsel yerleşimlerin ve yaşam kalitesinin artırılması, sosyal ve ekonomik refahın yükseltilmesi, eğitim, sağlık ve ulaşım altyapı kapasitelerinin geliştirilmesi alanlarında önemli yatırımlar yapılmıştır. Bütün bu yatırımlarla daha güzel ve yaşanılabilinir bir kent inşa edilmiştir. Hızla büyüyen ve gelişen şehrimizde trafik yoğunluğu Vanlılar için öncelikli bir sorun haline gelmişti. Trafik akışını daha güvenli bir hale getirmek için şehrin ana arteri üzerinde köprülü kavşaklar yapıldı. Yine şehir ana arteri geçişlerinde Karayolları Bölge Müdürlüğümüz tarafından yayaların ihtiyaç duyduğu birçok noktada modern üst geçitler yapıldı. Bunlarla birlikte şehir içi trafiğine çözüm olacak çevre yolu imar nedeniyle aksamasına rağmen devam etmektedir.”

VAN’A NELER YAPILDI?

Yine Van’ın büyükşehir olması ve diğer yatırımlarla ilgili bazı verileri de paylaşan Bilici, Van’da AK Parti döneminde yapılanlar ile ilgili olarak ayrıca şu ifadeleri kullandı; “Ortak paydamız olan şehrimiz Büyükşehir statüsü kazanmıştır. Büyükşehir olmanın avantajlarıyla Van’ın bütçeden alacağı pay artmış ve bununla birlikte istihdam da artmıştır. Beklentiler buna paralel olarak yerelde hizmetinde artmasıdır. Farklı sektörel fuarlar ve uluslararası organizasyonlara ev sahipliği yapmaya müsait olan Van’da, yaklaşık 18 yıldır düzenlenen Van Asya Uluslararası İpek Yolu Turizm, Ticaret ve Sanayii Fuarının daha modern ve Vana yakışır bir mekânda yapılması için Fuar ve Kongre merkezi yapıldı. Bu yatırımla Van sektörlerin buluşma noktası ve bölgenin ortak ticaret merkezi olacaktır. Medeniyetler beşiği Van’da dünyanın ilk Urartu müzesi kuruluyor. Bu yatırım Van’da daha önce turizm alanında yapılan abalı kayak merkezinin, deniz otobüslerinin, festivallerin, beş yıldızlı otellerin, tamamlayıcılarından biridir. Van turizm sektöründe iddialı bir kenttir. Van turistik olarak stratejik bir yapıya sahip, tarihi, kültürel, inanç, su sporları, kış turizmi gibi zengin bir potansiyele sahiptir. Bir kentin planlı bir şekilde büyümesinin en önemli etmeni o kentin sağlıklı bir imar planına sahip olmasıdır. Bunun için depremden hemen sonra modern bir imar planı için çalışmalar başlatıldı. Van’ın 50 yıllık imar planlamasına altlık teşkil edecek jeolojik ve jeoteknik etütler tamamlanarak yeni bir imar olanı yapıldı. Maalesef yapı stoku olan alanlar üzerine imar çalışmaları yapıldığı için çeşitli sıkıntılar yaşandı. Ancak inanıyorum ki yapılan 20 bin hektarlık imar planı çalışması Van’ın geleceği adına büyük bir avantaj sağlayacaktır.”

“SAĞLIK YATIRIMLARI HİÇ DURMADI”

“Son yıllarda en büyük sorunumuz haline gelen içme suyu probleminin çözümü için DSİ Bölge Müdürlüğü tarafından Acil içme suyu projesi ile Gürpınar’dan başlayan 47 km‘lik şebeke ile Tuşba, İpekyolu, Edremit ve Gevaş ilçelerinin 40-50 yıllık su problemi çözüldü.
Sağlık alanında yapılan yatırımlarla Van bölgenin sağlık merkezi konumuna geldi. Ak Parti döneminde ilimizde oluşturulan sağlık kampüsü alanında 2013 yılında temeli atılan 550 yataklı Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi ile Kalp Damar Cerrahisi Hastanesinin inşaatı devam etmektedir inşallah 2015 yılı içinde hizmete açılacaktır. . Aynı kampüs alanı içerisinde 100 yataklı Onkoloji Hastanesi planlanmıştır. 2. Etap Sağlık kampüsü olarak planlanan yerde 450 yataklı Fizik Tedavi Rehabilitasyon, Yüksek Güvenlikli Psikiyatri ve Adli Psikiyatri Hastaneleri için bütün planlamalar yapıldı firmaya yer teslimi yapılacaktır. Bütün bu devasa yatırımların yanı sıra Özalp, Erciş, Çatak, Muradiye Devlet Hastaneleri tamamlanmak üzere genel olarak kısa zaman zarfında buralar hizmete açılacaktır. Başkale, Gürpınar, Çaldıran ve Bahçesaray Devlet hastaneleri için arsa tahsisi yapıldı.”

SÜREÇ EN BÜYÜK YATIR

Bu süreçteki en önemli yatırımlardan birinin de çözüm süreci olduğunu hatırlatan Bilici, sürecin 62’inci hükümet programında da hız kesmeden devam edeceğini ve nihayete ulaşacağını belirterek; “Cumhuriyetimizin 61’inci, Adalet ve Kalkınma Partimizin 4’üncü. Hükümeti döneminde yapılan en büyük ve en kutsal yatırım insana olan yatırım yani çözüm süreci olmuştur. Şükürler olsun çözüm süreci ile birlikte silahın şiddetin ön planda olduğu devir kapanmış, siyasi diyaloğun başladığı yeni bir dönem olmuştur. Çözüm süreci 2013 yılına kadar birçok evreden geçmiş ve toplumsal bir talep olarak başlamıştır. Sayın Başbakanımız ülkemizin sosyal barışını tehdit eden, kardeşlik hukukuna zarar veren meselenin kalıcı çözümü için büyük bir sorumluluk almıştır. Bunu da 62’inci hükümetimizin Başbakanı Sayın Davutoğlu yönetimindeki hükümet ile hız kesmeden devam ettireceğiz. Çok kısa zamanda barış ikliminin ektileri sosyal ve ekonomik boyutta kendini göstermiştir. Çözüm süreci nihai hedefine ulaştığı, bölgede huzur ve asayiş tamamen tesis edildiği vakit, bölgede iktisadi olarak bir sıçrama olacaktır. Hiç şüphesiz bundan bölge insanı kazançlı çıkacaktır.”

VAN’A YETMEZ!

Bilici son olarak ise şu ifadelere yer vererek; “Van’a yapılan yatırımlar hükümetimiz ve bizler tarafından hiçbir zaman yeterli görülmedi. Biz hizmet odaklı bir partiyiz hep daha iyisi için gayret ediyoruz. Van halkı da en iyisine layıktır. İnsanı merkeze koyan AK Parti reformist politikalarıyla yeni bir Türkiye imajı ortaya koydu. Milletimizde bizlerde eski Türkiye’ye heves edenlere fırsat vermeyeceğiz.” Dedi.


(ŞEHRİVAN)

Editör: TE Bilisim