Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu üyesi HDP Milletvekili Garo Paylan, telefonundan Cizre'deki sivil vatandaşların üzerine panzerlerden ateş açıldığı ana ilişkin olduğunu söylediği görüntüleri izletmek isteyince "PKK propagandası yapma" diyen AKP milletvekilleri tepki gösterdi. 

ANKA'nın haberine göre, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu, Süreyya Sadi Bilgiç başkanlığında toplandı. Toplantıda konuşan HDP İstanbul Milletvekili Garo Paylan, “Bir ülkenin bütçesi o ülkenin vicdandır. Bu ülkede tekrar kötülüğün sıradanlaştığı günlerden geçiyoruz. AKP’nin programında ‘insanlık onurunu esas alacağız’ diyordu ama insanlık onu yerlerde sürükleniyor” diye konuştu.

 

CİZRE’DEKİ GÖRÜNTÜLERİ İZLETTİ

Konuşmasında, telefonundan bir video izleten Paylan, görüntülerde Cizre’de sokaktaki cenazeleri ellerindeki beyaz bayrakla toplayan yaşlı insanlar ve sivillerin bulunduğunu belirtti.

Görüntülere göre, cenazeleri toplayan vatandaşların üzerine panzerden ateş açıldığını ifade eden Paylan, “Bu ülkenin panzeri tarafından bizim vergilerimizle alınmış mermilerle ateş açılıyor. Bu görülüyor panzerden, canlı yayında zumladığında. Niçin bunu yapıyorlar biliyor musunuz? İnsanlık onurunu yerde sürüklemek için. ‘Ben sizin cenazenizi dahi defnettirmem. Eğer siz diz çökmezseniz.’ İnsanlar vuruldular, ikisi öldü. 11 ağır yaralandı. Okul oluk kan akıyor bir mafya lideri söylemişti ya. Oluk oluk yerde kan var. Bu mudur bizim hayalimizdeki Türkiye, bu rüyalarla mı buraya geldik. Her gün bu görüntüler ile bu ülkede duygusal bir kopuş yaşanıyor. Biz hani Sayın Cumhurbaşkanının söylemiyle, yaratılanı yaratandan ötürü seviyorduk” dedi.

 

AKP'LİLER TEPKİ GÖSTERDİ

Paylan’ın bu sözlerine AKP sıralarından tepki gösterildi. Paylan, “Sivillerin üzerine ateş açıldı gelin bir araştırma komisyonu kuralım, gidelim görüşelim” demesi üzerine AKP sıralarından, “Konuştuklarının ne alakası var bütçe ile? Ne gerek var komisyon kurmaya” sesleri yükseldi.

AKP sıralarından bu şekilde tepki gösterilmesi üzerine HDP Muş Milletvekili Ahmet Yıldırım şu ifadeleri kullandı: “Siz bir metin verin onu okusun bütçe ile ilgili. Size mi danışacağım? Kürsü dokunulmazlığına inanıyor musunuz, inanmıyor musunuz? Saygı duyuyor musunuz, duymuyor musunuz? Ekonominin tam kendisidir bu.”

HDP’li Yıldırım’ın sözlerine ise AKP sıralarından, “PKK propagandası yapma” diye tepki gösterildi.

Komisyon Başkanvekili AKP İzmir Milletvekili İbrahim Mustafa Turhan, “Sayın Yıldırım, değerli milletvekilleri lütfen hatibe müdahale etmeyin” diyerek salondaki gerginliği dindirmek istedi.

Editör: TE Bilisim