ŞEHRİVAN ÖZEL: YUNUS EMRE AYKAÇ / HAKİM İNALÖZ - Van’da milletvekilliği aday adaylığı serüveni bugün itibariyle son buluyor. Erken seçim öncesi hızlı bir şekilde süren başvuru kabulünde Van’da 150 civarında isim kentin temsiliyeti için aday adaylığı evrakını Ak Parti’ye teslim etti. Eski siyasetçilerden, genç isimlere, iş dünyasından önemli isimlerden önemli bürokratlara kadar bir çok isim yeni dönemde Van’ı temsil etmek için “Ben de varım” dedi.

 

GÜÇLÜ SİYASET, GÜÇLÜ LOBİ...

 

Erol Baykara. Geçmişte sırasıyla Maliki Ejder Arvas, Kayhan Türkmenoğlu, Mustafa Bilici gibi isimlerin danışmanlığını yaptı. Tam 3 koca dönem meclis hava soluyan Baykara, son dönemi de Bilim ve Sanayi Bakanlığı’ndaki görevi ile adeta taçlandırdı. Yıllardır ‘Van’ odaklı çalışmaların merkezinde olan ve gecesi-gündüzü ile Van’ın sorunları ile ilgilenen o isim şimdi milletvekili aday adayı olarak Van’ı temsil etmek için görev bekliyor. Verilirse de Van sorunları konusunda en tecrübeli isim, meclise de en aşina siyasetçi olarak Van’ın vekili olacak. Slogan olarak “Mazeret yok, Van kalkınacak” diyerek çalışan Baykara, Van’ın güçlü bir siyaset temsiliyeti oluşturması kadar önemli bir sorumluluğu kadar güçlü bir lobi oluşturma gerekliliğine de vurgu yapıyor.

 

 

Van’da milletvekilliği aday adaylığı serüveni bugün itibariyle son buldu. Erken seçim öncesi hızlı bir şekilde süren başvuru kabulünde Van’da 150 civarında isim kentin temsiliyeti için aday adaylığı evrakını Ak Parti’ye teslim etti. Eski siyasetçilerden, genç isimlere, iş dünyasından önemli isimlerden önemli bürokratlara kadar bir çok isim yeni dönemde Van’ı temsil etmek için “Ben de varım” dedi. Bu isimlerden birisi de Erol Baykara. Van’ın AK Parti döneminin milletvekilleri kadar iyi bilinen ve tanınan ismi Baykara. Son dönemi bakan müşavirliği ile geçirmesi dışında 2003’den bu yana tüm Ak Parti hükümetlerinde Van milletvekilleri ile beraber çalışan ve Van’ın sorunlarının tamamına hakim olan Baykara bu yönüyle belki de listenin de kent konusunda ‘en tecrübeli’ ismi. Uzun yıllar Van’ı temsil eden milletvekilleri ile dirsek dirseğe beraber çalışan, onların çalışmalarının mutafında tüm yükü taşıyan isim olan Baykara, yılların verdiği tecrübe ile Van’ı temsil etmeye, Van’a hizmet etmeye hazırlanıyor. Hizmet yarışının öne çıkan ismi olan Baykara, seçim çalışmasını yürüttüğü Van’da Şehrivan’a konuşarak çıktığı yola dair önemli ipuçlarını paylaştı.

 

İlk olarak adaylığı konusuna değinen Baykara, 20 yıla yakın bir süredir hemhal olduğu süreci de göz önünde bulundurarak yola çıktığına değinerek: “Ben uzunca yıllar mecliste çalıştım, Van’ın bir çok siyaseti ile uzun yıllara varan mesaim var. Danışmanlık görevlerim boyunca bu kentin tüm sorunlarında, sorunların çözümünde milletvekillerinin harcadığı mesainin ortağı ve şahidi oldum. 20 yıla aşkın bir süre içerisinde bu kentin geçtiği tam kavşaklarda tecrübe edindim. Hizmet etmenin temelinde ‘bilmek’ olduğu için, Van’ın da derdini bilen isimlere ihtiyacı olduğundan hareketle kentime hizmet etmek için böyle bir yola başvurdum.” Dedi.

 

 

BU KENTİN TECRÜBEYE İHTİYACI VAR...

 

Tecrübenin kentin sorunlarının çözümündeki rolüne değinen Baykara, “Tecrübe bizim bu kente hizmet etmek, sorunlarını çözmek ve vizyon projeleri kazandırmak için ihtiyaç duyduğumuz en önemli şey. Biz her dönem bu kentin sorunlarını 4 yıl boyunca tekrar tekrar çalışmak yerine, seçilir seçilmez kitabın ortasından konuşabilen siyasetçilere ihtiyacımız var. Bu isim benim demiyorum. Ama bizlerin kaybedecek zamanı yok. Zaten yıllardan bu yana kronik dediğimiz bir çok sorunda çözüm sağlayamadık. Artık vakit kaybetmeden kentimizin elzem sorunlarına dokunmamızın vaktidir diye düşünüyorum. Şahsım olarak hem siyasette hem de bürokraside ciddi tecrübeler edindiğime inanıyorum. Ve bu tecrübelerimin odağında da hep Van ve Van’a hizmet olduğu için Van’dan hiç uzak kalmadım. Tecrübeyi hizmete aktarırsam tüm bu birikimlerimin anlamı kat be kat artmış olacak.”

 

BÜROKRASİ DE BÜROKRASİYİ YÖNETEN GÜÇ DEÖNEMLİ

 

Erol, bürokrasi konusunda da Van’ın güçlü olması gerektiğine değinerek: “Yıllardır edindiğim en önemli tecrübelerden birisi de şu: Bürokrasiyi iyi bilmek, bilmekle birlikte iyi yönetmek gerekiyor. Biz belki de uzun süre boyunca bunu eksik yaptık. Kimi zaman siyasi gücümüz oldu bürokrasiyi iyi yönetemedik. Bazen bürokraside güçlü olup siyasette eksik kaldık. Halbuki güçlü bir lobi ve güçlü bir siyaset ile bürokrasiyi doğru yönlendirirsek bu kentin çözülmeyecek sorunu yok. Bizler bir Kayseri, bir Gaziantep, bir Malatya olabilmek için artık bu iki makamı, idare yöntemini Van özelinde buluşturmamız lazım.” Dedi.

 

 

KENTİMİZİN SORUNLARI ÇÖZÜLMEYECEK SORUNLAR DEĞİL!

 

Baykara kentin bazı önemli noktalarına değinerek, bu konuda belli başlı meselelerinde aslında çözümün adresinin belli olduğuna değinerek: “Van’ın yıllardan bu yana hemen hemen benzer sorunları konuştuğunu ve çözüm bekleyen konuların aslında çok da farklı konular olmadığına değinen Baykara: “Bizim bugün konuşup tartıştığımız konular on yıla yakındır neredeyse aynı. 2014 yılında büyükşehir olduk. Ondan sonra da değişmedi. Mesela Çevre Yolu dediğimiz konu neredeyse 10 yıl önce konuşulan bir konudur. Bu kentin imarı, yapılaşması ha keza depremden bu yana konuşulan bir konu değildir. Van hep büyüyen ve gelişen bir kent olmuştur. Bu kentin çarpık yapılaşması yıllardır dillerden düşmeyen bir sorundur. Ha keza Van Denizi gibi bir değerinin korunması için atılacak olan adımlar, şehrin yükünü kaldıramayan caddeler, Van’ın ulaşım problemi... Bunlar dün de önümüzdeydi bugün de. Üzerine bu kadar çalışılmış, bu kadar raporlar yazılmış bu sorunların çözümü Ankara’da doğru bağlantılar ve doğru temaslar ile mümkündür. Bunu yapacağımıza inanıyoruz.” Dedi.

 

2023 HEDEFİMİZİN BİLİNCİNDE OLMALIYIZ

 

Baykara, Türkiye’nin önünde 2023 hedefi gibi büyük bir hedef bulunduğunu Van’ın da bu noktada hem söz hem sorumluluk sahibi olduğuna değinerek: “Biz bir çok şeyi konuşurken önemli bazı hususları hiç telafuz etmiyoruz. Örneğin ülkemizin önünde 2023 gibi bir süreç var. Bu tarih içerisinde çok önemli şifreleri barındıran, ülkemizin geleceği açısından bir mihenk taşı sayılabilecek bir nokta. Bu yüzdendir ki Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan kurguyu hep bu tarih üzerinden, hedefleri de yine bu zaman üzerinden belirliyor. Bakın ülkeye ve kentlere bu tarih üzerinden hedefler konuldu. Van’ın da bu noktada beklentileri ve hedefleri olması lazım. En basitinden bizim ihracatta 1 milyar dolar hedefimiz var kağıt üzerinde. Oturup buna da çalışmak bunun da hesabını yapmak lazım.” Şeklinde konuştu.

 

YATIRIM KADAR BU KENTE SERMAYE GETİRMEK DE ÖNEMLİDİR!

 

Baykara sözlerine şöyle devam etti: “İhracat dediğimiz şey de masada çözülecek bir durum değil. İhracat için üretim yapmak lazım. Üretilen ürünleri ihraç etmek lazım. En başa dönmek gerekirse de bu kentte üretimin artmasını sağlamamız lazım. Bunun için doğru yol: üreticilerimizi farklı modeller ile seri üretim modelleri ile buluşturmak, sanayi siteleri kurmak, Organize Sanayi planımızı genişletmek olacaktır. Son 15 yılda çok ciddi firmaların Van’a yatırım yapma hedefini önüne koyup yapmadığını gördük. Bu bile ayrı bir çalışma alanıdır. Van’a yatırım, proje getirmek kadar sermaye getirmek de bizlerin, milletvekilliğine namzet olanların ve temsiliyet elde edeceklerin görevi olacaktır. Huzur ve barışı sağlayıp bu kente sermayenin gelmesini, güven ortamının oluşmasını sağlamalıyız.”

 

VAN LOBİSİ ŞART!

 

Son olarak Van’ın güçlü bir lobisinin en az güçlü Temsiliyet kadar önemli olduğuna vurgu yapan Baykara: “Van’ın güçlü bir lobiye ihtiyacı var. Biz olalım, başkası olsun. Van’ın yeni süreçte yine 8 vekili olacak. Ama vekiller kadar önemli olan konu orada güçlü bir lobi olması. Van’ın sorunlarında lobiler de kazanç sağlayacak. Ha keza güçlü temsiliyette de lobilerin rolü büyük. Biz gelecek için hem güçlü bir siyaset hem de güçlü bir lobi tasarlamamız gerekiyor.” Dedi.

 

İRANLILAR VE YEŞİL HAYALİ...

 

Van’ın Kapıköy gibi dev bir yatırım ile kavuşmasına kısa bir süre gündemi meşgul eden İranlılar’a uygulanan harç konusunda da değerlendirmelerde bulunan Baykarak, bu konunun da Kapıköy kadar önemli bir husus olduğuna değinerek çözüm konusunda efor sarfedilmesi gerektiği vurgusunu yaptı. Van’ın Yeşil Sorunu olduğunu vurgulayıp Van ile ilgili Yeşil bir hayali olduğunu söyleyen Baykara, bu anlamda bir seferberliğin başlatılmasının da en büyük hayali olduğunu söyledi.

 

Editör: TE Bilisim