Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın dün açıkladığı demokratikleşme paketi Van’da da büyük yankı buldu. Tüm Türkiye’de olduğu gibi Van’da herkesin pür dikkat kilitlendiği paketin açıklandığı saatte adeta kentte hayat durdu. İnsanlar kahvelerde, evlerinde ve iş yerlerinde canlı olarak Erdoğan’ın ağzından dökülen demokratikleşme maddelerini dinledi. Kimileri paketi oldukça olumlu bulurken, kimileri ise tepki gösterdi. Paketin açıklanmasının hemen ardından sosyal medyada ciddi bir tartışma tufanı koparken Van’daki bir çok isim de bu paketle ilgili ilginç yorumlarda bulundu. İşte Van’ın önde gelen isimlerinin o paketle ilgili yorum ve görüşleri:

 

ÖZDAL ÜÇER: KÜRTLERE DEĞİL KLAVYEYE ÖZGÜRLÜK

 

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı demokratikleşme paketine BDP Van Milletvekili Özdal Üçer'den ilginç bir tepki geldi. BDP Van Milletvekili Özdal Üçer, Başbakan Tayyip Erdoğan'ın açıklamaları sırasında şu tweet'leri attı: “Kürtlere özgürlük yerine klavyelere özgürlük çıktı paketten acaba klavyelere özerklik hakkı da verilecek mi”, “Erdoğan paket için halkın mastika oynamasını bekliyor”, “Erdoğan paketledi.”

 

PALANDÖKEN: BEKLENTİLER ÇOK İLERİYE TAŞINDI

 

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Yönetim Kurulu Başkanı Bendevi Palandöken, paketin birlik ve beraberlik açısından önemli bir adım olduğunu belirterek, “Demokratikleşme adına çok olumlu bir paket oldu” dedi. Bazı incelemelerde bulunmak üzere Van’a gelen Palandöken, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan ‘Demokratikleşme Paketi’nin içeriğini değerlendirdi. Paketin ülkenin birlik ve beraberliği açısından önemli olduğuna vurgu yapan Palandöken, “Bugün çok önemli bir gündür. Yaklaşık 7 aydır Türkiye’de beklenen, dolayısıyla da ülkenin birlik ve beraberliğinin en önemli günlerinden biri, açıklanan bu paket ile birlikte yaşandı. Tabi bu paket demokratikleşme adına çok olumlu. Bin yıllık dostluk, birliğin adına, yaklaşık 6 aydır kan, gözyaşı ve ülkedeki birliğin, dirliğin en önemli safhaya geldiği, kardeşliğin tekrar başladığı bir dönemde açıklanan bu paket, çok olumluydu bence. Çünkü bu paket demokratikleşme, çözüm sürecine katkı, bundan sonraki süreçte anayasal çalışmaların hızlandırılması açısından da önemliydi. Akil İnsanlar Grubu’ndan Karadeniz Bölgesi’nden sorumluydum. Ama ben Doğu ve Güneydoğu Anadolu çocuğuyum. Bugün açıklanan paketi, ülkemiz açısından inşallah demokratikleşme sürecine katkı sağlar diye algılıyoruz. Ülkede bu huzur ve refahın gelişiminin en önemli göstergesi, tabi ki kendi içimizde bu mücadelenin bitmesi, herkesin söylediği gibi bu anayasanın değişmesi lazım. Bütün Avrupa’da bu olaylar dikkatle izleniyor. Demokratikleşme sürecindeki hem seçim barajının indirilmesi, toplumsal mutabakatın oluşmasıyla ilgili hem de herkesin söylediği gibi bundan sonraki süreçte, bu sürecin en önemli maddelerinden birisi olan kardeşlikle ilgili meselelerin çözümüne, ön adımın atılması ve bundan sonra açılacak paketlerlerle de bunların destekleneceğini tahmin ediyorum. Beklentileri çok önemli bir noktaya taşıdı. Sayın Başbakan’ın söylemlerinde Türkiye’nin en önemli meselesinin çevresiyle birlikte birlik ve beraberliğin üzerindeki olumsuz etkilerin kaldırılması ile ilgiliydi. Tahmin ediyorum ki bu süreç hayırlı olur. Bundan sonraki süreçte bu beklentilerle ilgili gelişmeler demokratikleştikçe, ülkenin gerçekten de sorunsuz bir hale geleceğini, ekonomik büyümenin, refahın tabana yayılması açısından da önemli olacak. Çünkü bu bölgeler bu sorunlarla boğuşmaktan dolayı ülkenin milli gelirinden aldığı payda önemli ölçüde zarar görüyordu. Buralarda artık huzur ve güven olduğu takdirde hem ticari hayat hem de insanlar arasındaki olumsuzluklar ve teröre giden milyarlarca dolar artık bundan böyle kendi insanımızın ve kendi bölgelerimizin gelişmesi için kullanılacak. Zannediyorum bundan sonraki süreçte de kentten köye dönüşlerle birlikte oralardaki ekonomi de canlanacak. İnşallah huzur ortamı böylelikle önemli bir noktaya gelmiş olacaktır. Açıklanan bu paket ülkemiz için hayırlı olsun” şeklinde konuştu.

 

ALPASLAN: BÖLGEMİZ İÇİN ÇOK SEVİNDİRİCİ BİR HABER

 

Van Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (VESOB) Başkanı Faruk Alpaslan, şimdiye kadar olan inkar politikasının açıklanan paket ile bir tarafa itildiğini belirterek, artık çözüm önerileri ve çözüm paketlerinin yola geldiğini söyledi. Alpaslan, “Bu bölgemiz için çok iyi ve sevindirici bir haber. Bu paketin içeriği birinci ayağı olmasından dolayı gayet sevindirici bir paket. Bundan sonraki paketlerde de gerçekten daha mantıklı, daha doyurucu paketlerin geleceğine inanıyoruz. Buradaki insanımız belki kendi adına bunlar iyi oldu diyebilir, ama bu paket bütün Türkiye’de yaşayan halkların, milletlerin toplu bir şekilde yararlanabileceği bir paket. Sadece Kürt halkı için yapılan bir paket değil. İnşallah bu süreç, birlik ve beraberlik içerisinde, Türkiye’nin bütünlüğü içerisinde inşallah adım adım çözülür. Bu paketin ülkemize, halkımıza hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

 

ÖZGÖKÇE: OLUMLU BİR ADAM

 

Van Ziraat Odası Başkanı Lütfi Özgökçe ise, yapılan açıklamayı önemli bulduğunu belirterek, “Şu an demokratikleşme için önemli bir açıklama. Türkiye’nin bu duruma gelmesini de demokrasi için olumlu bir adım olarak görüyorum” diye konuştu.

 

FATİH ALTAYLI: PAKETTE SÜRPRİZ YOK

 

Öte yandan Vanlı gazeteci Fatih Altaylı ise, “Paketle ilgili bir sürpriz yok. Bunların hepsini geçtiğimiz haftalarda hükümete yakın isimlerden bölük pörçük de olsa dinlemiştik. Heybeliada Ruhban Okulu ile ilgili bir açıklama yapılmadı. Çok heyecanlandıracak bir şey duymadım. Yeni bir şey yoktu. BDP açısından somut heyecan verici bir şey olmadığını düşünüyorum. BDP bu işten çok memnun kalmayacak. Seçim barajı ile ilgili Başbakan Erdoğan net konuşmadı. Üç alternatif sundu. Oradan benim anladığım barajı indirmeyi düşünmedikleri yolunda. Hazine yardımları konusu önemliydi. Ama BDP seçime parti olarak girmeyecekse bu da yaramayacak. Diyarbakır'da daha az heyecan uyandırmıştır bu açıklamalar.” Dedi. (Şehrivan-İHA)

Editör: TE Bilisim