Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz'la birlikte aynı uçakla önceki gün Van'a gelen ve otomobilinin VİP otoparkına girmesi engellenen HDP Van Milletvekili Adem Geveri, İl başkanlığında basın toplantısı yaptı. Toplantıda ilk olarak konuşan HDP Van İl Eş Başkanı Veysi Dilekçi, “Vali halkımıza izahat vermek zorundadır, öyle ciddiyetsiz ve terbiyeden yoksun yazılı açıklamalarla işin içinden sıyrılamazsınız. Valiliğin ciddiyetten yoksun bu açıklamasını kendisine iade ediyoruz.” Dedi. Saldırı esnasında kolu ve bacağında ezilmeler olduğunu belirten Milletvekili Geveri ise, TBMM meclis başkalığını göreve çağırarak, sorumlular hakkında suç duyurusunda da bulunacağını söyledi.

 

Cumartesi günü Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz’ın Van’a gelişi sırasında HDP Van Milletvekili Adem Geveri’nin havaalanında darp edilmesi ve hakaretlere maruz kalmasıyla ilgili HDP Van İl Başkanlığında basın toplantısı düzenlendi. HDP Van İl Eş Başkanları Derya Hayva, Veysi Dilekçi ve HDP Van Milletvekili Adem Geveri’nin katıldığı toplantıda ilk sözü İl Eş Başkanı Veysi Dilekçi aldı.

 

DİLEKÇİ: SALDIRILAR DEVAM EDİYOR

Eş Başkanı Veysi Dilekçi, 7 Haziran’da iktidarı kaybettiği için ülkeyi kaosa sürükleyen ve ardından ‘Bize tek başına iktidarı verin, ülkeye huzur gelsin’ diyerek yeniden tek başına iktidara gelen AK Parti hükümetinin ülkeyi daha büyük bir kaosun içine sürüklediğini belirtti. AK Partinin 1 Kasım seçimlerinin ardından ortaya koyduğu savaş konseptinin tüm Kürt kentlerini viraneye çevirdiğini, yüzlerce kişinin bodrumlarda infaz edilmesi ile devam ettiğini ifade eden Dilekçi, “Bakın her gün gençlerimizi toprağa veriyoruz. AKP kendine muhalif herkesi bırakın gözaltı, tutuklamayı tamamen öldürmeye odaklanmış durumda. AKP bir yandan bu kirli savaş politikalarını sürdürürken partimize ve halkımızın oylarıyla seçilmiş olan belediye eş başkanlarımız ve vekillerimize yönelik saldırılarını da sürdürüyor. Dün de Van’da bunun somut bir örneğini yaşadık.” Dedi.

 

“MESELE VİP MESELESİ DEĞİL”

Milletvekili Geveri’nin darp edilmesiyle ilgili değerlendirmelerde bulunan Dilekçi, “Van Ferit Melen Havaalanında vekilimiz Sayın Adem Geveri’ye yönelik saldırı öylesine sıradan, basit bir saldırı değildir. AKP yandaşı medya gerçekleri manipüle ederek darp edilmiş, hakarete uğramış vekilimizi kamuoyuna suçlu olarak gösterme çabası içine girmiştir. İşte AKP zihniyeti dediğimiz olay budur. AKP’li bir yetkili ne zaman Van’a gelse tüm Van’da hayat zindana çevriliyor. Oluşturulan polis barikatları ve güvenlik önlemleri ile kent abluka altına alınıyor, kent adeta esir alınıyor. Cumartesi günü de Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz’ın Van temasları böyle bir ortamda geçti. Havaalanı otoparkına herkesin otomobili alınıyor ama Sayın Geveri’nin aracı alınmıyor. Havaalanı otoparkını tamamen AKP’lilere açan Van Valisi HDP milletvekilinin aracını otoparka almamıştır. Burada mesele VİP meselesi değil, HDP milletvekiline gösterilen tutumdur.” İfadelerini kullandı.

 

DİLEKÇİ: KENDİSİNE İADE EDİYORUZ

Vali ve Emniyet Müdürünü Van’ın mülki amirleri olarak görülmediğini söyleyen Dilekçi, “Bunlar halka hizmet etmeyi bırakmışlar, gece gündüz AKP’ye hizmet ediyorlar. Adeta AKP’lilerin fedailiğini, korumalığını yapıyorlar. Bu saldırı başka bir ülkede olsa Vali ve Emniyet Müdürü derhal görevden alınırdı. Artık kendi yasalarına bile riayet etmiyorlar. Vali ve Emniyet Müdürü derhal görevden alınmalı ve haklarında soruşturma başlatılmalıdır. Cumartesi günü milletvekilimizin canına kastedilmiştir ve bu olay Van Valisi ile Emniyet Müdürü’nün gözlerinin önünde gerçekleşmiştir. Van Valisi halkımıza izahat vermek zorundadır, öyle ciddiyetsiz ve terbiyeden yoksun yazılı açıklamalarla işin içinden sıyrılamazsınız. Valiliğin ciddiyetten yoksun bu açıklamasını kendisine iade ediyoruz. Van Valiliği neredeyse Sayın Geveri’yi suçlu olarak gösteriyor. Böyle bir açıklamayı asla kabul etmiyoruz. Talebimiz derhal görevden alınmasıdır. Aksi halde artık bir meşruiyetleri kalmayacaktır.” Dedi.

 

GEVERİ: TENEZZÜL ETMİYORUZ

Dilekçi’nin ardından saldırıya uğrayan HDP Van Miletvekili Adem Geveri ise, “Aylardır Kürdistan’da tarihin en büyük katliamları yaşanıyor. Genç, kadın, yaşlı, çocuk, gerilla, polis ve asker demeden öldürüyor. Cizre’de bodrum katlarında insanlarımız infaz ediliyor. İşte böyle bir durumda şahsımıza yönelik saldırılar olsa olsa bir hiçtir. Dün yaşadıklarım fiziki bir saldırıya dönüşmese emin olun ki burada karşınıza çıkıp konuşmazdım bile. Maalesef dün Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Van Valisi, Van Emniyet Müdürü ve onlarca akademisyenin bulunduğu bir yerde fiziki şiddete maruz kaldım. Bu mesele keşke basit bir VİP meselesi olsaydı, biz öyle şeylere de tenezzül etmeyiz.  Ancak bilindiği gibi parti olarak çok yönlü saldırı tehdit altında bulunduğumuzdan dolayı bazı imkanlardan azami de olsa faydalanmaya çalışıyoruz. Havaalanında olacağıma dair her türlü bilgilendirme yapılmasına rağmen aracım polisler tarafından bilinçli olarak otoparka alınmamıştır. Polislere bunun nedenini sorduğumda ‘Yer yok’ yanıtını aldım. Oysaki herkesin aracı otoparka alınmış, otoparkta boş yerlerde olunmasına rağmen bilinçli bir şekilde aracım otoparka sokulmadı.” Dedi.

 

“TMMM’Yİ GÖREVE ÇAĞIRIYORUM”

Fiziki şiddete maruz kaldığını söyleyen Geveri, buna karşı gösterdiği direncin ise bazı medya tarafından aleyhine kullanıldığını belirtti. Olay sırasında asla kimseye saldırmadığını, hakaret etmediğini ve sadece sivil itaatsizlik eylemi ile oturma eylemi yaptığını ifade eden Geveri, “Bu alçakça ve onursuzca saldırı sırasında AKP milletvekili Burhan Kayatürk’te yanımdaydı. Diğer mülki amirler ve emniyet yetkilileri de oradaydı. Eğer onlar orada olmasaydı bana neler yapacaklardı, siz düşünün. Bu saldırı Kürt halkının iradesine yönelik bir saldırıdır. Kendi adıma, halkım adına, HDP adına bu saldırıyı kınıyorum. Van Valisi ve Emniyet Müdürü ile havaalanı sorumlusunun görevden alınmasını talep ediyoruz, TBMM’ni göreve çağırıyoruz. Aksi durumda hiçbir meşruiyetleri kalmayacaktır. Bizde pazartesi günü sorumlular hakkında gerekli yasal başvuruyu yapacağız.” Dedi. 


Şehrivan Siyaset: Orhan Aşan

 

Editör: TE Bilisim