Meclis'te yeni kurulan Güvenlik ve İstihbarat Komisyonu'nun üyeleri belli oldu. Bu üyeler arasında Ak Parti Van Milletvekili Fatih Çiftçi de yer alıyor.

TBMM Genel Kurul'da Devlet İstihbarat Hizmetleri ve Milli İstihbarat Teşkilatı Kanunu'nda yapılan değişiklikle kurulan Güvenlik ve İstihbarat Komisyon'nun 17 üyesinin isimleri okunarak kabul edildi.

Komisyonda, AK Parti'den 10, CHP'den 4, MHP'den 2 ve HDP'den 1 milletvekili yer alacak.

Ak Parti'den, Adana Milletvekili Fatoş Gürkan, Aydın Milletvekili Semiha Öyüş, İstanbul Milletvekili Harun Karaca, İstanbul Milletvekili Şirin Ünal, İstanbul Milletvekili Ahmet Kutalmış Türkeş, Kırıkkale Milletvekili Ramazan Can, Niğde Milletvekili Alpaslan Kavaklıoğlu, Rize Milletvekili Hasan Karal, Uşak Milletvekili Mehmet Altay ve Van Milletvekili Fatih Çiftçi; CHP'den Afyonkarahisar Milletvekili Ahmet Toptaş, Gaziantep Milletvekili Mehmet Şeker, Isparta Milletvekili Ali Haydar Öner ve Muğla Milletvekili Ömer Süha Aldan; MHP'den Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı ve Isparta Milletvekili Süleyman Nevzat Korkmaz ile HDP'den İstanbul Milletvekili Levent Tüzel komisyonun üyeleri oldular.

Öte yandan, boş olan Milli Savunma Komisyonu üyeliğine MHP İstanbul Milletvekili Engin Alan, Adalet Komisyonu üyeliğine de AK Parti Konya Milletvekili Gülay Samancı seçildi

İSTİHBARATA DENETİM

Geçen aylarda çıkartılan yasa ile kurulan komisyon Güvenlik ve İstihbarat Komisyonu şöyle çalışacak: "MİT Müsteşarlığı tarafından yürütülen devlet istihbarat hizmetleriyle Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı ve MASAK Başkanlığı tarafından görevleri gereği yürütülen güvenlik faaliyetlerine ve istihbari nitelikteki faaliyetlerine ilişkin olarak İçişleri Bakanlığı, Maliye Bakanlığı ve MİT Müsteşarlığı'nca hazırlanacak yıllık raporlar Başbakanlığa gönderilecek. Başbakanlıkça bu raporlar üzerine hazırlanacak yıllık rapor Mart ayı içinde Güvenlik ve İstihbarat Komisyonu'na sunulacak. Komisyon incelemelerine ve görüşmelerini 90 gün içinde tamamlayıp raporunu TBMM Başkanlığı'na sunacak."

KOMİSYON BİLGİ ALACAK
Komisyon çalışmalarını yaparken MİT Müsteşarı Hakan Fidan başta olmak üzere istihbarat birimlerinin başındaki isimler tek tek Meclis'e gelip bilgi verecek. Siyasilerin sorularını yanıtlayacak. Komisyonun görevleri şöyle sıralanıyor: Milli güvenliğe ilişkin konularda görüş ve öneriler sunmak. Güvenlik ve istihbarat konularında uluslararası alanda kabul gören gelişmeleri izlemek. Güvenlik ve istihbarat hizmetleri sırasında elde edilen kişisel verilerin güvenliğini ve bireyin hak ve özgürlüklerini koruyucu öneriler geliştirmek." Başbakan Ahmet Davutoğlu, arka arkaya yaşanan dinleme skandallarını önleyeceklerini, bunların denetiminin yapılacağını açıklamıştı. Dinleme denetiminin de bu komisyon tarafından yapılması tartışılıyor.

Editör: TE Bilisim