Halkların Demokratik Partis (HDP) Van milletvekili Adem Geveri, yeni Anayasa'yı bağımsız Kürt devleti için araç olarak görüyor.

Kuzey Irak sitesi Rudaw'a konuşan Geveri, “Kürtler’in diğer ülkeler gibi bir devlet sahibi olması haktır. Bunu kimse ellerinden alamaz” dedi.

Adem Geveri, Türkiye’deki yeni anayasayla ilgili yaptığı açıklamalarda ilginç ifadeler kullandı. Yeni Anayasa'da 'mutlaka Kürtler'in asli unsur olarak kayda geçirilmesi' gerektiğini belirten Geveri, bu sayede bağımsız Kürt devleti kurabileceklerini söyledi.

İşte Geveri'nin o sözleri;

-“Kürtler’in bütün milli hakları anayasada yer almasa da, en azından, medeni dünya standartlarında bir anayasa ortaya çıkarabilirsek, daha sonraki süreçte kendimiz siyasal sivil, mücadelemizi sürdürerek geriye kalan ulusal haklarımızı elde edebiliriz. Örneğin; Kürtler’in diğer ülkeler gibi bir devlet sahibi olması haktır. Bunu kimse ellerinden alamaz. Fakat illa Kürtler’in devlet sahibi olması gerektiğine dair bir anayasa olması ya da bir bütün olarak Kürtler’in haklarının bir anayasa maddesine dönüşmesi de gerekmiyor.

KÜRTLER ASLİ UNSUR SAYILMALI

-Ama mutlaka Kürtler’in asli unsur olduğu, anadili, kendi kimliğiyle toplumsal, siyasal, kültürel varlığını her alanda gerçekleştirilmesi için anayasanın mutlaka bunları güvence altına alması gerekir. Ancak böyle mevcut vatanı ortak birlikte yaşanılır bir vatana dönüştürebiliriz.”

Anayasanın içeriğinin de neler yazılıp yazılmadığıyla ilgili pek bir öneminin de olmadığını belirten HDP milletvekili, “Önemli olan uluslararası ve evrensel bağlayıcı normalarla, bizleri birarada tutan İslami hukuk, gelenek ve örfler var. Saydıklarımın üstünde bir anayasasanın içerik olarak hazırlanması bizim için yeterlidir” diye konuştu.

Editör: TE Bilisim