Prestij Gazetesi'nden Adil Harmancı Van'daki Çölyak hastalarının durumunu gündeme getirdi. Çok duyulmamasına rağmen sayısının 10 bin civarında olduğu belirtilen Çölyak Hastaları ile ilgili gulutensiz fırın talebini bir kez daha gündeme getiren haberde belediyenin öncülük etmesi gereken bir proje talebi dile getirildi.

Van Çölyakla Yaşam Derneği Başkanı Sibel Yıldızbaş, Van'da, çoğunluğu çocuk 10 binin üzerinde çölyak hastası bulunduğunu, ancak ilde glutensiz ürün sıkıntısı yaşandığı gibi maliyetlerin de yüksek olduğunu belirterek, bu nedenle de çözüm olarak belediyeden "glutensiz fırın" talebinde bulunduklarını ifade etti. Yıldızbaş, ailelerin glutensiz ürün bulmakta zorlandığını ve bu tür ürünlerin fiyatlarının da yüksek olduğunu belirterek, ailelerin yaşadığı mağduriyetin giderilmesini talep ettiklerini belirtti.

Van'da geçtiğimiz aylarda kurulan Van Çölyakla Yaşam Derneği, ildeki çölyak hastalarıyla ilgili çalışma başlattı. 
Belli bir hasta sayısına ulaşan ve var olan sorunları yerinde tespit eden dernek yönetimi, tüm hastalara ulaşmak ve hastaların sorunlarına kalıcı çözüm bulmak için faaliyetlerini geliştirmek istiyor.

ÇOĞU ÇOCUK

Konuyla ilgili gazetemize bilgi veren Van Çölyakla Yaşam Derneği Başkanı Sibel Yıldızbaş, 14 ilçesinin tümünü kapsayan Van'da, son yıllarda çölyak hastalığında büyük bir artış görüldüğünü söyledi. 
Yaptıkları araştırmada bunun büyük bir bölümünün çocuklardan oluştuğunu ifade eden Yıldızbaş, "Van ve çevresinde 10 binin üzerinde hasta mevcut olmakla beraber ulaşabildiğimiz kayıtlı hasta sayısı 3 bin 475 kişidir. Tabi bunun büyük bir bölümü çocuklardan oluşturmaktadır." diye konuştu.

BİR EKMEK 35 LİRAYA MAL OLUYOR!
Hastaların arpa, buğday, çavdar gibi ürünleri içermeyen glutensiz ürünlere ihtiyacı olduğunu ancak bunları sağlamanın da çok zor ve maliyetli olduğunu ifade eden Yıldızbaş, şunları söyledi:
"Van'da glutensiz ürünler sadece iki büyük markette mevcuttur. Ve 1 kg'lık ekmeğin fiyatı 18.00 TL'dir. Bisküvi, makarna ve çikolataların fiyatları 12-20 TL arasında değişmektedir. İlçelerde yaşayan çölyaklı vatandaşlarımızın bu ürünleri almak için yol parası vererek şehir merkezine ulaşmaları ile bir ekmeğin fiyatı 35 TL'ye ulaşmaktadır. O nedenle hastalarımıza glutensiz ekmek çıkaran bir işletme şart olmuştur."

GLUTENSİZ FIRIN
Dernek olarak bu konuda çalışma yaptıklarını da ifade eden Yıldızbaş, şu bilgileri verdi:
"Bu bölgede yaşayan çölyaklı insanların temel gıdaları olan ekmeğe ulaşmalarının bu kadar zor olması sebebiyle Van Büyükşehir Belediyesine Glutensiz Fırın açılması talebimiz oldu.
Van Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Hatice Çoban ile yapılan görüşme sonucunda değerlendirme yapılacağı tarafımıza bildirildi. Bu sürecin hızlanması için duyarlı yöneticilerimizin bir an evvel Glutensiz Fırın açma çalışmalarını hayata geçirmeleri konusunu tüm çölyaklı vatandaşlarımız adına rica ediyorum."

ÇÖLYAK HASTALIĞI NEDİR?
Çölyak hastalığı; bağırsaklarda besin maddelerinin sindiriminin ve emiliminin bozulmasına yol açan bir hastalıktır. 
Çölyak hastalığı olan bir kişi gluten içeren ( buğday, arpa, çavdar vb.) bir gıda ile beslendiğinde bağışıklık sisteminin bu maddeyi yabancı bir madde olarak kabul etmesi sonucunda, ince bağırsak mukozasında emilim bozukluğu ile sonuçlanan bir hasar oluşur. 
Bu hasar sonucunda ince bağırsaklarda bulunan emici hücrelerde tahribat meydana gelir. Oluşan bu tahribat sonrasında vücut için gerekli olan besin maddelerinin sindirimi ve emilimi bozulacağından, ishal ve zamanla vücutta bu maddelerin eksikliği başlar. 
Çölyak hastalığı olan insanlar glutensiz diyetle beslendiklerinde, bağırsaklarında oluşan tahribat düzelir, ancak tekrar glutenli gıdalar tüketmeye başlamaları halinde hastalığın bulguları yeniden ortaya çıkar.

Kaynak: Prestij Gazetesi

Editör: TE Bilisim