Ömer Aytaç AYKAÇ

 

2014 yılının Mart ayında yapılacak olan yerel seçimler öncesi şirketler Türkiye genelindeki anketlere ağırlık verdi. Her geçen gün farklı bölgelerde yerel seçimin nabzını tutmak için yapılan anketlerde sürpriz sonuçlar çıkarken Van’da da yeni gelişmeler yaşanmaya devam ediyor.

 

Türkiye 2014 yılı seçim senesi olarak tarihteki yerini alacak. Cumhurbaşkanlığı seçiminin yanı sıra yerel seçimler de bu yıl içerisinde olacak. Kıyasıya rekabetin yaşanacağı seçimlerde anketler de şimdiden yapılmaya başlandı. Geçtiğimiz haftalarda yaptığı bir anket ile yerel seçimler öncesi Van Büyükşehir Belediye Başkanları adayı için halkın nabzını yoklayan ORC şirketi yeni bir anket ile oy oranlarını belirledi. Türkiye’nin 81 ilinde anket çalışması yapan anket şirketine göre Ak Parti genel oy oranlarında 41,5 ile ilk sırada yer alıyor.

 

CHP’NİN ORANI YÜKSEK, BDP BU KEZ DÜŞÜK

 

Objective Research Center'ın Temmuz 2013 yerel seçim anket sonuçları açıklandı. 81 ilde yapılan ankette AK Parti yüzde 41,5 oy oranı ile ilk sırada yer aldı. İkinci sırada yüzde 33,0 oy oranıyla CHP var. CHP'yi yüzde 15,9 oy oranıyla MHP takip ediyor. BDP ise yüzde yüzde 5,6 oy oranıyla 4. sırada.

 

VAN KRİTİK EŞİKTE

 

Öte yandan il bazındaki sonuçlarda ise Van’da şaşırtıcı sonuçlar çıkmaya devam ediyor. Bu yıl ilk kez Büyükşehir Belediyesi olarak seçimlere girecek olan Van’da yapılan anketlerde bir Ak Parti, bir BDP ilk sıradaki partiler olarak ön plana çıkarken, ORC’nin anketinde de üstünlüğü yine BDP ele aldı. Geçtiğimiz günlerde de isim bazında yaptığı anketle BDP’den Bekir Kaya’nın, Ak Parti’den ise Hekim Karabıyık’ın seçim yarışında çok önde olduğunu açıklayan anket son çalışmasında ise kararsızların Van’da seçimi belirleyecek kesim olduğu sonuçlarına ulaştı. Anket çalışmasına göre BDP yüzde 44,0 ile birinci parti olarak yer alırken, BDP’yi 38,6 ile Ak Parti izliyor. CHP’nin yüzde 8,0 ile izlediği Van’da diğer partilerin oy oranı ise 2,0 civarında seyrediyor. Fakat anketin göze çarpan diğer bir özelliği ise kararsızlar. Oy oranı 7,4 olan kararsızların BDP’yi kullanması halinde BDP açık ara zafere ulaşacak bir görünüm verirken, Ak Parti’ye kullanması halinde ise seçim yarışında burun farkı ile Ak Parti’yi zafere taşıyacak.

Editör: TE Bilisim