Kürdistan Özgürlük Partisi (PAK) Van il örgütü bir hafta önce yaptığı duyuruyla Van Ticaret ve Sanayi Odası’nda “Skeys-Picot’un 100. yılında Kürt ve Kürdistan” konulu bir konferans yapacağını bildirdi. Ancak Valilik, il örgütüne bir yazı göndererek, konferansın yasaklandığını bildirdi. Valiliğin yasaklama gerekçesi ise, şöyle: “Bahsi geçen konferans, valilik makamının 20.05.2016 tarih ve 2016/287 sayılı yazı ile konferansın bölücü terör örgütünün açık propagandasının yapıldığı eyleme dönüşeceği, maku düzeni, genel sağlığı veya başkalarının hak ve özgürlüklerini ciddi şekilde bozacak olaylara sebebiyet vereceği gerekçesiyle yasaklanmıştır.”

 

YASAĞA TEPKİ

Konferans için önceden Van’a gelen PAK Genel Başkanı Mustafa Özçelik, konuyla ilgili il binasında basın açıklaması yaptı. Aynı konferansı başka illerde de yaptıklarını ancak böyle bir yasakla karşılaşmadıklarını belirten Özçelik, şöyle dedi: “Batman, Diyarbakır, İzmir ve İstanbul’da da aynı konu ve aynı akademisyenlerin katılımı ile konferanslarımızı yaptık. Oralarda böyle bir durumla karşılaşmadık. Van’da da yapacaktık ama bu yasakla karşılaştık. Biz bunu bir hakaret olarak kabul ediyoruz. Van acaba başka bir ülkenin sınırlarında mı kalıyor? Van’ın diğer illerden farkı ne?”

 

"DEVLET ŞİDDETİ ARZULUYOR"

Kürt meselesinin siyasi araçlarla daha iyi gündeme geldiğini ve devletin bunu istemediğini belirten Özçelik, “Devlet Kürtlerin sivil siyaset yürütmesini istemiyor. Bundan korkuyor. Kürtlerin siyasete yönelmesini istemiyor. Biz bu oyuna gelmeyeceğiz. Şiddete kesinlikle yönelmeyeceğiz. PKK’nin hendek siyasetini de devletin şiddetini de tasvip etmiyoruz. Kürt halkının yüzde 90’ı bu savaşa karşıdır. Kürtler bu noktada devleti değil aslında PKK’yi ikna etmek zorundalar.” Diye konuştu.

 

"YENİ BİR ÇÖZÜL SÜRECİ"

Kürt siyasi partilerinin birlikte hareket etmeleri ve devletin tüm bu siyasi partilerle başka ülkelerin de gözlemciliğinde yeni bir çözüm süreci başlatılması gerektiğini söyleyen Özçelik, “Siyasal çözüme ağırlık vermek gerekiyor. Dün bir belediye yoktu bugün 100 tane var, dün vekil yoktu bugün 60 tane var. Bütün Kürt partileri devletle masaya oturmalı ve bu kez gerçek bir çözüm süreci başlatılmalıdır.” Diye kaydetti. 

Editör: TE Bilisim